Финта и приятели

* Легендата на троянския баскетбол отбеляза 75-годишнината си със солидно парти в „Старата къща“, сред гостите – Донка Михайлова и Петко Маринов * „А колко от съученичките ми бяха влюбени в него“
Юбилейно
Трима с баскетболна кръв във вените – в средата рожденикът Минко Лалев-Финта, до него (вляво) бившият национален играч и национален треньор Петко Маринов и троянският треньор и баскетболно перо №1 Стефан Генков-Лимона, Троян, „Старата къща“, 7 май 2020 г.
Финта посреща ВИП гостенката си Донка Михайлова
Големите приятели на юбиляря – Петко Маринов и Владо Младенов
Прегръдка за най-добрия приятел
НА 13 АПРИЛ троянската баскетболна легенда Минко Лалев-Финта навърши 75 (виж „На 13-ти легендарният №13 Минко Лалев-Финта прави 75!“ – бел. ред.), а в събота, 7 май, след падането на ограниченията за посещения на заведения на закрито, събра в механа „Старата къща“ приятели, за да почерпи подобаващо. За него съм писал неведнъж (и не само аз) и още много ще се пише, затова няма да се впускам в подробности кой е Финта. Мисля, че в поздравителното си слово ВИП гостенката на партито – кметът Донка Михайлова, награждавайки го с плакет от Община Троян и картина, обобщи накратко спортните му успехи, и не само тях. Ето какво каза тя: „Финта го помня още като малка ученичка, когато в час по физическо при Минко Боржуков (също дал много за баскетбола в Троян) мина покрай нас и учителят попита: „Познавате ли го?“. Всички вкупом отговорихме: „Финта, баскетболистът!“. А колко от съученичките ми бяха влюбени в него“. Последва бурен смях от компанията, всички запознати с Дон-Жуановите му подвизи и слава на рожденика. 

ЧЕ СИ БЕШЕ така по онова време, така си беше – минеха ли Финта, Климбо, Сико, Рашо, Владо, Акифа, Тафю, по-късно Кою, Коки, Пацо, Ради, Кукена, Американеца и други от баскетболистите ни вечер по троянско стъргало, хората се обръщаха след тях и коментираха – кой как играл, кой колко вкарал, как „Чавдар“ спечелил... Всички в Троян ги знаеха и им се възхищаваха, те бяха троянски герои, а хлапетата прииждаха в залата и искаха да играят баскетбол. И понеже си водя статистика на преминалите през отбора легионери (42-ма на брой през последните 7 години), не се въздържах и попитах г-жа Михайлова говорят ли й нещо имената на Николай Балев (Машината), Николай Маринов (Джобния Херкулес) и други изявени „чужденци“ от днешните времена на троянския баскетбол. Отговорът беше: „Не“.

Кметските подаръци – плакет от Община Троян и картина
А ЗНАЕТЕ ЛИ името на някой от сега играещите баскетболисти в „Чавдар“, както знаете имената на троянски биатлонисти, самбисти и каратисти, ориентировачи и други троянски спортисти?, бе уточняващият ми въпрос към г-жа Михайлова. След кратък размисъл отговорът бе същият: „Не“. Коментарът е излишен, но все пак ще си го позволя: „Троянци и само троянци с емблемата на баскетболния „Чавдар“, това е разковничето!“. Е, двама-трима качествени легионери може и е оправдано, ама десетина от всички краища на страната, както е в момента, определено не е работещата формула и не води към доброто бъдеще. ,,Не е приемливо, това са много разходи“, потвърди и емблематичната фигура на българския баскетбол като играч и треньор Петко Маринов, голям приятел на Финта и специален гост на честването в „Старата къща“. Той добави, че заради коронавируса баскетболната година ще е нулева, няма класиране, няма медали, напразни разходи...

Бившият президент на БК „Чавдар“ Иван Макариев връчва на Финта плакет от БФ Баскетбол
И СЛЕД ТОВА малко, но не маловажно отклонение да се върна към героя на вечерта – Минко Лалев-Финта. Всички присъстващи го зачетохме кой с по-малък, кой с по-голям, но дадени от сърце подаръци. Бившият президент на БК „Чавдар“ Иван Макариев освен личен подарък му връчи и почетен плакет от Българската федерация  по баскетбол, надписът гласеше: „По случай 75-годишния юбилей на Минко Лалев-Финта – с признателност за приноса му към развитието и успехите на българския баскетбол“; и добави, че с това не запълва вакуума, оставен от несетилите се (до)сегашни троянски ръководители да проявят подобно уважение, и не само към Финта. Съотборникът и най-добър приятел на рожденика от детските години и до сега - Владо Младенов, плюс Пламен Цанков, Марин Вачевски, Георги Йосифов, Генадий Маринов, моя милост (Стефан Генков) допълваха картинката на вечерта. А тя премина както подобаваше – хем тържествено, хем неформално, в приятелски разговори, много спомени, истории и майтапи все около любимата тема – баскетбола.

Част от групата, отпред вляво – Марин Вачевски и Георги Йосифов, вдясно – Пламен Цанков
ЗА МНОГО години и от мен, Финте, и да ни събираш на още много юбилеи!

Стефан Генков-Лимона

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |