Да дадем шанс на нашето училище!

* „Защо децата ни от 7-годишни трябва да пътуват всеки ден до града, когато могат да получат всичко, от което се нуждаят, тук – в Орешак!?“
 
Апел Орешак
Вопъл – на отчаянието, но и с надежда – от най-голямото и като значимост, и като икономика, и като посещаемост и популярност, и като потенциал троянско село, манастирското Орешак. На 25 януари във фейсбук страницата на Кметство Орешак се появи апел за спасяване на орешашкото училище ОУ „Васил Левски“. Училище с традиции и биография, с обновена материална база, с чудесен двор със спортна площадка, на добро място, в селище с много деца и въпреки това от години вървящо надолу и губещо учениците си, които в момента са критично малко (едва 20 в 4 маломерни слети паралелки). А с учениците губещо и качество на образователния процес, защото двете неща са тясно свързани. Проблемът, както казахме, не е от вчера и днес, а от години и много е говорено по него, правени са опити негативната тенденция да се обърне, но без успех. А защо е така? И има ли шанс? Доста трудни въпроси, които досега не намираха отговор. Дано занапред и дано не е късно. Потенциал има. А предлаганата годишна месечна стипендия за всяко дете през първата му година в ОУ „Васил Левски“ в Орешак определено заслужава внимание. По-долу препечатваме пълния текст на апела и се солидаризираме с него. Т21
ЕДНА ЦЕННОСТ на селото ни си отива в миналото! Защо да изграждаме нови спортни и детски площадки, когато децата ни ги няма тук! Защо да се стремим към нещо повече и по-добро, когато те няма да са част от това! Защо децата ни от 7-годишни трябва да пътуват всеки ден до града, когато могат да получат всичко, от което се нуждаят, тук – в Орешак!?

Изглед към ОУ „Васил Левски“, с. Орешак
ИСКАТЕ да има промяна, за да останат децата на Орешак тук. Предлагаме ви тази промяна. Децата ще учат в напълно реновирано училище със спортни площадки за баскетбол и футбол, спортни уреди, собствен салон за театрални постановки и тържества, прекрасен голям двор с обособени места за провеждане на открити уроци от квалифицирани млади учители.

ПРЕДЛАГАМЕ ежемесечна стипендия, която ще получава всяко дете през първата учебна година. Всички останали ученици ще стимулираме със стипендия за отличен успех, за спортни постижения, участия в олимпиади или конкурси. Училището има топла връзка със столовата, където за децата всекидневно се приготвя топла и здравословна  храна.

НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ е училищен автобус, който извозва децата от и до домовете им. Организиране на екскурзии с образователен характер за възпитаване на родолюбие и гордост от природните и исторически забележителности на нашата родина. Предоставяне на различни извънкласни занимания, част от тях ще са безплатни, а други ще се заплащат допълнително – по чужд език, ментална аритметика, футбол, баскетбол, аеробика, танци и други по желание на родителите. Ще започнем поетапно да организираме различни спортни празници, на които децата да започнат да развиват отрано своите умения.

ДА ДАДЕМ шанс за ново начало на това прекрасно училище! Нашето училище!

25 януари 2024 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |