Баскетболна легенда чества юбилей с троянски приятели

* Петко Маринов отпразнува 70-годишнината си в компанията на Владо Младенов и Финта, мястото – „Горски кът“ в Орешак * Юбилярят – голям почитател на Иван Хаджийски

Петко Маринов
От мястото на събитието

В СЪБОТА, 15 юни, големият български баскетболист и емблематичен баскетболен треньор Петко Маринов гостува на дългогодишните си троянски приятели и почерпи за 70-годишния си юбилей. Партито бе в реномирания и, както се оказа, много оборотен ресторант „Горски кът“ в Орешак.

НО НЕКА най-напред припомним кой е Петко Маринов. Роден е на 11 юни 1949 г. в Бургас. Започва спортната си кариера като играч на местния „Ботев“ и с него става републикански и балкански шампион. С „Академик“ (София) два пъти е републикански първенец, а с ЦСКА – двукратен шампион и пет пъти носител на Купата на България. Два пъти е играл на полуфинал за Купата на Европа. Има 150 мача за националния отбор на България, с който се е класирал на пето и шесто място в Европа, постижения, непосилни за сегашния ни баскетбол. Треньорската му кариера започва в ЦСКА и с този отбор става три пъти шампион и четири пъти носител на Купата на България. Три години работи като треньор във Франция, а след прибирането си у нас печели купата с „Компакт“ (Димитровград). С мъжкия тим на „Лукойл Академик“ един път е шампион и два пъти носител на купата на страната, печели трофея и от Южната конференция на Европа. След завръщането си в родния Бургас поема женския отбор на „Лукойл Нефтохимик“, който под негово ръководство завоюва пет шампионски титли и три купи на България. Не смея да твърдя, но съм убеден, че в България няма толкова успешен треньор в колективните спортове.

Юбилярят с троянските си приятели на партито в „Горски кът“, Орешак, 15 юни 2019 г.
А СЕГА за човека, за приятеля, събеседника и сладкодумния разказвач на случки, събития и факти Петко Маринов, наричан от мнозина и неслучайно Майстора, Пушката; а по-близките му го знаят като Пецата. Помня го още като играч, голям играч, аз играех в по-долна дивизия и не съм се срещал на терена с него, но с големия му приятел Румен Пейчев – да. Петко беше голям вкарвач, перде, непукист, но не и подавач – той сам го признава. Стрелбата му беше някак си нестандартна, бих казал крива. Дори при първата ни среща на един мач в Ботевград, когато  отново беше с троянските си приятели, му подметнах за това, а той се засмя и рече: „Вярно, повече от крива, ама ефективна!“. Майстора е харизматична личност, излъчващ позитивна енергия, познат и почитан не само в спортните среди. Пословично е приятелството му с Христо Стоичков. Обичта му към Троянския край пък е свързана най-вече с приятелството му с управителя на „Копа Хидросистем“ – бившия баскетболист Владимир Младенов, и с емблемата на троянския баскетбол Минко Лалев-Финта.

Двама баскетболни ветерани – Петко Маринов и Стефан Генков
СЪПРУГАТА му често казвала, че е като кучето – щом обикне някого, то е за цял живот. В пълна сила това важи и за троянските приятели и смея да твърдя, че то е взаимно. Подаръци, скромни, но от сърце, му връчиха за юбилея Владо, Финта, Марин и Пламен. Позволих си и аз, като баскетболен човек от „архива“, да му подаря моята книга „Магията на оранжевата топка“, в тон с темата на вечерта; обеща да я прочете в най-близко време и да сподели впечатленията си. Накрая всички му пожелахме да е жив и здрав и още дълги години да е вярна опора на българския баскетбол. И още една „троянска връзка“ – Петко Маринов сподели, че е голям почитател на именития ни съгражданин Иван Хаджийски и познава всичките му съчинения. Честит юбилей, Майсторе!

Стефан Генков,
треньор по баскетбол

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |