Поклон за адв. Венелин Димитров

* Аплодисменти и шапки долу за един от духовните аристократи
 на Троян в наши дни
In memoriam
Венелин Димитров (1929-2022)
На 22 май 2022 г. се навършиха 40 дни от кончината на адв. Венелин Димитров. Един троянец със своя физиономия, забележим, духовен, ерудит, общественик с позиция и смелост, демократ. Дошъл в града ни заради една красива троянка, зет на именития оперетен певец Минко Босев, той остава завинаги тук и заобичва като свой своя Троян. За адв. Венелин Димитров ни припомня Христо Ганков. Т21 
АДВОКАТ, политик, читалищен деец, писател,. Венелин Димитров си от този свят на близо 93 години. Казваше: „Духовното богатство на един народ е отличителна черта за достойнство“. Роден е на 29 април 1929 г. в  Плевен, но с гордост може да го наречем троянец, защото прекарва в нашия град 68 години. През 40-те години на миналия век учи в плевенската Първа мъжка образцова гимназия „Александър II“, класически профил, а през 1951 г. завършва право в Софийския университет. От 1954 г. вече е в Троян и работи предимно като адвокат.

ВЕНЕЛИН ДИМИТРОВ участва активно в първите демократични митинги срещу тоталитарния комунистически режим и промените в Троян след 10 ноември 1989 г. Сред учредителите е на Съюза на демократичните сили (СДС) и Българската социалдемократическа партия (БСДП) в Троян. Избран е за председател на троянската Поземлена комисия за прилагане на първия демократичен Закон за земята и връщането й на нейните собственици. В началото на новото хилядолетие работи активно за БСДП и като неин член е кандидат за общински съветник. За политическите си пристрастия не обичаше да говори и казваше, че не обича несправедливостта, която утвърждава господарски класи.

ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, заедно със законите, правото и политиката, той не  изоставя културната и творческата дейност. Бил е председател на читалище „Просвета“ в троянския кв. „Велчевски“. Много години е член на настоятелството на централното троянско читалище НЧ „Наука - 1870 г.“. Като член на читалищното ръководство и близък сътрудник на дългогодишния читалищен секретар Николай Ганков активно помага за възстановяване на читалищното имущество. Член е на Дружеството на троянските писатели. Писал е публицистика и белетристика.

НЕГОВО
значимо творческо дело са записаните в периода 1964/1968 г. спомени  на големия български военен и дипломат, интерниран в Троян – ген. Васил Бойдев, които бяха издадени през 2012 г. под заглавието „От поручик до генерал“. В началото на новия век продължава адвокатската си и творческа дейност, а адвокатската му кантора - стара къща, покрита с каменни плочи, в центъра на града, също като него носи нещо от духа на старите възрожденски времена.

АПЛОДИСМЕНТИ и шапки долу за адв. Венелин Димитров, един от духовните аристократи на Троян в наши дни.

22 май 2022 г.
Христо Ганков

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |