И Троян, че и Мачковци си имат олимпийски медал от Париж

* Олимпийската звезда на България – сребърната медалистка в художествената гимнастика от игрите във френската столица Боряна Калейн, е от троянския род Тотеви, който пък води началото си от живописната махала над село Велчево * „Победих себе си на олимпийските игри и това е най-важната победа“
И ний сме дали нещо на света…
ЕДНО момиче прикова вниманието и спечели сърцата на всички българи – сребърната медалистка по художествена гимнастика от приключилите преди дни летни Олимпийски игри 2024 в Париж Боряна Калейн. Първият след 20 години и втори в цялата ни спортна история индивидуален олимпийски медал в този най-женствен, най-красив и толкова български спорт.

ТРУДНО можем да кажем нещо повече за Боряна Калейн. Знае се за началото на спортния й път (преди 18 години, едва 6-годишна, в столичния клуб „Левски Триадица“) и за успехите й (сребърен медал в ансамбъла от Световното първенство през 2018 г., вицешампионска европейска титла индивидуално в многобоя, 2021 г., три бронзови медала на уредите от  Европейско първенство, 2019 г., три републикански титли в многобоя, пето място на Олимпийските игри в Токио, 2020 г.). Знае се битката й със себе си, мисълта за отказване преди Париж и връщането напук на всичко в тренировъчната зала, огромната воля за победа и сбъднатата детска олимпийска мечта („Победих себе си на олимпийските игри и това е най-важната победа“, бяха думите й след успеха в Париж). Знае се, и се вижда от всички, колко чаровна, умна и не по-малко – отзивчива и съпричастна, е Боряна. Излишно е да казваме, че това крехко момиче е вдъхновение за всички ни, национална гордост и опора.

И ВСЕ ПАК можем да добавим един троянски щрих към визитката на олимпийската медалистка. Боряна Калейн е с троянски корени по майчина линия – от рода Тотеви, същия клон, от който е известният троянски зъболекар д-р Тотьо Тотев, вечна му памет. Това бе потвърдено от сина на зъболекаря – д-р Кирил Тотев, когото потърсихме за достоверна „генеалогична“ информация. От него научихме, че дядо му – Кирил Тотев старши, бащата на баща му, имал и две дъщери, а едната от тях, Невяна, е прабаба на Боряна Калейн (Невяна имала дъщеря Стела, бабата на шампионката, която от своя страна имала четири дъщери и едната, Женя, е майката на Боряна). С други думи – днес Боряна Калейн си има своя родна братовчедка и почти връстница в Троян, дъщерята на д-р Кирил Тотев. От друга клонка на рода Тотеви и също сродница на Боряна Калейн е известната троянска аптекарка Маргарита Тотева, чийто баща Беньо Тотев е брат на Кирил Тотев старши.

ИЛИ КАКТО се казва – всички пътища водят към… Троян. Но и към Мачковци – живописната и чудно красива махала Мачковци в с. Велчево, община Априлци, откъдето води началото си родът Тотеви (и колкото и нескромно да е, ще го кажем – и откъдето е родът по бащина линия на главния редактор на Т21 – бел. ред.).

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |