Ново голямо дарение от фондация „Априлци“

* ТИР с мебели, санитарни материали и медицински консумативи пристигна от Австрия в Априлци на 10 октомври; инициативата – на австрийската българка Красимира Димова

Дарители

Пратката от Австрия е пристигнала, Априлци, 10 октомври

ПОРЕДНОТО сериозно, необходимо и навременно дарение направи на Априлци едноименната фондация „Априлци“, създадена и ръководена от землячката Красимира Димова, която от 30 години живее в Австрия (гр. Сейнт Якоб, провинция Каринтия) и подпомагаща най-уязвимите групи от населението – деца, старци и болни хора. Сегашното дарение пристигна в Априлци в събота, 10 октомври, с голям ТИР, като по-голямата част от дарението са мебели – маси и столове, ракли, нощни шкафчета, с които ще бъдат обзаведени стаите в пансиона към местното ОУ „Васил Левски“, съобщиха от фондацията. Една малка част от мебелите е предназначена за обзавеждане на стаите за почивка в Дневния център в Априлци, а останалите столове ще бъдат дарени на читалищата в градчето.

ДАРЕНИЕТО включва и над 20 кашона с санитарни материали за Дома за стари хораи Дневния център в Априлци плюс два кашона с медицински консумативи за лабораторията на троянската болница (МБАЛ - Троян) и три кашона с дрехи в подкрепа на социалния проект „Ти не си сам”. А за планирания за догодина Празник на хвърчилата в Априлци (инициатива на клуб „Криле”) са предназначени два кашона с необходимите материали, подбрани и подготвени от известната художничка и прочута майсторка на хвърчила Анна Рубин (нейни хвърчила се намират в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк).

Собственикът на „Роберт Волте и партнер” осигури мебелите и транспорта до България

МЕБЕЛИТЕ, пристигнали в Априлци, бяха предоставени на фондацията от австрийската фирма „Роберт Волте и партнер” (Robert Wolte & Partner GmbH - The Hotel Interior Company); като г-н Волте и неговият син лично се ангажираха с транспорта от Виена до Каринтия и от Каринтия до Априлци, поемайки целия разход и логистика. Дарените мебелите са били ползвани в четиризвезден хотел във Виена, който фирмата предстои да преобзаведе по стандарт за петзвезден. Красимира Димова и съоснователят на фондация „Априлци“ свещеник Юрий Бух активно участват в подготовката на пратката – дни наред опаковат кашони и помагат в товаренето на камиона. Разтоварването в Априлци и разнасянето на дарението по обектите пое местният координатор Тодор Банков.

***

Красимира Димова получава австрийската Награда за човечност,
връчва й я губернаторът на Каринтия Герхард Гьорфлер, 2010 г.

И ОЩЕ няколко думи за фондация „Априлци“. Основана е през 2005 г. от австрийската българка Красимира Димова, с цел да създава, развива и подпомага социални, хуманитарни и образователни проекти в родния й град Априлци. Съучредители са австрийците пастор Юрий Бух (Сейнт Якоб) и д-р Херберт Кордт (Виена). „Финансираме се изцяло с дарения, събирани от г-жа Димова, някои от проектите ни са частично или изцяло финансирани с нейни лични средства“, научаваме от официалната фейсбук страница на фондацията. Реализираните през годините дарителски акции в Априлци и района са десетки и е трудно да се изброят. А за размаха и значимостта на направеното говорят множеството награди: за дарителската си дейност още преди основаването на фондацията г-жа Димова, пастор Бух и д-р Кордт са отличени със званието „Почетен гражданин на Априлци“ (1998 г.), Красимира Димова получава австрийската Награда за човечност (2010 г., виж „Австрия награди нашата Красимира Димова“ – бел. ред.), избрана е за „Българка на годината“ от Агенцията за българите, живеещи в чужбина (2011 г.) и печели наградата за доброта „Ева“ (2011 г.).

Т21, по информация на фондация „Априлци“

Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |