Габриела Хаджикостова и Троян се срещнаха

* Изненадващо, разтърсващо, пречистващо. Такова беше преживяването за повечето хора в публиката, дошли на 30 октомври в читалищния салон за спектакъла „Елада Пиньо и времето“ * Троян само ще спечели, ако оцени какво човешко богатство има в лицето на Габи Хаджикостова и продължи творческите контакти с нея
 
Габи Хаджикостова и майка й Лиляна Кисьова
Отзвуци
На 30 октомври,  в салона на троянското читалище „Наука 1870“ се игра камерният спектакъл „Елада Пиньо и времето“ (виж „Нещо лично и доста сантиментално-носталгично“ – бел. ред.) по едноименния роман на Керана Ангелова, излязъл преди 20 години. В главната роля и режисьор постановчик е Габриела (Габи) Хаджикостова, която читателите на Т21 помнят от няколкото й трогателни текста във вестника ни – за унищожената бабина троянска къща, за днешните лета в Орешак, заместили (ли?) някогашните детски лета в Троян, за чудното селце Патрешко, „махалата на Пенка Фундата и на дядо Марин“. Землячка по майчина линия – дъщеря е на оперетната прима и наша съгражданка Лиляна Кисьова, и също човек на сцената, актриса с над 60 главни роли, певица, режисьор, продуцент, драматург. От дълги години живее в Унгария, но здраво пази българските и троянските си корени. И сега, с изявата си на троянска сцена, пак се връща към корените. „Елада Пиньо и времето“ е игран многократно в Будапеща, Берлин, Хамбург, Виена, Варшава, Торун, гостува редовно на сцените в София и на редица международни театрални фестивали в България.
По-долу ви представяме отзива за троянската постановка на „Елада Пиньо и времето“ на един възторжен зрител – Нели Генкова-Маринова. Т21
ИЗНЕНАДВАЩО, разтърсващо, пречистващо. Такова беше преживяването за повечето хора в публиката, дошли на 30 октомври в читалищния салон за спектакъла „Елада Пиньо и времето“. Струва ми се, че Троян откри Габриела (Габи) Хаджикостова – не само дъщерята на голямата и обичана Лиляна Кисьова, не само някогашното лятно момиче на гости при баба и дядо, не само авторката на чудесни спомени за града ни и Троянския край, а големия Артист. Артист от европейска класа.

ТАЗИ КЛАСА е и фамилно наследство, и лично човешко постижение. Знаем какво й е дал троянският корен – артистичен и волен дух, „естествен, много хармоничен свят“, по думите на самата Габриела. А русенският бащин корен я е захранил с изискаността и почтеността на прабабата австрийка, преподавателка в Музикалната академия във Виена, на видната русенска фамилия Чавови с нейните контакти, музикален салон, домашни разговори на немски, задружен живот и неизменни градски навици. Следва обучение в Театралната академия в Будапеща и свързване завинаги с Унгария, като личен живот и като принадлежност към тамошния театрален език – „по-алтернативен, по-авангарден, инспириращ, многопластов и следващ всички течения на съвременния европейски театър“. Габриела Хаджикостова изнася спектакли на три езика – български, унгарски и немски, ръководи свой собствен театър в Будапеща, наречен „Малко театро“, превежда театрални пиеси, явява се неуморен посланик на българската култура навън и привнася модерен сценичен опит тук.

Актрисата в „Елада Пиньо и времето“
Сценичният партньор в „Елада Пиньо и времето“ – музикантът Николай Иванов ОМ
МОНОСПЕКТАКЪЛЪТ „Елада Пиньо и времето“ по романа на бургаската авторка Керана Ангелова е специален за актрисата. Неин сценичен партньор е музикантът Николай Иванов ОМ, за чиято космическа музика е достатъчно да кажем, че е част от проекта на Теодосий Спасов и няколко други музиканти за концерт на Еверест. И като говорим за културни натрупвания – майка му е учителката по литература на Габриела от софийската немска гимназия, на която тя признава, че дължи афинитета си към литературата и езиците. Изнасят спектакъла вече 15 години – в Будапеща, Берлин, Хамбург, Виена, Варшава, Торун и разбира се, на сцените в София и на редица международни театрални фестивали в България. Той е сред постановките, чиито текстове не търпят да бъдат изговорени на друг език, „защото ще се наруши ритъмът му, начина на игра с гласа“. Затова актрисата го играе и в чужбина на български, със субтитри.

ЕТО ТАКОВА едно сценично богатство Габриела Хаджикостова беше решила да подари на троянската публика – да подари буквално и преносно, със свободен вход и с признанието, че ще играе и за хората, които вече безвъзвратно ги няма: за майка си, баба си, дядо си. Трябва да признаем, че публиката беше адекватна на високото ниво на спектакъла, статичен по форма и невероятно раздвижен и дълбок като емоция. Актрисата използваше всички овладени до съвършенство изобразителни инструменти – глас, дикция, движения на ръцете, пълен контрол над тялото – и в хармония с музиката на Николай Иванов ОМ, която идваше сякаш от дълбочините на времето, водеше зрителите из сцените от живота на своята героиня, разказани в стилистиката на някакъв балкански магически реализъм, застинала и въздействаща като жрица.

НЕ ИСКАМ да слушам оправдания за „неизбежните“ халтури, без които артистичният свят няма да оцелее – публиката разбира, когато пред нея е истинското изкуство, публиката се възпитава, пред нея артистът трябва да е искрен и отговорен. Не искам да слушам за провинциалната култура – провинцията е състояние на духа. Авторката на романа „Елада Пиньо и времето“ е от Бургас, сцената беше в Троян, а магията на театъра се случи. Троян само ще спечели, ако оцени какво човешко богатство има в лицето на Габи Хаджикостова и продължи творческите контакти с нея. 

4 ноември 2023 г., Троян
Нели Генкова-Маринова
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |