Незаконни търговски бараки никнат като гъби

* Общината тръгва на бой срещу незаконните търговски обекти – в кв. „Ливадето“, на Камен мост и т. н. * Кметът Михайлова: „Собствениците са предупредени, даден им е тридневен срок да премахнат търговските съоръжения и да извървят законовия път“
Хубава работа, ама троянска
Гледка към най-новата незаконна барака при Камен мост и около нея
ОТ ИЗВЕСТНО време – не е от вчера, но в последната година се разрасна, а в последните дни и седмици ескалира, както стана ясно на редовната месечна пресконференция на кмета (14 май) – в някои възлови, т. е. комуникативни, натоварени, представителни части на Троян никнат незаконни търговски обекти. Основно бараки за продажба на зеленчуци и плодове, но и други, например кебапчийници и т. н., строени без разрешителни, с подръчни материали, без никакъв ред и стил, за естетика да не говорим.

ЕДИНИЯТ проблем е очевиден – въпросните обекти са като някогашните кокошарници, кочини, дърварници и тем подобните паянтови/ламаринени коптори, нацвъкани къде ли не (и проблемът не е троянски, така бе/е навсякъде, в столицата София е същото); грозотия, мизерия, дивотия, Европа ли – дръжки. Но има и друг проблем, не толкова „явен“, но в никакъв случай не маловажен – това е арогантно заобикаляне на правилата, практикуване на сива икономика без да ти мигне окото; възможно ли е подобно нещо в нормална европейска държава (на Запад или пък в Централна Европа), а и където и да е по света – абсурдно, немислимо. Има и трети проблем, също не маловажен – нелоялната конкуренция; защото другите търговци спазват разрешителните режими и си плащат, а тези цопват копторите си и готово, като бабаитът на опашката, който нагло и самодоволно прережда всички.

ОСОБЕНО потърпевши от тази нерегламентирана търговска дейност са входните зони на Троян. Например кв. „Ливадето“, където преди време се появи, съвсем на пътя, една сергия за плодове и зеленчуци, изникна и някаква скалъпена „индийска“ кебапчийница на колела, придавайки съответната естетика на района и „рекламирайки“ по своя си начин Троян пред многобройните гости на града и района, минаващи в този участък, от скоро до един от редовните магазини бе издигната друга самоделна барака/сергия за зеленчуци и плодове. На южния вход на Троян, откъм Беклемето, където минава целият транзитен трафик от и към Южна България, започва да се случва същото – преди броени дни на метри от прочутия Камен мост, в зеленото пространство досами полицейската будка цъфна ламаринена барака за търговия с плодове и зеленчуци; както научихме, заобикаляйки общинския разрешителен режим с аргумента, че това става на частен имот и отношенията със собственика са уредени (всъщност мнозина от тези тарикати търговци излизат с номера, че са на частен терен; но това, че си на частен терен по никакъв начин не означава, че можеш да си правиш каквото си искаш).

Друга от новите незаконни бараки, цопната направо на тротоара
Контейнерите за смет около незаконен търговски обект в Троян
КАК КОМЕНТИРА проблема кметът Донка Михайлова? „В последните дни или може би седмици на територията на общината ни бяха изградени, силно е да кажем изградени (по-скоро струпани), пунктове за продажба на различни стоки. Направихме проверки на тези така наречени пунктове, те са изградени на частни терени с разрешение на собствениците на терените. За съжаление в част от тези обекти, включително в района на Камен мост и до магазин „Слънце“, са изградени доста неестетични временни съоръжения с навеси от налични материали и без разрешение от Община Троян. Законовият ред е да се поиска разрешение от главния архитект след представяне на схема и без такова разрешение тези обекти са незаконни. Собствениците са предупредени, даден им е тридневен срок да премахнат търговските съоръжения и да извървят законовия път, ако искат да упражняват търговия тук“, бе кметското пояснение.

Г-ЖА МИХАЙЛОВА бръкна и в другите проблеми, свързани с въпросните незаконни търговски обекти: „Безпокоим се и от това, че тези хора, въпреки че плащат нещо на собствениците на имотите, не плащат такса битови отпадъци, не плащат данъци към Общината и предстои да преоценим начина, по който това да се случва. При всички случаи няма да позволим извършването на незаконна дейност, още повече че в тези обекти се извършва търговия, която конкурира остро фирмите, които по законов ред и плащайки данъците и таксите си продават на територията на общината“.

Т21
 
 
Бележка на редакцията

Ясно е, че отпорът ще е голям и дано Общината е безкомпромисна и в крайна сметка да се справи с тази ескалираща незаконна практика – в името на естетиката, реда и европейското развитие на Троян. Ще следим какво се случва. Но дано да не се случи онова, което стана с… некролозите – уж бяха направени (от Общината, за което – браво!) специални места за лепенето им, уж имаше контрол (и контрольори), нормативна уредба, санкции, а резултатът е плачевен – целият град, стени, къщи, входове, дървета, електрически табла, електрически стълбове, автобусни спирки и къде ли още не, всичко е олепено с некролози, като в някаква нелепа троянска черна комедия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |