„Младост“ беше пръв…

* Незаконните постройки в квартала вече са история * Инж. Райковски: „Предстои издаването на разрешително за строеж“ * Кметът Михайлова: „Най-тежкото свърши, проектът е готов и смятаме през м. септември да го подадем за финансиране към държавния бюджет и да започнем изграждането“
Можело значи
Поглед към санираните блокове в жк „Младост“
ПОДГОТВЯ се мащабно цялостно обновяване на инфраструктурата на троянския жк „Младост“: транспортни връзки, пешеходни алеи, зелени площи, кътове за отдих. Което освен подобряване на функционалността означава и повече красиво или обобщено – цялостно подобряване на качеството на средата (и живота) в този важен троянски квартал. Това стана ясно на скорошната пресконференция на кмета Донка Михайлова (12 юни), в която участва и даде разяснения по проекта за жк „Младост“ ресорният зам.-кмет инж. Николай Райковски.

ЩЕ СИ ПОЗВОЛИМ адмирации в аванс, защото идеята за цялостна промяна/обновяване на един квартал няма как да не бъде аплодирана – не на парче, не по нещичко, което е добре, но не променя общата картина, а нацяло, с идеята целия квартал да добие различен вид. Разбира се, даваме си сметка, че това е възможно, тъй като в квартала вече е свършена основната работа – от общо 8-те големи жилищни блока 7 са санирани и изглеждат чудесно (причината и последният да не влезе в този отбор е неразбирателство между собствениците, не нещо друго – бел. ред.). И някак си подготовката на въпросния проект за жк „Младост“ ни напомни друга една нова идея  – за изграждане на паркинг на две нива (подземно-надземен) в центъра на Троян (виж „В едно изречение (48)“ – бел. ред.); дано и двете имат попътен вятър.

СЕГА конкретно. „Приключихме вертикалната планировка, която обхваща целия жк „Младост“. Целта на проекта е създаване на по-благоприятни транспортно-комуникационни условия и облагородяване на квартала“, коментира инж. Райковски. Като очерта и параметрите на проекта – 103 паркоместа, нови кътове за отдих, запазване на старото спортно игрище в северната част на квартала с доизграждане край него на кът за отдих, общо 8 нови беседки (4 квадратни и 4 по-големи осмоъгълни), нови зони с пейки и зелени пространства. Предвижда се реализацията да е поетапна – на четири етапа, които могат да се реализират едновременно или в различни периоди според финансирането.

ЗАМ.-КМЕТЪТ изпревари възловия въпрос за финансирането – то не е осигурено, в момента тече процес на остойностяване, след което ще се кандидатства за финансиране от държавния бюджет, като общинското ръководство е уверено, че ще получим подкрепа. Предстои издаването на разрешително за строеж, а строителните дейности се предвижда да започнат следващата година. Но до това положение не се стигнало безпроблемно – трябвало да се премахнат всички незаконни постройки в квартала и идеята се натъкнала на очаквания отпор.

Останки след премахването на незаконните коптори
ТУК ДУМАТА взе кметът. „Свършихме една доста неприятна и много сериозна работа – премахването на всички онези безкрайно грозни паянтови гаражи, дърварници, кокошарници и всичко, което човешката (троянската) фантазия може да роди. Процесът беше много тежък и работният ми ден бе изпълнен с протестиращи хора, които си искат дърварниците, кокошарниците и т. н. Но мисля, че успяхме да се преборим. Много работа свърши и общинското дружество „Комунални услуги“, тъй като много от гражданите не искаха да си изхвърлят отпадъците/остатъците от съборените незаконни постройки“, сподели г-жа Михайлова. Като допълни: „В голяма степен жк „Младост вече е разчистен, ние хвърлихме много усилия в този квартал през последната година. Ще се съгласите, че е безобразие една детска площадка, в изграждането на която са вложение немалко средства на всички нас, данъкоплатците, да бъде затрупана и обезсмислена от някакви дърварници и други наколни съоръжения?!“.

„НАЙ-ТЕЖКОТО свърши, проектът е готов и смятаме през м. септември да го подадем за финансиране към държавния бюджет и да започнем изграждането“, бе оптимистичното кметско обобщение. И от нас – успех!

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

r3d33ms каза...

Не е лошо да вземат да асфалтират между законните гаражи в комплекса,хората плащат данъци над 35 години да газят в кал.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |