Иван Костов: Проблемът със Северна Македония не е български, а на ЕС

* „Това щом не може да бъде решено между двете страни, ЕС трябва да го вкара в специална преговорна глава. Толкоз! Много е просто и много елементарно. Ако имаш поне малко емпатия към страната,
 която е твой член“
Интервю назаем
Иван Костов
Натискът срещу България да „пусне“ Северна Македония в Европейския съюз (ЕС) е очевиден, неприкрит и се засилва. Натиск от съотборниците ни в ЕС и НАТО, които като че ли са готови да загърбят основополагащи неща – като историческата истина и недопустимия език на омразата срещу нас от кандидатката за еврочленство – в името на геополитическите сметки и интереси. Ще се поддадем ли на натиска и дали няма да направим недопустимия компромис, този въпрос виси със страшна сила в днешния ни ден. А притесненията се засилват от по-нюансираната и като че ли по-отстъпчива позиция на новото правителство на Кирил Петков, който след броени дни ще е на целево официално посещение в Скопие.

В интервю по Българското национално радио (в предаването „12 плюс 3“ на програма „Хоризонт“ на  4 януари с водещ Даниела Големинова) по тази толкова гореща тема си каза думата бившият премиер на България Иван Костов и тезата му бе ясна и категорична и си заслужава да се чуе. Накратко – България има подписан договор със Северна Македония, той не се изпълнява от европейската кандидат-членка и ЕС трябва да изиска и наложи спазването му, толкоз.
Т21

– Темата за Северна Македония виси като Дамоклев меч над правителството ни. Скопие много се надява правителството на Кирил Петков да даде зелена светлина на преговорите (им) с Европейския съюз. Външният натиск (срещу нас) е голям, неприкрит. От сигналите, които излъчва правителството, какви изводи правите, г-н Костов?

– Първият извод, който правя, е, че ЕС няма сили, няма и желание. И въобще не се интересува от това какви проблеми имат, и то дълбоки проблеми, неговите държави членки. Това е първият ми извод, защото Вие казвате и аз съм съгласен, за натиска, който се упражнява върху българските власти.

Какво трябва да направи ЕС? Щом вижда, че има неизпълняван договор от страна, която кандидатства да членува в ЕС, със страна, която е членка на ЕС и вижда, че няма как двете страни да бъдат принудени да изчистят отношенията си, трябва да вземе проблема в свои ръце и да го реши със свои средства. Това не е проблем на българската държава. Всички опити да бъде минимизиран този проблем – да бъде сведен до непризнаване на българско малцинство, до исторически спор, да бъде прехвърлен на икономическа основа и прочее – заобикалят фундаменталния проблем, че не се изпълнява договорът, който е сключен между България и Северна Македония, и в огромната си част не се изпълнява от Северна Македония.

Това щом не може да бъде решено между двете страни, ЕС трябва да го вкара в специална преговорна глава. Толкоз! Много е просто и много елементарно. Ако имаш поне малко емпатия към страната, която е твой член. Ако имаш поне малко разбиране към естеството на нейните проблеми.

Тръгнаха по безобразен начин да въздействат на България, с наистина абсурдни средства – говорят за мултикултурализъм в Европа, особено в Германия. И там, например, казват, че България не е имала национална държава в Средновековието?! Което е абсурдно, България е имала национална държава, държава с право, с език, със собствен превод на Библията, имала е нация, когато единици държави са имали нация в средновековния свят. И хайде сега България да го преглътне това нещо, да го забрави някак си?! А какво значи мултикултурализъм – това означава на България да й се признае това, което е била. Била е. Разбира се, от това не следват кой знае какви претенции или основания за самочувствие; тука някои националисти много бъркат, като мислят, че оттам ще почерпят някакво самочувствие и идентификация в съвременна Европа. Но това е факт, това нещо е реално, истина и то трябва да се разреши. И щом не могат да го разрешат двете страни, трябва да го реши ЕС.

Много лошо впечатление ми прави, че говорители, политически говорители в Северна Македония твърдят, че България не признава тяхната идентичност и техния език. Техният език е признат в тяхната конституция, идентичността им е техен избор, тяхно фундаментално право, защитено от ООН, Европейската харта и т. н. Защо говорят по този начин. Защо лъжат хората, като твърдят, че ние искаме точно това. Което не е вярно! Аз не мисля, че този е пътят, по който ще се решат проблемите.

Казах го, случващото се не е проблем на България. Европейският съюз не може да защити ценностите, които прокламира. Например мултикултурализма не го защитава, по отношение на България не го защитава.

4 януари 2022 г.
Из интервю на Даниела Големинова, БНР, „12 плюс 3“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |