Започва изплащането на 300 лв. за доброволно умъртвените прасета

* В Ловешка област обезщетенията ще получат 949 стопани, условието –  извършена дезинфекция на кочината и двора и съставен констативен протокол * Кметовете трябва да поставят на публично място списъците за обезщетенията
Чумаво време
НЯМА нови случаи на африканска чума по свинете (АЧС) в Ловешка област след единствения засега – на диво прасе в Априлци. Няма и такива и причини за притеснения нито при огледа на зоната от 200 кв. км около вече доказания случай, нито в промишлените ферми. Това заяви зам.-областният управител Илиян Тодоров на проведеното преди няколко дни редовно заседание на ръководената от него Областната епизоотична комисия. Г-н Тодоров акцентува и върху другия важен момент – че 949 стопани на 1509 доброволно умъртвени прасета от стопанства тип „заден двор“ в областта ще получат еднократна помощ от 300 лв.; документацията вече е изпратена от областния управител Ваня Събчева до Министерството на земеделието и горите, както бе разпоредено от министър Десислава Танева.

НА ЗАСЕДАНИЕТО бе направен анализ на предложенията от стопанисващите държавни горски територии и бе взето решение извозването на наличната дървесина от сечищата в инфектираната зона до временни складове, както и транспортирането извън инфектираната зона да се счита като неотложна дейност. А транспортирането на дървесината да се извършва при спазване на строги мерки за биосигурност, които изрично са разписани от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и са задължителни за всички, извършващи дейности в инфектираната зона.

ИЗПЛАЩАНЕТО на обезщетенията от 300 лв. (на двор, а не на прасе – бел. ред.) започва след 1 септември, като стопаните трябва да са предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите (кочините). Право на обезщетение имат стопанствата в 20-километровите санитарни зони около индустриалните ферми и в районите, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии. За по-голямо улеснение представители на ОДБХ ще посетят населените места и ще изплащат на място обезщетенията от 300 лв., за което кметът на населеното място предварително ще обяви деня и часа; средства ще се превеждат и по банков път.

Заседанието на Областната епизоотична комисия, в средата – председателят й Илиян Тодоров
ПРИПОМНЕНО бе, че обезщетенията са допустими за собственици, които отглеждат до пет прасета за угояване в стопанства тип ,,заден двор“ в санитарните зони, които добиват месо само за лична употреба и не продават на пазара. Те вече са включени в списък, изготвен от кмета на населеното място; като списъкът е представен в Областната епизоотична комисия и е заверен от областния управител и от официалния ветеринарен лекар, с подпис и печат. За да се възползват от помощта стопаните трябва да са извършили почистване и дезинфекция и да заявят, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция. Кметовете на населените места изготвят констативен протокол по образец за удостоверяване на доброволно усвояване на месото и почистване и дезинфекция на стопанството; кметско задължение е и да поставят на публично място списъците с имената на стопаните, които ще получат обезщетенията от 300 лв.

Т21, по информация от Областна администрация - Ловеч

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |