Три пъти световно злато за нашата Лора Христова

* 20-годишната троянка, голямата млада надежда на българския женски биатлон и възпитаничка на троянската школа, спечели и трите индивидуални дисциплини на Световното първенство по летен биатлон в Осърбле, Словакия

Тройната световна шампионка Лора Христова
Биатлон
 
НАШАТА Лора Христова – 20-годишната троянка, голямата млада надежда на българския женски биатлон, възпитаничка на троянската школа и на троянския клуб по биатлон и стрелба „Аякс“ – спечели и трите индивидуални дисциплини (супер спринт, спринт и преследване) при девойките на Световното първенство по летен биатлон в Осърбле, Словакия. С този си изключителен успех българката стана най-титулувания състезател на това СП.

ЛОРА тръгна към златния си хеттрик с победа в супер спринта на 7,5 км в първия ден, 24 август, когато не бе безпогрешна в стрелбата и направи цели 5 пропуска, но компенсира с изключително бягане и отвя основните си конкурентки – украинките Олесандра Меркушина и Олена Хоронова, останали съответно втора и трета. Във втория старт, 26 август – спринта на 6 км, летящата троянка стреля чудесно и безпроблемно грабна второто си злато; трета в този старт стана друга българка – Валентина Димитрова, а втора завърши словачката Ева Капустова. Третият старт, 27 август, оформил историческата световна златна серия на българската звезда, бе в преследването на 7,5 км – тук Лора, както в супер спринта, направи 5 грешки в стрелбата и отново с изключително бягане, но и желязна психика изпревари стрелялата по-добре представителката на домакините Ева Капустова, с която на няколко пъти в хода на състезанието си разменяха водачеството, бронзът остана за Олена Хоронова. 
 
ТРОЯНСКОТО участие на СП в Осърбле допълват другите ни две националки при девойките – Стефани Йолова с 15-то, 9-то и 13-то място в трите старта и по-колебливата този път Лора Радковска с отпадане в квалификациите, 33-то място и отказване. И най-добрият български биатлонист Владимир Илиев – световен шампион по летен биатлон в спринта на 10 км (Чейле Градистей, Румъния, 2015 г.) и световен вицешампион по биатлон на 20 км (Йостерсунд, Швеция, 2019 г.) – който записа 15-то място в спринта и 18-то място в масовия старт при мъжете.

Браво, Лора!
И ОЩЕ за новата ни тройна световна шампионка. Лора Христова е родена на 23 април 2003 г. в Троян и е възпитаничка на троянския клуб по биатлон и стрелба „Аякс“ с президент инж. Минко Топалски. Участва в Зимната олимпиада в Пекин (м. февруари 2022 г.), като броени дни след олимпийския си дебют печели престижното 6-то място на 10 км индивидуално на Световното първенство за младежи в Солт Лейк Сити (САЩ) и бронз с българската дамска щафета на 3х6 км. През м. февруари т. г. Лора завоюва сребърен и бронзов медал на зимното Европейското първенство в Латвия. За всичко това и за настоящия троен световен успех в Словакия – нашето голямо браво, Лора!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |