Австрия награди нашата Красимира Димова

* Лично губернаторът на Каринтия връчи приза за човечност на сърцатата ни землячка * Г-жа Димова от 20 години живее навън, но не спира да помага на нуждаещите се в родното Априлци



ЕДНА БЪЛГАРКА И НАША ЗЕМЛЯЧКА – родената в съседно Априлци Красимира Димова – получи престижната австрийска Награда за човечност за 2010 г., научи Т21. Което не е случайно – г-жа Димова от 20 години живее и работи в Сейнт Якоб (Австрия), но не спира да помага на изпадналите в нужда сънародници: стари и болни хора, сираци, инвалиди. А всички в родния й край знаем, знаят го и в Австрия, че на нейното добро сърце, родолюбие и щедрост се дължи съществуването на дома за стари хора в Априлци, че не са една и две кампаниите, които тя организира за подкрепа на самотните възрастни хора, които тук не са никак малко.

ЦЕРЕМОНИЯТА ПО НАГРАЖДАВАНЕТО се е състояла на 10 декември в правителствената сграда в гр. Клагенфурт, област Каринтия, като лично губернаторът Герхард Гьорфлер връчил отличието на г-жа Димова. “Красимира Димова съгради мост между Каринтия и България”, заявил г-н Гьорфлер. Българката поделила приза, подплатен с парична премия от 8000 евро, със сдружението „Фобис”.

„БЕШЕ БЕЗКРАЙНО ВЪЛНУВАЩО да мога да говоря за България и Априлци и да преживея как една чужда държава ме награждава за проявена човечност към моята собствена родина. Разбира се, оценена беше и работата ми в Австрия. Медиите тук много широко отразяват това събитие и аз съм щастлива, че мога да представя България в една добра светлина”, е споделила в писмо до своя приятелка в България Красимира Димова. А пред австрийския в-к „Клайне цайтунг” българката разказва: “Много от сънародниците ми живеят в отдалечени стопанства и цяла зима се хранят само с картофи. Те се намират на 1000 км от Каринтия, но условията на живот са несравними. Пенсионерите имат на месец по 50 евро”. Г-жа Димова прави и признанието, че награждаването е “най-хубавият момент в живота ми”.

ЖИВЕЕЩАТА В АВСТРИЯ Йорданка Христозова-Вайс пък пише във в-к „Труд” (12 декември) следното: „Австрийската област Каринтия сега отличи 62-годишната българка, но стартът й тук не е бил лек. Преди две десетилетия, когато идва в новата си родина, Красимира Димова трябвало да вземе заем, за да плаща медикаментите на тежко болната си дъщеря, която днес е на 40 г. и е напълно здрава. За да изкарва прехраната си, Димова почнала работа като терапевт в Сейнт Якоб. С годините спечелила поддръжници на каузата си и днес за Априлци събират пари и децата, продавайки старите си играчки. Силке Айхингер пък всеки ноември си взема отпуск, за да приготви 250 кг коледни сладки. Средствата от продажбата им са за хората от Априлци. През годините с помощ от Каринтия там са изградени нов дом за възрастни хора, модернизиран е домът за сираци, обновена е църквата. Димова редовно пътува за родното си място и раздава храна и хигиенни продукти. Тя не може да забрави думите на възрастен мъж: „За мен не е важна храната, хубаво е да видя, че стъпки в снега водят към моята къща”.

И ОТ НАС – поздравления за г-жа Димова!

Генадий Маринов

5 коментара:

Анонимен каза...

Здраве,живот и честито Рождество на г-жа Димова!Значи,все пак още има такива хора,макар и в Австрия.А в думите на този възрастен и явно много самотен човек има толкова поезия....и болка.Направо да ти се доплаче!Спомних си думите на един помак от едно родопско село през зимата на 1878-ма,напуснало набързо и бягащо през преспите на заснежената планина от русите към Беломорието.Срещнал по пътя свой дост,българин и му рекъл:"Вземи две мулета,иди и товари от нас колкото можеш.В село без ора и ветър краде!"Струва си да се запомни.....АЙ с-с-с-с.......

Анонимен каза...

жалко, че на този приз в Каринтия не се обръща голямо внимание каквото всъщност заслужава , а още по-малко на хората, които го получават ...но на фона на нашата действителност в Ловешка област , губернатора да се сети за някой "обикновен" човек и да му благодари макар и с грамота и букет ... дано и тук доживеем такива делаллл !
Поздравления на г-жа Димова !

Т21 каза...

Към №2 - Не е вярно, че на този приз не се обръща достатъчно внимание в Каринтия, фактът, че е подплатен с 8000 евро и че много тамошни медии пишат за събитието, говори за значимостта му.

http://www.ktn.gv.at/27987_DE-ktn.gv.at.?newsid=16211&backtrack=12&start45339=13#bildergalerie45339

http://www.kleinezeitung.at/kaernten/kaerntnerdestages/2592896/menschlichkeit-fuer-mehr-ein-wort.story

Анонимен каза...

Целувам ръка на тази жена!

Анонимен каза...

Да е жива и здрава и да помага на възрастните хора ,за това е нужно не само пари ,но и сърце ,тя го има

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |