Троянска връзка в кабинета на Бат`Бойко?

ПРЕДИ РЕДАКЦИОННОТО ПРИКЛЮЧВАНЕ на броя (понеделник, 14 юли) все още не бе съвсем сигурно (не бе обявено официално), че новият финансов министър на България ще е нашенецът Симеон Дянков – но множеството авансови коментари в тази посока, включително и от устата на бъдещия премиер Бойко Борисов, подсказваха, че именно той (Дянков) ще оглави Министерството на финансите. Защо казваме „нашенец”? Първо, защото Симеон Дянков е родом от съседния ни Ловеч, който, както е известно, открай време се управлява от троянци (в момента също – сегашният ловешки градоначалник, каращ втори мандат, е от с. Терзийско, а пък жена му – от с. Добродан – бел. Т21). Второ, защото е завършил Ловешката езикова гимназия (ГЧЕ „Екзар Йосиф Първи”, випуск 1989 г.), където по половината от випуск са троянски ученици (да оставим настрана факта, че гимназията е наследник на прочутия Американски колеж, който води началото си именно от Троян – основан е в нашия град през 1879 г., после троянци го гонят, но това е дълга история – бел. Т21). И трето – новият български финансист N1 има корен от борческо Априлци, от Дянковци (от същия голям и с много разклонения род е и починалият неотдавна изключителен майстор оръжейник Дянко Дянков, обявен от ЮНЕСКО за „живо съкровище на България”; издънка на този род е и шефът на Пиреос Банк – клон Троян Христо Дянков Недялков – бел. Т21), както и от троянското с. Дебнево, откъдето била родом баба му Мара Вълева.

СИМЕОН ДЯНКОВ Е 38-ГОДИШЕН и от 14 години работи в Световната банка (The World Bank); смятан е за единият от 9-те топ икономисти на банката и е класиран сред 100-те най-цитирани финансисти в света. От 1990 г. живее в САЩ, като съпругата му – американката Каролин Фройнд, също е важна фигура в Световната банка (в публикации в щатската преса двамата са наричани „двойката магьосници икономисти”). Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Симеон Дянков се запознали на среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон в края на м. февруари 2009 г. и, както се казва, любовта помежду им пламнала от пръв поглед. Любопитното пък е, че след като Дянков получил предложението да оглави финансовия екип в новото българско правителство, съпругата му била поканена да влезе в антикризисния щаб на президента на САЩ Барак Обама. Новият финансов министър на България е известен с посланието си, че „при управлението на ГЕРБ бизнес ще се стартира с едно евро” и че ще бъдат намалени осигуровките, което ще доведе до увеличение на заплатите.


ДРУГАТА ЕВЕНТУАЛНА ТРОЯНСКА ВРЪЗКА в новия български кабинет е доц. Кристалина Георгиева, която се спряга за вицепремиер в ресора икономика. Може да се каже, че г-жа Георгиева е най-едрата риба в бъдещото ни правителство, тъй като в момента тя заема един изключително висок и престижен пост – вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка, където работи от 1993 г. Тя е най-високопоставеният източноевропеец в мегаинституцията и е смятана за един от най-влиятелните икономисти в света. Доц. Георгиева чете лекции в редица престижни университети по света, преподава и в УНСС – София и е автор на най-популярния учебник по икономикс сред българските студенти. Какво я свързва с Троян? Връзката е повече от директна – г-жа Георгиева е орешашка снаха (мъжът й е от прочутия орешашки род Борджукови и е братовчед на големия троянски учител математик Петко Борджуков). Семейството има наследствен имот в Орешак и през ваканциите редовно отскача насам. „Изключително земни и свестни хора”, коментира техен тукашен познат.

1 Коментара:

Анонимен каза...

смешни сте ...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |