Комисията по отбрана бе на посещение в Троян

* Парламентаристите, водени от шефа на комисията ген. Константин Попов, се запознаха с работата на Военният географски център, визитата бе по инициатива на депутата Иван Миховски
Отзвуци
Посрещането на гостите във ВГЦ - Троян
ПАРЛАМЕНТАРНАТА Комисия по отбрана, водена от председателя си ген. Константин Попов, миналия понеделник, 11 юни, посети Военния географски център (ВГЦ) в Троян – основната производствена база за топографски и картографски материали на българската армия, изпълняваща поръчки и за съюзниците ни от НАТО. Визитата бе по покана на троянския народен представител инж. Иван Миховски, а в срещата участва и областният управител Георги Терзийски. Парламентарната делегация бе посрещната от полк. Румен Димитров, шеф на Военно-географската служба на българската армия, в чиято структура е троянският център, и от началника на ВГЦ полк. Лъчезар Марковски. 

Полк. Марковски (вдясно) представи възможностите на ВГЦ
ПОЛК. МАРКОВСКИ представи пред гостите структурата, личния състав, функциите, производствено-техническите възможности на ВГЦ - Троян. И акцентира върху важните дати в биографията на центъра – създаден с Указ на княз Фердинанд I на 17 януари 1906 г. като Военен картографически институт, преобразуван в Географски институт към Министерство на войната през 1919 г., а през 1953 г. предислоциран в Троян и преименуван на Военно-картографски институт, през 2000 г. става Централна военна картографска база, а от 2008 г. е с днешния си статут и име. А полк. Димитров, който е бивш началник на ВГЦ в периода 2013/15 г., очерта днешното състояние на центъра и наблегна на значението на неговата дейност както за военните, така и за цивилния сектор. Той сподели и някои проблеми, например непопълненото щатно разписание във ВГЦ, което е в пряка връзка с един нормативен парадокс – за длъжностите във ВГЦ, изискващи старши офицерски звания, кандидатите трябва да имат магистърска стенен по съответната специалност от граждански ВУЗ-ове, а същата степен по същата специалност от висшите военни училища не се зачита.

ПАРЛАМЕНТАРИСТИТЕ разгледаха и музея на Военния географски център, където са изложени любопитни експонати, представящи развитието на военната картография у нас и развитието на ВГЦ от първите му години до днес. Разходката из историята бе придружена с беседа на уредника на музея майор Дочо Николов.

Снимка след приключването на срещата
ЗА ДОВИЖДАНЕ ген. Попов благодари на колегата си Миховски за настоятелността да се осъществи това посещение в Троян и подчерта важността му. „Всички имаме необходимост от ориентация накъде да се движим, кога да завием наляво и кога – надясно. Военно-географският център решава и проблеми на цивилното население, като помага да се установят границите на техните имоти”, каза още председателят на Комисията по отбрана.

Т21
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |