Параклисът на Иван Макариев в Попишка

* Отец Марин освети и благослови малкия, но грижливо подреден и на неслучайно място божи дом „Св. Макарий Велики“ * „Параклисът съм го построил с лични средства и е в памет на
 моя баща Макарий Василев“
Вяра
Иван Макариев в параклиса „Св. Макарий Велики“, Попишка, 22 май 2021 г.
НА 22 МАЙ най-тържествено – с много гости отблизо и далеч, водосвет и курбан за здраве и благополучие, бе осветен новоизграденият параклис „Св. Макарий Велики“ в троянския кв. „Попишка“ (махала Вълкошиново). Новият божи дом – неголям, но грижливо подреден и на неслучайно място – е вдигнат от троянския бизнесмен и редовен дарител за различни добри каузи Иван Макариев, чиито корени са оттук; и е в памет на покойния му баща Макарий Василев, потомък на бунтовния игумен на Троянския манастир и съратник на Левски архимандрит Макарий.

РИТУАЛЪТ по освещаването бе извършен от наместника на Троянската духовна околия и председател на троянската църква „Св. Параскева-Петка“ отец Марин Божков. Който благослови богоугодното дело, деятеля му и всички присъстващи. „В тези дни – от Великден до Спасовден, все още сме в действието на Празника на празниците (Великден). И Иван избра един много подходящ период за освещаване на този частен молитвен кът, който е построил с много усърдие, много вяра и много грижовност. И нека Бог да му въздава според молитвите и според вярата. И да дарува на него, неговите близки и всички вас, братя и сестри, живот, здраве и спасение“, се чу в благословията на духовника. „Всеки, който желае, ще може да идва тук, да се усамоти и насаме да влезе в разговор с Бога. Защото всяка една молитва е разговор с Бога, в който искащата страна сме ние, а Той отговаря на молитвите ни според вярата и усърдието, с които подхождаме към Него“, допълни отец Марин.

Кът на архимандрит Макарий в новия параклис
„ВИНОВНИКЪТ“ за случилото пък разказа пред Т21 кое го е подтикнало към богоугодното дело. „Параклисът съм го построил с лични средства и е в памет на моя баща Макарий Василев, а светецът, чието име носи, е св. Макарий Велики. Когато беше жив, баща ми имаше голямо желание да направи параклис и сега аз изпълних тази негова мечта. Вътре има кът на архимандрит Макарий, понеже нашето родословно дърво е общо – той е брат на прадядо ми. А пък по този път (покрай параклиса) някога е минавал сам Левски, отивайки към Троянския манастир, това е безспорен исторически факт. Затова реших да е точно тук и в него да има кът на архимандрит Макарий и портрет на Левски. Параклисът е частен, но сме спазили всички изисквания на православната църква – и ще бъде отворен по всяко време за всеки, който дойде да запали свещичка и да се поклони“, сподели г-н Макариев. И издаде следваща стъпка в същата посока – още това лято планира да построи чешма с пейка за отмора до нея на площадчето в съседство на параклиса, което ще кръсти „Архимандрит Макарий“.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |