Лора във фокуса

* Златното троянско момиче – тройната световна шампионка Лора Христова, бе най-важният човек на годишната церемония на БФБиатлон; лично спортният министър й връчи наградата от 15 500 лв.
Биатлон Победители
Лично спортният министър Димитър Илиев връчи чека на Лора Христова, вляво – председателят на БФБиатлон Атанас Фурнаджиев, София, 24 октомври 2023 г.
ТРОЯНКА бе във фокуса и най-важният човек на церемонията на Българската федерация по биатлон (24 октомври, „Волво Център“, София), на която бяха отличени най-успешните български биатлонисти през изтеклата година, състезателен сезон 2023/2024. Разбира се – тройната световна шампионка с неотразимата усмивка Лора Христова, откритие и възпитаничка на троянския Клуб по биатлон и стрелба „Аякс“, донесла три титли за България на Световното първенство по летен биатлон в Осърбле (Словакия) през м. август.

Поредно злато на СП в Осърбле, м. август 2023 г.
В друго амплоа – на щанда на семейната
фирма на Фестивала на сливата, м. септември 2023 г.
СПЕЦИАЛЕН гост на събитието бе спортният министър Димитър Илиев, който лично връчи паричната награда от 15 500 лв. на златното троянско момиче. Над 60 000 лв. бяха общо раздадените премии, осигурени от федерацията. Отделно за най-добрите сред младите надежди на българския биатлон имаше насърчителни купи (Купа „Надежди“), като КБС „Аякс“ се нареди на второ място по получените отличия с четири купи. На церемонията присъства и олимпийската шампионка от Нагано 1998 г., почетен председател на БФБиатлон и член на ръководството на Международната федерация па биатлон (IBU) Катя Дафовска.

„БИАТЛОНЪТ е спорт, в който трябва да се трудиш всеки ден, ако се пропусне, трудно се наваксва. Изключително тежък спорт, с много силни тренировки – бягане по над 50 км на ден. Наистина трябва много голям труд и много голяма упоритост, за да могат да се задържат постигнатите резултати“, сподели новият (от година) председател на БФБиатлон Атанас Фурнаджиев. Шефът на българския биатлон не пропусна да открои невероятния успех на нашата Лора, чиито три титли на СП в Осърбле направиха България отборен победител в класирането по медали: „За пръв път България е отборно на първо място по медали на Световно първенство, макар и лятно“.

И ОЩЕ за новата голяма звезда на българския биатлон при жените Лора Христова, заместила на трона друга троянка – Милена Тодорова, която от известно време е в спортен отпуск, очаквайки първата си рожба (таткото, както знаем, е най-добрият ни биатлонист Владимир Илиев, също троянец и възпитаник на троянската школа – бел. ред.). Лора е на 20, родена е на 23 април 2003 г. в Троян. Изгражда се като състезател в троянския КБС „Аякс“ с президент инж. Минко Топалски. Участва в Зимната олимпиада в Пекин, м. февруари 2022 г., като броени дни след олимпийския си дебют печели престижното 6-то място на 10 км индивидуално на Световното първенство за младежи в Солт Лейк Сити (САЩ) и бронз с българската дамска щафета на 3х6 км. През м. февруари 2023 г. Лора завоюва сребърен и бронзов медал на зимното Европейското първенство в Латвия. А през м. август постигна уникален успех на лятното Световно първенство в Словакия, печелейки златото и в трите индивидуални дисциплини.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |