Безплатен топъл обяд за 60 нуждаещи се от Троян и селата

* Проектът ще продължи до 30 април догодина, финансирането е по спечелен проект на Община Троян * Важно - списъкът на включените лица ще се актуализира всеки месец
Обществена трапезария
ОТ 1 СЕПТЕМВРИ започна предоставянето на топъл обяд на 60 крайно нуждаещи се лица от общината (Троян и селата), определени въз основа на подадени заявления и документи от местната Дирекция „Социално подпомагане” (ДСП), съобщиха от общинската администрация. Услугата е по спечеления от Община Троян проект „Предоставяне на топъл обяд за лица от уязвими групи в община Троян“ по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

60-ТЕ НУЖДАЕЩИ се, получаващи топъл обяд, са от следните три целеви групи: лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, изискващ по-нисък от съответния диференциран минимален доход (23 души); лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, установено от ДСП – Троян (34); скитащи и бездомни лица (3). Най-много са ползвателите на услугата в Троян (20) и селата Голяма Желязна (11), Добродан (6), Бели Осъм (4) и Горно Трапе (4); от един до трима нуждаещи се ще получават топъл обяд и в селата Терзийско, Шипково, Калейца, Дълбок дол, Борима, Гумощник, Старо село и Орешак.

ПРЕДОСТАВЯНЕТО на безплатен топъл обяд по проекта ще продължи до 30 април 2017 г. Като списъкът с включените за обслужване лица ще бъде обновяван ежемесечно – след класиране на новоподалите заявления и отговарящи на изискванията нуждаещи се лица. Подобна услуга в община Троян има за поредна година, като финансирането бе от държавния фонд „Социално подпомагане” към социалното министерство или с европейско финансиране, както е по сегашния проект.

Трапезарията на Петя, Мария и Роберта отвори на 17 април 2016 г. и продължава успешно
ЩЕ ПРИПОМНИМ, че от 17 април т. г. в Троян отвори и Трапезария за бедни, организирана от три троянски момичета, ученички в Езиковата гимназия в Ловеч (Петя Събчева, Мария Стефанова и Роберта Гуевска). Трапезарията се финансира с частни дарителски средства и има подкрепата на троянската църква „Св. Петка”, предоставила помещенията. Тук ежедневно безплатен обяд получават 20 наши нуждаещи се съграждани. 

д-р Стела Марковска, Иван Макариев
ТРАПЕЗАРИЯ за бедни в Троян за 12 месеца в периода 2013/2014 г. бе отворена и с лични средства на съгражданката ни д-р Стела Марковска, живееща в София, като за целта бе създадено благотворителното сдружение „Грижа за вас – д-р Стела Марковска”. Всеки делничен ден трапезарията осигуряваше обяд на 20 човека, обаче не намери допълнителни спонсори и прекрати дейността си. Също по своя частна инициатива и със свои средства собственикът на фирма "Дим такси" Иван Макариев повече от две години предоставяше неделен топъл обяд на 10 крайно нуждаещи се възрастни троянци.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |