2 май – Световен ден на астмата

* В периода 2-4 май (8:00-14:00) в Белодробната болница в Троян ще се извършват безплатни профилактични прегледи в подкрепа на инициативата „Грижа за ВСЕКИ с астма“; за контакти и допълнителна информация – тел. 0670/62701, 0670/62702
 
Здраве
 
СВЕТОВНИЯТ ден на астмата се отбелязва всяка година от 1998 г. насам в първия вторник на месец май (сега на 2 май 2023 г.).  Организатор е Глобалната инициатива за астма (GINA), а нейни партньори ежегодно стават медицински и пациентски организации по целия свят. Целта е да се подобрят информираността и грижите за пациентите с астма. Да се насочи общественото внимание към профилактиката, рисковите фактори в околната среда, разпознаване симптомите на астмата и ранната диагностика на заболяването, както и върху възможностите за лечение на болестта и поддържането и в контрол.

ИНИЦИАТИВАТА
през тази година протича под мотото „Грижа за ВСЕКИ с астма“.  Повече от 400 млн. пациенти по света са с астма. Астмата може да е животозастрашаващо заболяване, ако не се лекува правилно. В България с бронхиална астма са над 400 000 души. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, като астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и посещения в спешна помощ.

АСТМАТА е хронично възпалително заболяване на белите дробове. Противовъзпалителното лечение с инхалаторни кортикостероиди е основно за поддържането на контрола на възпалението при астма. То се характеризира с оток и стесняване на дихателните пътища, което затруднява дишането. Симптомите на астмата се изразяват в затруднено дишане, пристъпи на кашлица и стягане в областта на гърдите. Често минават 2-3 години от появата на симптомите на бронхиалната астма до диагностицирането й, тъй като симптомите не се разпознават веднага и пациентите посещават специалист, пулмолог или алерголог, късно.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ са категорични, че астмата може да бъде поддържана в контрол с медикаменти, което намалява нуждата от болнично лечение, ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните. Според Световната здравна организация (СЗО) астмата е от основно значение за общественото здраве. По данни на организацията повече от 339 милиона души в света имат астма, а смъртните случаи свързани със заболяването в световен мащаб, са над 400 хиляди.

Белодробна болница - Троян

1 Коментара:

Minko Magunski каза...

Да разбираме "Световен ден за борба с астмата" ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |