Две истории за доброто преди Коледа

Мария Лекова

Показвайте го, защото то е във вас!

В КРАЯ на всяка година правим равносметка, чертаем бъдещи планове и се опитваме да я запомним с най-доброто, което сме дали и получили от хората около нас. Ще започна историята, споделяйки вълнуващия й сюжет.

ДЕЛНИЧНИЯТ ден беше към приключване, когато пред прага на кабинета ми прекрачи Емилия Цокова, служител в нашето училище. Развълнувана, тя седна, за да ми разкаже как трима наши ученици спасяват живота на сина й, млад мъж около 30-те. При скокове с планински велосипеди заедно с тези момчета (на трасето в гората над стрелбището за биатлон до старите троянски гробища) синът й пада и си удря главата. Докато се обадят на линейка, учениците се сещат да му свалят каската, което се оказва животоспасяващо. Линейката не може да отиде до мястото на инцидента и те го свалят на ръце до нея.

СЛЕД КАТО чух цялата история, реших, че ще направя групови срещи в класовете на тези ученици. Първо, за да разкажем, че доброто съществува. И второ, за да ги наградим от името на училищното ръководство. В един от последните дни преди да излезем в онлайн обучение учениците Ростислав Йорданов и Мартин Кючуков от 7.б клас и Денис Йорданов от 9.а клас се изправиха пред съучениците си не като герои, а като хора, които са направили най-естествения избор – да помогнат безрезервно.

Ростислав, Мартин и Денис

ПО ВРЕМЕ на двете срещи чухме и много други истории за доброто и сме сигурни в едно: „Има на света едно единствено истинско съкровище – доброто сърце!“. С този цитат искам да ви пожелая никога да не спирате да вярвате в доброто, показвайте го, защото то е във вас!

18 декември 2020 г., Троян

Мария Лекова,
училищен психолог, СУ „Св. Климент Охридски“

***

Даниела Дочева

Днес доброто се лееше като водопад!

ЛОШОТИЯТА! Може би сме свикнали, защото ежедневно се сблъскваме с нея и някак я очакваме, затова не ни впечатлява толкова. Доброто, то е рядкост и виждайки го в жеста на даден човек, винаги ме трогва до сълзи. Едно момиче, от тези които рядко се срещат в днешно време, е събирала стотинка по стотинка, за да дари добро. Беше притеснена като ми се обади - били жълти стотинки, неосъзнавайки, че всяка монета е с цената на злато, защото излиза от сърцето. Майката, която е възпитала това сърцато момиче, е прибавила още 15 лв. от себе си. Така общата дарена сума от Диана Павлова и Бианка Павлова е в размер на 37 лв., с които ще закупя храна за кучовци (по този начин авторката нарича бездомните кучета, които са нейна кауза от години – спасява ги, лекува ги, грижи се за тях, намира им стопани у нас и в чужбина – бел. ред.).

ЕМИЛИЯ Сиракова, която също често ми помага, изпрати по Easy pay 100 лв., които ще внеса по сметката ми в клиниката. И вчера, докато чакахме в клиниката с Шоко (едно от спасените кучета – бел. ред.) да излязат резултати от изследване, минаваха хора, радваха й се и я галеха. На тръгване една жена подаде 20 лв., като ми каза: „Знам, че спасяваш много бездомни, ето нещо и от мен“. Развълнувана смънках нещо и понеже забравих да я питам за името, ми го казаха в клиниката – Дора Миревска, операционна медицинска сестра.

3 кг монети

ДНЕС доброто се лееше като водопад върху мен! В „Еконт“ ме чакаше и пакет с 3 кг монети, изпратени ми от Елена Дамянова. Като ги преброя, ще пиша. После минах през клиниката, където също ме чакаше изненада – подарък чувал гранули и невероятна табела, направена специално за мен, подарък от клиниката. Хайде, нека някой друг да се похвали с такива лекари, без думи съм! Не стига, че вечно влача сметки, за които никога не се знае кога точно ще мога да покрия, а и подаръци получавам. После минах през приятелка, чиято снаха, също момиче с огромно сърце - Лина Кепова, е закупила няколко пакета с качествени гранули. Накрая, прибирайки се към Беклемето, се отбих да взема дарена храна от Дилянка Дикова, която често купува и ми помага за кучовците.
 
СВЕТЛИ празници, дарители и творци на добро. Бог с вас! Без думи съм, защото само благодаря не стига за помощта, която ми оказвате, без вас нямаше да мога да се справя. Поклон и весели празници!

15-18 декември 2020 г., Троян

Даниела Дочева

Начало

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |