Земляк получи голямата награда за наука „Питагор“

* Чл. кор. проф. д-р Станислав Василев, чиито родови корени са от троянското с. Дебнево, бе отличен с престижната награда и премия от 12 хил. лв. за оползотворяване на твърдите горива и техни отпадъчни продукти * Именитият геохимик е в първия 1% на най-влиятелните учени в света, според рейтинга на Станфордския университет

Чл. кор. проф. д-р Станислав Василев
на трибуната след награждаването, сн. БТА
Отличници
 
ГОЛЯМАТА награда „Питагор“ на Министерството на образованието и науката (МОН) за цялостен научен принос, придружена с парична премия от 12 000 лв., бе връчена на нашия земляк чл.-кор. проф. д-р Станислав Василев от Института по минералогия и кристалография към БАН. Наградите „Питагор“ – освен голямата има и награди за млад учен и за утвърден учен в различни области на научното познание – са годишни, връчват се за 16-и път, като този път номинираните бяха 45. Церемонията по награждаването се състоя на 17 май в зала „Роял“ на столичния хотел „София Балкан Палас“ и на нея присъстваха министрите на образованието и правосъдието Галин Цоков и Росица Кирова, председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски, проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите, зам.-министри, бивши министри и др. „Поредните награди „Питагор“ са лъч надежда за това България да бъде по-добра, по-иновативна и по-развита страна през следващите години. Постиженията на българската наука през последните години са много съществени и важни“, заяви при връчването на отличията министър Цоков.

НОСИТЕЛЯТ на голямата награда „Питагор“ за 2024 г. чл. кор. проф. д-р Станислав Василев има принос в областта на минералогията, геохимията и устойчивото иновативно оползотворяване на твърдите горива и техни отпадъчни продукти от термохимичната им преработка - световен проблем при добива на въглища, включително и в България. Получава световна известност с едно свое, определяно като епохално откритие, което може да се окаже ключово за решаване на проблема с глобалното затопляне и мръсния въздух – чрез изгаряне на различни видове биоотпадъци да се унищожава опасния въглероден диоксид (СО2) във въздуха; като в зависимост от състава и свойствата на използваната суровина се „хващат“ средно 22% от емисиите на въглеродния диоксид, а най-ефикасна се оказва пепелта от букови стърготини, абсорбираща 34% от опасния за човека газ.

ИМЕНИТИЯТ български геохимик е в първия 1% на най-влиятелните учени в света, според рейтинга на Станфордския университет (САЩ). Има над 120 публикации в престижни научни издания, като 36 от тях попадат в Топ 10 на базата данни Scopus за най-цитираните статии в света в своята научна сфера. Бил е ръководител на задачи от проекти на Европейската комисия, НАТО, национални научни програми, има добри експертни позиции в Япония, Белгия, Испания, Турция и Китай.

РОДОВИТЕ корени на 65-годишния чл. кор. проф. д-р Станислав Василев са от троянското с. Дебнево, откъдето са и двамата му родители, а връзките му с нашия край не са прекъснати. И от нас – поздравления!

Т21, по материали на БТА, БНР и „24 часа“  
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |