Стартира проектът „Патронажна грижа в община Троян“

* Кметът Михайлова: „Най-ценното е, че хората ще получават квалифицирани медицински грижи и обслужване на ежедневните си потребности по домовете“ * Финансирането – с европейски
 средства по ОПРЧР
Социално
ОТ НАЧАЛОТО на м. декември миналата година стартира новият проект „Патронажна грижа в община Троян“, обхващащ града и седем троянски села и представляващ развитие и разширяване на дейностите на действащия от години троянски Домашен социален патронаж.

НОВОТО и различното е в няколко посоки. Най-напред – новата услуга се финансира по европейската Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – компонент 2“ от приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“), общата стойност е 278 хил. лв., като 236 хил. лв. от тях са европейско финансиране, а 42 хил. лв. е съфинансиране от държавата; досега Домашният социален патронаж, който е т. нар. местна дейност, се финансираше изцяло с общински средства. Другата съществена разлика е, че хората ще получават почасови квалифицирани медицински грижи и обслужване на ежедневните им дейности по домовете, както и че наред с възрастните хора са включени хора в тежко здравословно състояние и нуждаещи се от подкрепа и лечение в домовете си; досега основната дейност на патронажа бе да приготвя и разнася по домовете храна на възрастни хора.

„ДОМАШНИЯТ социален патронаж е известен на троянци най-вече с приготвянето на храна и разнасяне по домовете. До момента в този тип услуга са обхванати близо 250 възрастни хора на територията на цялата община. От 2 декември 2019 г. дейността е значително разширена и включва почасови интегрирани здравно-социални грижи за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора над 65 години. За пръв път новата услуга, като част от Домашния социален патронаж, е обезпечена с външно финансиране, досега финансирането на патронажната дейност бе от общинския бюджет, който поемаше 50% от стойността, останалите 50% се плащаха от потребителите. Най-ценното на новата услуга е, че хората ще получават квалифицирани медицински грижи и обслужване на ежедневните си потребности по домовете“, коментира кметът Донка Михайлова. 

ДОСЕГА в новата услуга са включени 103 души, след извършена оценка на потребностите на 126 лица и общо 132 подадени заявления. За ползвателите на новата патронажна услуга се грижат 26 служители, назначени на трудови договори, сред тях са: двама лекари – терапевт и физиотерапевт, десет медицински сестри, девет санитари (от които седем на пълно работно време), двама координатори и един шофьор. По проекта е закупен и автомобил, като до края на м. декември мобилността на услугата се осъществяваше с автомобил на общинската администрация.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |