Подиграха се с Беломъжев

* От спортното министерство орязаха три пъти субсидията на шампиона и му отнеха възможността за участие в първите четири кръга от Световната купа * Беломъжев старши: „Навън ценят и подкрепят Тачо, а тук държавата се подиграва с нас…”

ЗВЕЗДАТА НА БЪЛГАРСКОТО СКИ ОРИЕНТИРАНЕ – 22-годишният ни съгражданин Станимир (Тачо) Беломъжев, двукратен световен шампион за младежи от 2008 г., завършил миналия сезон като №6 в световната мъжка ранглиста, насила бе отказан от участие в първите четири старта от Световната купа (Световни рангови състезания) за тази година – в Норвегия (два), Финландия и Швеция. Изключително важни стартове, тъй като на тях се трупат точки за ранглистата, от което пък зависи влизането или излизането от т.нар. Червена група (първите 15 в ранглистата), осигуряваща предни стартови номера и възможности за челно класиране на големите състезания.

СЛЕД ПРИКЛЮЧИЛАТА ПРЕДИ ДНИ надпревара в Швеция Тачо вече се е смъкнал на 18 място по точков актив и е извън Червената група. Което означава, че на предстоящите два най-големи старта за сезона – Европейското първенство (ЕП) в Норвегия в края на м. януари и Световното първенство (СП) в Швеция през м. март, той губи ценна преднина в битката за медалите, каквито са амбициите на 22-годишния шампион и на неговия баща и треньор Иван Беломъжев.

КОЙ И КАК ОТНЕ ВЪЗМОЖНОСТТА на Тачо да мери сили със световния елит в първите четири старта от Световната купа? Неприятната история, в която има куп лъжи, неспазени обещания и, разбира се, пазарлъци за пари, ни разказа Беломъжев старши в редакцията на Т21 в петък, 17 декември – същия ден, в който Тачо вместо в Троян трябваше да е в Швеция, на поредния кръг от Световната купа.

В КРАЯ НА М. СЕПТЕМВРИ става ясно, че планираните и официално одобрени от Управителния съвет на Българската федерация по ориентиране (БФО) пари ще ги има, но с 20% по-малко заради орязаната субсидия от държавата (министерството на спорта). „Неприятна ситуация, но все някак можеше да се справим”, коментира Иван Беломъжев. В края на м. октомври обаче идва следващата „блага” вест – пари в БФО за дейностите до края на годината няма да има; иначе казано - големият шампион Станимир Беломъжев няма да получи нито стотинка за подготовка и участия.

БЕЛОМЪЖЕВ СТАРШИ ЗАПОЧВА СОВАЛКА из министерството на спорта, стига чак до министър Свилен Нейков и получава обещанието, че пари за Тачо ще се намерят – имало резерв от постъпленията от тотализатора и оттам щели да заделят за шампиона 11 800 лв. Потвърждение, че парите ще бъдат отпуснати, направил и ресорният зам.-министър Камен Лазаров. Междувременно треньорът тръгва да търси средства от спонсори, за да може в началото на м. ноември да започне планираната подготовка на Тачо в Австрия – в Рамзау (на глетчера Дакщайн). А пък уверенията са, че около 15 ноември министерските 11 800 лв. ще бъдат преведени.

ИВАН БЕЛОМЪЖЕВ събира 2400 евро – основно от милеещи за спорта и помагали неведнъж троянски бизнесмени: инж. Марин Радевски („Калинел”, 1500 лв.), инж. Владимир Младенов („Копа Хидросистем”, 300 лв.), Георги Радковски-Амбаришки (200 лв.), Ивайло Иванов и варненският му съдружник (400 лв.); спестяванията си изтегля и Стефанка Беломъжева – бабата на Тачо (2400 лв.). И на 5 ноември Беломъжеви заминават за Австрия, с разчет на 16 ноември да потеглят за Норвегия, за участие в първия кръг от Световната купа, като междувременно получат обещаната сума от БФО. Увереността, че проблеми с тези пари няма да има, идва от факта, че лично министър Нейков е резюлирал искането.

НА 15 НОЕМВРИ обаче от БФО се обаждат на Иван Беломъжев с една лоша и една добра новина. „Добрата” е, че парите за Тачо са пристигнали, а лошата – че са само 3700 лв., т.е. три пъти по-малко. „Стана ясно, че ще пропуснем стартовете в Скандинавия, тъй като парите не стигат до никъде. Но можехме да излезем някак от ситуацията, ако намерим средства Тачо поне да продължи тренировките си в Рамзау. За пореден път ръка ни подаде троянецът инж. Светослав Дочков („Сима”), който веднага преведе 1000 лв. и този вариант стана възможен”, обясни треньорът.

ОТ НЯКОЛКО ДНИ баща и син Беломъжеви са в Троян, Тачо тренира на Беклемето, като пак се разчита на подкрепата на инж. Дочков. А предстоящите планове са: участие в петия кръг от Световната купа (т. нар. Ski-O Tour), който ще се проведе в Австрия и Словакия от 8 до15 януари, Зимната универсиада в Турция седмица по-късно (там Тачо ще представя България в ски бягането и е единственият наш участник), после ЕП в Лилехамер (Норвегия) в края на януари, Държавното първенство на България през февруари и СП в Швеция в края на март. Разбира се, битката за търсене на средства продължава.

„ДА НЕ ИЗЛЕЗЕ, че се оплакваме безпричинно. Но е факт, че навън ценят и подкрепят Тачо, от фирма „Фишер” (Австрия) всеки сезон му предоставят безплатно по 4 чифта елитни състезателни ски, от фирма „Старт” (Финландия) – щеки, вакса и други аксесоари, а тук държавата се подиграва с нас. Не знам, ние сме патриоти и обичаме България, но при това положение едва ли още дълго ще останем, оферти от чужбина не ни липсват”, обобщи Беломъжев старши.

Т21

15 коментара:

Teddy ot "normalnia" sviat каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
АРВи каза...

Наистина добре ще е да публикувате сметка за дарения на нашето талантливо момче. Вярно, че парите напоследък са кът, но срамота е, поради липса на финансови средства, да се затрие това момче като спортист.
Държавата ни, че е смешна, смешна е. Пари за какви ли не глупости изпотрошиха с милиони.
Мисля, че много хора биха откликнали, по макар и скромно при тази криза, но ще се събере необходимото. Става въпрос все пак за 10-15 хил лв. Тя не е непосилна за събиране.

П.М. каза...

Тачо, приятелю. Позволявам си да те наричам така, защото отраснахме заедно по пистите и видях и продължавам да виждам с какъв мерак, с какви лишения и хъс ти и твоето семейство продължихте напред. Искрено се надявам един ден да получиш извинение за това, че цял живот си давал на гр. Троян и на България. Съжалявам, че най- добрият сега е подложен на унижението да цепи стотинката на две за да отиде да слави родината си. Искрено се надявам да намериш смисъл и въпреки всичко да останеш в Бълргария, дори и да не си в Троян, поне да си в собствената си родина, за която си дал толкова много и продължаваш да даваш. Съжалявам, че нямам финансовата възможност да ти помогна, за да се гордее цяла България с теб. Но аз така или иначе винаги съм се гордял, че съм тренирал и, че те познавам Тачо. Мъчно ми е, и никога няма да забравя, че точно заради такива финансови лишения и троянският клуб по ски- бягане беше подложен преди години на какви ли не издевателства нат треньори и спортисти. Но баща ти въпреки всичко и тогава намираше начин да участваме на състезания и да съществуваме! Пожелавам на теб, и на цялото ти семейство една успешна 2011год. Един нов поглед над спорта в България и не вие да искате финансова помощ, а да ви молят да бъдат ваши спонсори!

Анонимен каза...

П.М. навместо да пишеш лицемерни простотии,да бе напиасл,Кметят и Общината да се засрамят!
За нуждите на солташака на Светльо Дочков направиха писта с Общински(наши) пари,а състезател като Беломъжев ,е оставен да го ядат кучетата!
Иначе кметове,разплутио общински служители и ташак депутатки се изреждат да се снимат с "успелите " троенци,без да са допринесли поне мъничко за успехите им!
На такъв народ,такава му съдбата!

П.М. каза...

До №4

Чудя се откъде тая злоба? В кашони ли я събирате? И по Коледните празници от сърце я раздавате най- вероятно? Приятелството ми в никакъв случай не е лицемерие, и това, което съм написал е от душа. А не съм съдник за да кажа кой е виновен, и кой трябва да помага. От доста време не съм в тези среди и не разбирам от това! Но вие изглежда сте запознат с тази сфера. За това напълнете кашоните си с малко щедрости след като аз нямам възможността за това. Весели празници !

Анонимен каза...

Много си зле!
А виж кво пиша първо,а?
Съдник е Онзи горе ако го има!
Пари се ръчкат за какви ли не глупости,а това момче прославя мизерната ни държавица ,а уродите управляващи ни ,му се изплюват в лицето.
Ако имаше,казвам АКО,видно е че нямаме управници,сега щяха да нададат вой срещу онези в София в защита на Беломъжев.
Един пикльо от Плевен,станал световн шампион по бокс,орева орталъка и изнудваше като истински циганин държавата и федерацията за пари.
Дадоха му премия(в десетки хиляди),подариха му 3 автомобила,които той продал,назначиха го на сериозна заплата,а келеша избяга в Америка.

Затова ти говоря,ама ти едва ли ще разбереш!

Анонимен каза...

И с тия лицемерни пожелания за весели празници,се замисли колко гладни деца има в тази държава и едва ли ще има какво да празнуват,така че с пожеланията ходи при Гита Пенева.
Тя си пада по етикецията....Хубав ден!

Анонимен каза...

Сложете банкова сметка за преводи!!! Успех на спортиста.

Teddy ot "normalnia" sviat каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Търси частни спонсори пич.

Станимир Беломъжев каза...

Благодаря за заинтересованността. Наистина в момента е почти невъзможно у нас да си спортист и да гониш високи резултати. Ако някой има желание да окаже подкрепа или просто да ми пише, може да го направи на следния е-маил адрес: belomazhev@mail.bg.
Честита Коледа на всички и дай Боже 2011 година да бъде по-добра.

Анонимен каза...

Младеж,сигурен ли си че знаеш какво правиш?
Този загиващ град,оглозгван от шайка изроди,в който дори уличното осветление се спира,да тръгваш да търсиш пари?
Кажи на баща ти,че ни ЕЛМА,МАШСТРОЙ,ХЕМУС и останалите спонсори са живи вече...

АРВи каза...

12,точно заради такива хора, като теб сме на това деридже. Какво като ги няма ЕЛМА,МАШСТРОЙ,ХЕМУС и останалите спонсори. Нима живота спря. Не-е-е драги, ти ако искаш умирай. проблема си е твой. Не ни увличай с песимизма си! Троян ще живее въпреки хора като теб. Ето нали веждаш, че има хора като Тачо, нали. Тях никога не ги е създавал нито соца, нито заводите сбъркани, за които ти сега ревеш.

Анонимен каза...

Прав си,аз предизвиках световната криза,аз фалирах троянските заводи,аз прокудих инвеститорите от Троян...но все пак съм направил нещо,а какво направи ти АРВи,освен да кляфаш?

АРВи каза...

Какво съм направил ли? Ами, до сега не обръщах особено внимание на такива песимисти като теб. Но сега сбърках, че ти обърнах внимание. Извини ме ако обичаш, и най-вече, ако това няма да попречи на твоето нещо, което си постигнал, по твоите думи.
Със здраве.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |