10 години без Шошо

* На 11 май в галерия „Серяковата къща“ се открива авторската му изложба малка пластика „Спомен за един кентавър“
In memoriam
Веселин Шошков-Шошо
НА 11 МАЙ 2019 Г. се навършват 10 години от смъртта на троянския скулптор Веселин Шошков-Шошо. Галерия „Серяковата къща” ще представи в негова памет авторската му изложба малка пластика  „Спомен за един кентавър”.

ВЕСЕЛИН ШОШКОВ е роден на 6 декември 1960 г. в Троян. Завършва троянското Художествено училище (сега НУПИ „Проф. Венко Колев“), а после скулптура в класа на проф. Величко Минеков в Художествената академия - София. Интересът му към изкуството не е случаен, родственик е на художника живописец Иван Шошков. Работи в областта на малката и монументалната пластика.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ твърдят, че Шошо има характерен стил – придържа се към анатомията на фигурите, като изчиства формите и засилва тяхното въздействие чрез изяществото, мощта и движението на образите. Той хвърля предизвикателства към женската красота, привлечен е от образа на Дон Кихот, на митичния певец Орфей и коня Еднорог, надарен с вълшебни качества. Кентаври, коне, митологични сцени и герои, родени във фантазията на твореца, населяват творческия му свят. Образите му са страстни, одухотворени, изпълнени с тайнство, което привлича и очите, и сърцето. Друга негова любима тема са джазът и артистичният дух на парижкия „Мулен Руж“, на които посвещава много свои творби.

МАКАР и кратък (Шошо си отиде едва на 49), животът му е забележителен с творческите постижения, признанието на ценителите и обичта на приятели, на колеги художници, на учениците от Художественото училище в Троян, където е  преподавател по специалните предмети. Негов е паметникът на св. Климент Охридски в двора на едноименното троянско училище. Автор е на пластичната награда, връчена на конкурса за патриотична поезия „Георги Джагаров” през 2004 г. и на статуетките за годишните литературни награди на Съюза на българските писатели за 2005 г. В продължение на 8 години е председател на Дружеството на троянските художници.

ПЪРВАТА му самостоятелна изложба е през 1991 г. в Троян.  През годините има самостоятелни изложби в София (неколкократно – в галериите „Драка”, „Лик”, „Ерикас”, „Артамонцев”, „Минерва”), в швейцарския курорт Кандерщег, в парижката галерия „ЕспоАрт”. Участвал е в международни симпозиуми по скулптура в Швейцария, Унгария, Франция, както и в керамичния пленер в родния си Троян. Има първа награда от националната изложба „Пътят е живот” (Стара Загора). През 2004 г. на фестивала на художествената пластика във френския град Нант получава Голямата награда (с творбата си, изобразяваща арфа с крила). Участва в представянето на България на туристическите борси в Щутгарт, Братислава, Берлин и Москва. Негови пластики колекционира известният руски поет Евгений Евтушенко.

ВЕСЕЛИН ШОШКОВ почина внезапно  в новопостроеното си ателие на 11 май 2009 г., по време на работата му по нова колекция малки пластики за изложба в Швейцария. След смъртта му тези работи са довършени от неговите състуденти и приятели. В предстоящата изложба в галерия „Серяковата къща” ще бъдат представени творби, собственост на семейството на художника и от други частни колекции (41 пластики и 6 картини). Изложбата ще стартира без официално откриване и ще продължи един месец – до 11 юни.

Галерия „Серяковата къща“

Още по темата:

1 Коментара:

Марин Платников каза...

Как лети времето, приятелю... Но то не изличава спомена за добрата ти усмивка и онова, твое си "Оооо, френки!" Светлина по пътя ти! :(((

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |