Велчовското мъжко хоро

* Игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий водеше Богоявленския ритуал във Велчево * Кръстът спаси 33-годишният троянец Боян Генковски, а мъжкото хоро в ледените води на река Видима се огласяше от космическата Валя Балканска и гайдаря й Петър Янев
Йордановден
Велчовското мъжко хоро, с. Велчево, Йордановден, 6 януари 2019 г.
Епископ Сионий води ритуала, до него – Валя Балканска
ЗА ВТОРА поредна година в борческото село Велчево (община Априлци), носещо името на поборника Велчо Хайдутин, се игра мъжко хоро на Йордановден/ Богоявление, 6 януари. Велчовци спасяваха кръста в мразовитите води на река Видима, а студът бе много голям и сковалият планинската река лед бе разбит предварително от доброволци, за да може да се проведе ритуалът. И отново, както бе и миналата година, бяха насърчавани и вдъхновявани от космическия глас на великата Валя Балканска в съпровод на прочутия си гайдар Петър Янев.

Много настроение, много народ, много студ
ДВАМАТА родопчани са свои във Велчево, имат много приятели тук и редовно гостуват в старопланинското селце; бяха и на откриването преди две години на параклиса във велчовската махала Мачковци, вдигнат от председателя на прочутата авджийска дружинка на селото Цветан Петров, голям почитател и личен приятел на Валя и Петър. Същите бяха и организаторите на празника – Кметство Велчево и лично наместникът Владо Станев и споменатата Велчовска авджийска дружинка, която помага на всички добри каузи и е важен фактор в селото.

Битката за кръста започва, 12 се пробваха в ледените води на река Видима
Победителят – 33-годишният Боян Генковски от Троян
БОГОЯВЛЕНСКИЯТ ритуал се водеше не от кого да е, а лично от Негово преосвещенство игумена на Троянския манастир Велички епископ Сионий, също свой човек във Велчево. Дванайсет души скочиха за кръста и най-чевръст се оказа Христовият връстник Боян Генковски (33 г.) от Троян.

Гайдарят Петър Янев (вляво) също стана част от Велчовското мъжко хоро
НА ХОРОТО пък се хванаха още хора, общо 20-тина и водата закипя от мъжка сила и ентусиазъм, разветите знамена и патриотичните възгласи допълваха живописната картина, а множеството на брега неспирно аплодираше своите герои. Гайдарят Петър Янев надуваше родопската каба гайда, нагазил до кръста във водата и може да се каже, че бе част от Велчовското мъжко хоро. Сред играчите бе и народният представител от Троян инж. Иван Миховски, който навлезе във водите с развят български трибагреник. До догодина и за много години!

Т21
Снимки: Петър Петров   

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |