Пиронков продължава битката за пенсиите

* Трето писмо на троянеца до премиера Борисов, искането е същото – увеличението на пенсиите да става с еднаква сума за всички, което е по-справедливо; а не както досега с един и същ процент, което урежда само богатите
Тема с продължение
Стефан Пиронков пише трето отворено писмо на Бойко Борисов
СЪГРАЖДАНИНЪТ ни Стефан Пиронков – икономист, сега пенсионер, бивш счетоводител и главен счетоводител на няколко троянски предприятия, работил също в Либия и Русия – продължава упоритата си битка срещу несправедливия механизъм за увеличение на пенсиите, облагодетелстващ богатите за сметка на бедните (тези с високите пенсии за сметка на другите с обидно ниските и най-ниските).

ДА ПРИПОМНИМ.
В края на 2018 г. г-н Пиронков написа статията „Увеличението на пенсиите с 5,7% е несправедливо“ и я изпрати до най-високите етажи на властта – президента на Република България и Министерския съвет. „Господа управляващи, помислете повече за бедните пенсионери. И вие ще бъдете първите, откакто имаме демокрация, които са направили нещо в интерес на бедните“, бе призивът на автора. Последва отговор, 3 януари 2019 г., от директора на президентската канцелария Мая Славчева, която съобщаваше на г-н Пиронков, че писмото му е препратено за отговор по същество от ресорното Министерство на труда и социалната политика (МТСП). Няколко дни по-рано, 21 декември 2018 г., троянецът получава отговор и от канцеларията на Министерския съвет, подписан е от началника на отдел „Приемна“ Соня Божикова и е горе-долу същият – писмото е препратено за становище в МТСП.

НА 10 ЯНУАРИ 2019 Г. идва и отговорът по същество от МТСП, подписан е от Калина Петкова, директор на дирекция ТПООУТ в министерството. Отговорът обаче съвсем не е по същество, съдържа общи постановки и не удовлетворява г-н Пиронков. Който пише наново, 18 януари 2019 г., този път директно до МТСП, а тонът на отвореното му писмо е по-остър и още по-категоричен – авторът не само не е съгласен със становището, че няма как да има справедливо увеличение на пенсиите, но посочва и начина: „Възможно е, разбира се! Но понеже не знаете или не искате да знаете, ще Ви кажа как да се преизчислят. Сборът от всички пенсии в България се умножава по 5,7% и полученото произведение се разпределя на всички пенсионери по равно“ (виж „Стефан Пиронков получи отговор от властта“ – бел. ред.).

УПОРИТИЯТ троянец не се предава и продължава битката, като поредното му писмо, м. май 2019 г., е адресирано лично до министър председателят Бойко Борисов (виж „Пиронков пише на Борисов за пенсиите“ – бел. ред). „Уважаеми г-н Борисов, преди време написах писма до Вас, Президента и Министерството на труда и социалната политика. В тези писма изразих възмущението си от увеличението на пенсиите с един и същ процент – 5,7%, считано от 1 юли 2019 г., и подчертах, че това е голяма неправда, тъй като ще увеличава разликата всяка година между малките и големите пенсии“, пише г-н Пиронков. Отговор няма и следва ново писмо до премиера Борисов, 16 юни 2019 г., гневно и почти ултимативно и завършващо с думите: „Г-н Борисов, направете най-после нещо и за бедните пенсионери, които живеят под социалния минимум!“ (виж „Некомпетентност или политика?“  – бел. ред.). И този път отговор няма, но нещата не свършват дотук.

ПРЕДИ
броени дни, 6 януари 2020 г., Стефан Пиронков е изпратил поредното си трето писмо до премиера Борисов със същото искане – увеличението на пенсиите, поредното ще е от 1 юли т. г., да не се извършва по несправедливия досегашен механизъм. Писмото бе адресирано и до Т21, публикуваме го отделно.

Т21

Отворено писмо до Бойко Борисов

До: Бойко Борисов,
председател на Министерския съвет на Република България
Копие: Министъра на труда и социалната политика, 
в-к „Троян 21

Г-Н МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ, миналата година писах няколко писма лично до Вас, препоръчано и с обратна разписка, и до министъра на труда и социалната политика. В тях обяснявах, че увеличаването на пенсиите с процент е голяма неправда за бедните пенсионери.

ОТ МИНИСТЕРСТВОТО ми отговориха, че пенсионерите с големите пенсии имали по-голям принос в натрупването на пенсионния фонд. Но като имам предвид, че една голяма част от пенсиите се изплащат от бюджета на държавата, нека да помислим кои имат по-големи заслуги за увеличаването на бюджета. Очевидно е, че парите в бюджета постъпват преди всичко от плоския данък, който е 10% и от други данъци и такси. С този данък се облагат всички, които взимат заплати и други доходи от 1 лв. до 1300 лв. Сумата, която постъпва в бюджета от тях, е много по-голяма от тази на хората, които получават повече пари. Приносът в националния доход от бедните е много по-голям от този на богатите.

ЗАТОВА считам, че абсолютно правилно е увеличението на пенсиите на всички пенсионери да става не с процент, а със сума, еднаква за всички. Управляващите на всички нива взимат високи заплати. Съвсем естествено е, че те ще взимат и по-големи пенсии и силно ще желаят пенсиите да се увеличават с процент. Затова на няколко пъти писах писма лично до Вас – Вие да вземете решение как да се увеличават пенсиите. Но моите писма или не стигат до Вас, или решението е Ваше, г-н Министър-председателю. 

Г-Н БОРИСОВ, ако миналата година бяхте вдигнали пенсиите със сума (35 лв. щеше да бъде), еднаква за всички пенсионери, минималната пенсия щеше да стане около 250 лв. и нямаше да има нужда да се харчат от бюджета милиони, за да се вдига минималната пенсия на 250 лв.  Ако сега от 1 юли 2020 г. се вдигне пенсията на всички пенсионери с еднаква сума (около 50 лв.), то минималната пенсия ще стане 300 лв., точно толкова, колкото обещаха „патриотите“, с които управлявате.

УВАЖАЕМИ г-н Борисов, голяма несправедливост беше през 2019 г. – когато от 1 юли бе направено увеличение на всички пенсии с 5,7%. Но още по-несправедливо ще бъде, ако през тази година от същата дата увеличението пак е с процент (6,7% според обявеното) вместо с еднаква сума за всички пенсионери.
6 януари 2020 г.
Стефан Пиронков, икономист
Троян, ул. „Васил Левски“ 258

Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |