Некомпетентност или политика?

* „Г-н Борисов, направете най-после нещо и за бедните пенсионери, които живеят под социалния минимум!

Стефан Пиронков
Тема с продължение Отворено писмо
„Това е последният ми опит, последното писмо, след уклончивите и незаинтересовани отговори или липсата на отговор. Обръщам се директно към премиера Бойко Борисов, макар и с малка надежда, тъй като на предишното си писмо отпреди по-малко от месец не получих отговор. И спирам, защото няма смисъл, явно никой не иска да чуе!“ Това ни заяви нашият съгражданин и читател на Т21 Стефан Пиронков – дългогодишен счетоводител, сега пенсионер, след като ни връчи поредното си отворено писмо, озаглавено „Некомпетентност или политика?“, призоваващо към по-справедлив механизъм за разпределение на обещаното от 1 юли т. г. увеличение на пенсиите в България: не с един и същ процент, водещ до допълнително отваряне на ножицата между бедни и богати, а с една и съща сума. Т21

До: Бойко Борисов, 
министър-председател на Република България
Копие: местни и национални медии

В КРАЯ на миналата 2018 г., когато за пръв път прочетох във вестниците, че държавата ще увеличи пенсиите от 1 юли 2019 г. с 5,7%, веднага написах гневно писмо до министър-председателя Бойко Борисов с копие до президента Румен Радев, че такова увеличение ще е голяма неправда за пенсионерите с малките пенсии. Защото те ще получат около 11 лв. увеличение, а пенсионерите с максималните пенсии – по около 50 лв. Увеличението на пенсиите с един и същ процент ще увеличава разликата между малките и големите пенсии всяка година. Представете си, че след година максималната пенсия бъде 1200 лв., тогава пенсионерите, които я получават, при 5% увеличение ще вземат по 60 лв. горница.

ПРЕЗИДЕНТЪТ Радев отговори на това мое писмо одобрително и предостави решението да се вземе от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Припомням, че бях посочил и как на практика може да стане справедливото увеличение – като сборът на получаваните от всички пенсионери пенсии се умножи по 5,7% и получената сума се разпредели на всички пенсионери по равно.

ПОЛУЧИХ отговор от МТСП, подписан от Калина Петрова, директор на дирекция ТПООУТ в министерството, цитирам: „Размерът на пенсиите за осигурителен стаж и възраст зависят най-вече от участието на лицето в общественото осигуряване, поради което между отделните пенсии има съотношение, обхващащо и приноса им в осигуряването“. Според това писание излиза, че всеки според приноса си в общественото осигуряване е взел пенсия, каквато заслужава – малка или голяма. Но като имаме предвид, че голяма част от пенсиите се изплащат от бюджета на Република България, може ли и дали е правилно пенсионерите с големите пенсии да вземат повече от бюджета?! Какъв е приносът на настоящ пенсионер в пенсионния фонд – НИКАКЪВ. Пенсионерите с малки пенсии са имали по-голям принос в увеличаването на бюджета на държавата, защото са много повече на брой.

ПОСЛЕДНОТО писмо, което Ви изпратих, г-н Борисов, е от 29 май 2019 г. с обратна разписка. Не знам дали сте го прочели или дали са ви запознали с него съответните Ви подчинени служители. Но на 5 юни чух по телевизията министърът на труда и социалната политика Бисер Петков да съобщава, че пенсиите ще се увеличат с 5,7%, а не по равно на всички пенсионери. Мисля се – некомпетентност ли е това или политика?

АКО Е НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, то не би трябвало да е некомпетентност на министрите на МТСП и на финансите – все пак вероятно тези министри имат подходящото образование и професионална квалификация за заеманите длъжности. По-вероятно е това да е политика, Ваша политика г-н Министър-председател, защото по време на 10-годишното си управление винаги сте защитавали интересите на богатите българи и никога интересите на бедните. Най-бедни в Европа са българите. Това зависи от управлението на България, а най-много години ни управлявате Вие и ГЕРБ.

Г-Н БОРИСОВ, направете най-после нещо и за бедните пенсионери, които живеят под социалния минимум!

16 юни 2019 г., Троян
Стефан Николов Пиронков,
Троян, ул. „Васил Левски“ 258

Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |