Запомнящи се постижения на троянски ученици

* Призови класирания в езикови, дебатьорски и кулинарни състезания на Иван, Еника, Теодор, Мария, Ема и Любо плюс уникален
 баскетболен успех 

Иван Върбанов, 12. клас
Преди 24 май
 
В КРАЯ на април, 29-30 април, 12-класникът от троянското СУ „Св. Климент Охридски“ Иван Върбанов, заедно със съотборничката си Мария Ковачева, възпитаничка на училището, сега второкурсничка в НБУ (София), достигнаха до четвърфиналите на националното дебатьорско състезание SELS Open 2023. Троянците, които са възпитаници на училищния клуб по дебати с ръководител Нели Генкова-Маринова, показаха петия най-добър резултат от общо 52 отбора от цялата страна. „Успяхме да достигнем до четвъртфиналите след четири дебата във формат БП (британски парламентарен) по разнообразни теми – от религията в посткомунистическите общества до различните течения във феминистките движения. Чрез участието си искахме не само да си докажем собствените дебатьорски умения, но и да покажем, че клубът в Троян е активен и може да се представя достойно на подобни форуми“, коментира Иван в сайта на „Климента“, както ласкаво наричат училището си питомците му,

Еника Шопова, 11. клас
ПАК през м. април 11-класничката от троянското СУ „Васил Левски“ Еника Шопова достигна до финалния кръг и се класира на 10-то място в националното ученическо състезание по испански език. Сериозно постижение, като се има предвид, че всичките й конкуренти бяха от езикови гимназии в страната и изучават езика на Сервантес като първи, докато за нашето момиче испанският е вторият чужд език, а гимназията ни не е езикова. Преподавател на Еника е Мария Нанкова.  
 
 
Теодор Еврев, 8. клас
И ДРУГ възпитаник на СУ „Васил Левски“ – 8-класникът Теодор Еврев, постигна сериозен успех в овладяването на чужд език. Троянчето се класира на трето място, ниво А1 Senior, в международния кръг на тазгодишното издание на състезанието по английски език „Kangaroo Global Linguistics“. За постижението си Теодор бе награден с медал, който му бе връчен на неслучайната дата 22 април – Деня на Кеймбридж. Преподаватели на призьора са Гергана Зюмбилска и Диляна Табакова.

Мария Хинкова, 8. клас
МАРИЯ ХИНКОВА от 8. клас на СУ „Св. Климент Охридски“ – паралелката с интензивно изучаване на английски език с преподаватели Галя Панталеева и Иглика Худаиб, постигна изключително силен резултат и зае призовото 3-то място на Десетото национално състезание по английски език Pearson Competition (по формата на езиковите сертификати PEIC). Мария се състезава в Level 1, отговарящо на ниво А2 на Европейската езикова рамка, в конкуренцията на над 200 ученици от цялата страна и само 0,5 точки я разделиха от първото място, заето от възпитаник на столичната Първа английска гимназия. Награждаването се състоя в София на 29 април. 

Ема Хайдутова, 10. клас и Любо Райков, 9. клас
ТРАДИЦИОННО силно се представи и двамата участници от специализираната паралелка по хотелиерство на СУ „Васил Левски“ в областното ученическо състезание по професиите готвач и сервитьор, състояло се на 3 май в Угърчин. В категорията сервитьор 10-класничката Ема Хайдутова спечели първо място, а при готвачите 9-класникът Любомир Райков зае второ място, но стана любимец на журито и получи покана за работа в софийския ресторант на италианския кулинар Лео Бианки. Преподаватели на двамата са Милена Мартинова и Иванка Църова.

Шампионският баскетболен отбор на СУ „Васил Левски“, 11.-12. клас
ЗАПИСАХМЕ сериозен троянски ученически успех и в спорта – момчешкият отбор по баскетбол, 11.-12. клас, на СУ „Васил Левски“ с треньор Николай Скубарев стана републикански шампион в своята възрастова група. Най-голям успех на троянския ученически баскетбол за всички времена (виж повече в „Еуфория в баскетбола“ – бел. ред.).

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |