Малката черна плочка със сивия надпис

* Иициативата на земляка ни Тихомир Ковачев вече е реалност – върху къщата на именития троянец Димитър Гимиджийски, един от най-заслужилите строители на модерен Троян, е поставен паметен знак
Шапки долу!
Паметната плоча
ИНФОРМИРАХМЕ ви (виж „Бележка на редакцията“ към материала „Димитър Гимиджийски – троянец, иззпреварил времето си“ – бел. ред.) за инициативата на нашия земляк Тихомир Ковачев, който от много години живее в САЩ, но пази много здрави връзките си с родния Троян и подкряпя не една добра троянска кауза – за поставяне на паметна плоча на къщата на именития троянец Димитър Гимиджийски. Къщата (на сегашната ул. „П. Р. Славейков“), някогашен бисер на европейския модернизъм и архитектурна забележителност на Троян, днес има нови собственици, които в последната година основно я ремонтираха и върнаха блясъка й и те възприели идеята за паметния знак.

Къщата днес, 12 август 2024 г.
ДНЕС, 12 август, плочата е била монтирана, съобщи ни г-н Ковачев. Тя е от олекотен материал в черен цвят с гравиран надпис в сиво, гласящ следното: 
 
Димитър Гимиджийски
„Тук живя големият троянец Димитър Гимиджийски (1893-1966). Адвокат, общественик, вестникар, писател, стопански деец, кмет, демократ, мъдрец, инициатор на редица значими троянски каузи. Истински елит, един от строителите на модерен Троян.“.

ЕДНО красиво и немаловажно дело. Защото паметта за големите троянци – някои от тях, като Димитър Гимиджийски, незаслужено пренебрегвани и дори умишлено крити по политически и подобни причини – е нещо много важно. Опора в днешния ни ден и за бъдещето. Даваща ни самочувствие, сили и мащаб. Затова: специалните ни поздрави към г-н Ковачев за малката черна плочка със сивия надпис Поздравления и за приятелите от Музея на занаятите, които подкрепиха инициативата и съдействаха при реализацията й.

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |