ЖСК „Елица“ – голямата измама

* Комунистическото величие Милко Балев нарежда спирането на строежа – напук на правила и норми, а червеното общинско ръководство козирува, годината е 1985-та * Потърпевшите 11 семейства и до днес безуспешно търсят възмездие и справедливост
 
Ангел Владов
Излъгани
 
ИСТОРИЯТА е от средата на 80-те, но „ефектът“ й не е отшумял до днес и би могла да е комична, ако не бе толкова нечестна и тъжна. За 11-те троянски семейства, нуждаещи се от жилище, включени в нова кооперация, строена от Община Троян според всички нормативни изисквания и правила, вложили по около 20 хил. лв. (неколкократно повече по сегашния курс) в мечтата си за нов дом и накрая останали без жилище, пари и обезщетение. Като и днес, вече 40 години след „голямата измама“, както те я наричат, продължават да се чувстват излъгани, подиграни и ограбени, а болката от случилото се не отшумява с годините.

„НЯМАМ думи да определя това, което направиха с нас“, сподели ни преди дни Ангел Владов, един от потърпевшите, инвеститор в съборената кооперация и упълномощен от останалите „съкооператори“ да ги представлява и да е техен говорител. Г-н Владов ни донесе в редакцията в четвъртък, 17 август (2023 г.), цяла чанта с документи, достатъчно красноречиви и доказващи правотата им, която обаче не намира подкрепа от никого, включително от съда.

ИСТОРИЯТА е следната. През 1983/84, в чест на 13-я конгрес на вездесъщата тогава БКП, червените власти в Троян (основният управляващ орган е Общинският народен съвет, командван от Градския комитет на БКП) решават да строят серия кооперации, тъй наречените жилищно-строителни кооперации (ЖСК), за задоволяване на жилищните потребности на жители на общината. Една от тези кооперации е ЖСК „Елица“, може би най-привлекателната: на чудесно място – до стадиона и под Турлата, хем в центъра на града, хем на хвърлей от гората, и на всичкото отгоре с великолепна гледка към целия град.

СТРОИТЕЛСТВОТО върви, ЖСК „Елица“ стига до плочата на 2-ия жилищен етаж, бъдещите „новодомци“ са щастливи. И хоп – греда. Някой „поджиква“ майката на комунистическото величие Милко Балев, която живее на Главната (ул. „Васил Левски“) в подножието на стадиона, че бъдещата кооперация ще й затуля гледката към Турлата. Тя пък се оплаква на сина си  – тогава втори човек в държавата след диктатора Живков и всесилен, още повече в малкия роден Троян, и величието нарежда строителството на ЖСК „Елица“ да се преустанови. Височайшата воля е срещу нормативни документи, решения, правила, морал, но няма кой да й се „опъне“.

ЖСК „Елица“ след спирането на строежа, 1985 г. – гледка откъм Главната улица
11-ТЕ СЕМЕЙСТВА не вярват на очите и ушите си, но бруталното самоуправство е факт. Постройката е „замразена“ и десетилетия стърчи като паметник на комунистическата наглост и незачитане на правата на обикновения човек. „Когато ни казаха, че спират кооперацията, не повярвахме и дълго не вярвахме. Бяхме вложили всичко – парите си от спестявания и заеми, тогава 20 хил. лв. бяха много пари, надеждите за собствено жилище, плановете за бъдещето“, коментира г-н Владов.

КАКВО се случва след това? Най-общо – безуспешно ходене по мъките вече 40 години. Разбира се – и едно странно съдебно дело в Окръжен съд Ловеч, 1994 г., в което съдиите не се съобразяват със заключението на разпоредената от самите тях комплексна съдебно-техническа експертиза, установила, че ако има някакви нередности около ЖСК „Елица“, то те са при проектирането и администрирането на строителството и са „допуснати от Общинския народен съвет“ (разбирай Община Троян), и отсъжда във вреда на 11-те семейства, т. е. оставя ги без обезщетение и без жилище. С други думи, „узаконява“ беззаконието и ограбването.

„ПРИ КМЕТА Константин Фичев (първия демократично избран кмет на Троян след промените през 1989 г., мандат 1991/95 г. – бел. ред.) Общината ни осигури един парцел, но нямахме средства да строим“, уточни Ангел Владов. През годините са правени и други опити да се търси справедливост и обезщетение, и пак нищо. Очаквали да получат нещо и при скорошното разрушаване на недостроената сграда (за освобождаване на терена за строителството на новата многофункционална спортна зала на Троян – бел. ред.), напразно. „Поне тухлите да ни бяха дали, те са си наши, платили сме си ги“, заяви говорителят на излъганите. Поредната и последна засега несправедливост е и поводът да напишат писмо до ловешкия депутат Искрен Арабаджиев, отзвук никакъв, въпреки предварителните обещания. Предоставиха писмото и на вестника ни с молбата да му дадем гласност, та дано някой откликне.

Генадий Маринов

 Глас в пустиня

Писмо до депутат

„Недоумяваме, г-н Арабаджиев, защо Община Троян постъпи така с нас, с необходимостта ни да си построим жилища, от които наистина се нуждаехме!“ * „Не получихме никакво обезщетение, въпреки че вината е тяхна“

До: Искрен Арабаджиев, 
депутат от „Продължаваме промяната“
Копие: вестник „Троян 21“

Искрен Арабаджиев
Г-Н АРАБАДЖИЕВ, през 1983-1984 г. в Общински народен съвет (ОНС) – Троян в чест на 13-ия конгрес на БКП се учредяват около двадесет ЖСК (жилищно-строителни кооперации) за задоволяване на жилищните потребности на гражданите, жители на община Троян. В това число попаднахме и ние, 11-те член-кооператори на сформираната ЖСК „Елица“.

СЛЕД ИЗДАВАНЕТО на всички необходими документи от ОНС – Троян със собствени средства започнахме изграждането на сграда, състояща се от 11 апартамента. Изградихме мазета, гаражи и първи жилищен етаж на 4 март 1985 г. Но строежът бе запечатан по нареждане на Милко Балев, член на ЦК на БКП. Като причина се изтъква, че блокът щял да засенчва къщата на горепосочения „другар“, която се намира в непосредствена близост до нашия строеж. След срещата с местното партийно и административно ръководство на Троян ни предложиха друга площадка с уговорката, че ще ни построят сграда, съответстваща на вече изградената от нас. Но ОНС – Троян не изпълни обещанието си, т. е. задължението си.

ЗАВЕДОХМЕ гражданско дело №588/1993 г. за щети от спирането на строежа. В съдебно-техническата експертиза към споменатото дело се посочва, че Община Троян е виновна за случилото се с нас. Тази експертиза ще Ви я предоставим. Недоумяваме, г-н Арабаджиев, защо Община Троян постъпи така с нас, с необходимостта ни да си построим жилища, от които наистина се нуждаехме! Ние по никакъв начин не сме се доказвали като престъпници. Плащали сме си данъците към държавата. Накрая сагата завърши, като кметът на община Троян нареди строежът да бъде съборен.

ЖСК „Елица“
ПОСТРОЯВАНЕТО на първия жилищен етаж на всеки член-кооператор, като вложени средства, възлиза на около 20 000 лв. в периода 198491985 г. Не получихме никакво обезщетение от страна на Община Троян, въпреки че вината е тяхна.

ПРЕДОСТАВЯМЕ Ви следните документи, с които доказваме законността на строежа на ЖСК „Елица“: 1. Договор за отстъпено право на строеж върху държавна земя от 23 април 1984 г.; 2. Платежно нареждане за сумата от 19 204 лв. за платената земя; 3. Заповед №285/11.04.1984 г. за отстъпено право на строеж; 4. Решение на Ловешки окръжен съд за писването на ЖСК „Елица“ във фирменото отделение на съда; 5. Удостоверение, че сме вписани в регистъра на Булстат; 6. Заключение на съдебно-техническа експертиза към дело №588/1993 г. (прочетете на стр. 5 чия е вината за нашия злощастен проблем); 7. Протокол №42/24.08.1984 г. за определяне на строителна линия и ниво; 8. Решение №26/16.02.1990 г. на ОНС –Троян за обезпечаване на кооперацията (което Общината не изпълни); 9. Снимки на изградената до този момент ЖСК „Елица“ и на срутването й.
2023 г., Троян

С уважение: Ангел Владов, председател на ЖСК „Елица“
и представител на членовете на кооперацията, за връзка – тел. 0885/912759 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |