Художничка от Иран открива изложба в Серяковата къща

* Лалех Барзегар е завършила кинорежисура в Техеран и Кьолн и живопис в Швейцария, а от 2015 г. живее в Германия * Настоящата й изложба в троянската галерия е четвъртата й самостоятелна – 14 август, сряда, 18:00
 
Предстоящо
 
НА 14 АВГУСТ от 18:00 ч. в троянската галерия „Серякова къща” се открива изложба на иранската художничка Лалех Барзегар. Авторката е родена през 1980 г. в Техеран. След като завършва кинорежисура в техеранския Soore Art and Film University, продължава творческия си път в Германия. Там получава дипломата си по кинорежисура от Академията за медийни изкуства в Кьолн (2015 г.).  

В АТЕЛИЕ
„Новин” (2005/2008 г.) се учи от чичо си Хасан Кейван и задълбочава страстта си към живописта. Това я вдъхновява за първата й самостоятелна изложба в галерия Soore в Техеран (2008 г.). Стипендията за живопис в Художествената академия „Сейнт Мориц“ в Швейцария (2013/2014) й позволяват да се учи от известни художници като Томас Грюнфелд, Доналд Бехлер и Андреас Коп и да усъвършенства артистичния си език. Тя развива уникален художествен стил, характеризиращ се с комбинация от абстрактни форми и изразителни цветове.

НЕЙНИ творби са представяни на различни международни художествени изложби в Германия и САЩ. Изложбата „Цвят и форма“ в Хановер (2018 г.) бележи първата й самостоятелна изява в Германия и е от решаващо значение за развитието на личния й художествен език. Постепенно тя развива художествен изказ, който размива границите между филмовото и живописта, а третата й самостоятелна изложба „Хоризонти и кръгове" отново е в Хановер (2023 г.)

ПО ВРЕМЕ на следването си Лалех Барзегар продуцира няколко късометражни филма. Първият й игрален филм „Домино“ получава наградата на публиката на филмовия фестивал в Бремен през 2021 г., този филм беше представен и на фестивала „София Менар“ през 2023 г. Работата й като живописец се отразява във филмите й чрез мощния визуален разказ на историите.

СЕГАШНАТА й четвърта по ред самостоятелна изложба в Троян, България, се осъществява по идея на  д-р Набиола Масуми, поет и писател, роден и израснал в Иран, дългогодишен приятел на троянската галерия „Серякова къща” и със съдействието на троянската художничка Надежда Христова. Лалех Барзегар е избрана за резидентската програма в Музея на изкуствата Schütz в Австрия за 2025 г.

По информация на галерия „Серякова къща“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |