Военният географски център в Троян стана на 110

* Началото е на 17 януари 1906 г. с указ на княз Фердинанд, припомни в словото си началникът на центъра полк. инж. Лъчезар Марковски
 * Сред гостите на юбилейното честване бе военният зам.-министър
 доц. д-р Десислава Йосифова
Юбилейно
На трибуната е началникът на ВГЦ - Троян полк. инж. Лъчезар Марковски
ВОЕННИЯТ географски център (ВГЦ) в Троян, основна производствена база за топографски и картографски материали на българската армия, изпълняващ поръчки и за съюзниците ни от НАТО, на 12 май отбеляза впечатляващ юбилей – 110-годишнината от създаването си. „В календара и бита на служителите от всяка структура имам моменти и дати, които остават завинаги и чието значение и стойност никога не помръкват - защото те са здраво свързани с неговите исторически корени и традиции. Такъв ден за Военния географски център е 17 януари 1906 г., на която дата с указ на княз Фердинанд картографската топографска част се обособяват като самостоятелна структура в щаба на войската и се преименуват във Военно-картографически институт”, припомни в словото си шефът на ВГЦ – Троян полк. инж. Лъчезар Марковски.

Зам.-министър доц. д-р Йосифова поздрави юбилярите
Почетен караул при откриването на паметната плоча
ЮБИЛЕЙНОТО събитие започна с откриването и освещаването  на паметна плоча в двора на института – откриха я заедно полк. инж. Марковски и пристигналата специално зам.-министър на отбраната доц. д-р Десислава Йосифова. След това присъстващите разгледаха експонатите в уникалния Музей на измерителното и картографското дело в България, намиращ се в института. Празникът продължи в читалищния салон, като след официалната част имаше концертна програма на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, сред изпълнителите бе и голямата звезда Орлин Горанов.

ВАЖНИ ГОСТИ уважиха троянския юбилей и сред тях: представителят на началник щаба на армията бригаден генерал Емил Шошев, бригаден генерал Пламен Богданов – началник на Висшето военно училище „Васил Левски”, командирът на авиобазата в Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов, зам.-ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. Славейко Господинов, постоянният секретар на военното министерство д-р Добромир Тотев, кметовете на Троян и Ловеч – Донка Михайлова и Корнелия Маринова, областният зам.-управител на Ловеч Георги Терзийски, депутатите Христо Гаджев и Иван Миховски, бивши началници на ВГЦ – Троян и на Военно-географската база в София, бивши служители, за присъствието на зам.-министъра вече казахме.

„ТАЗИ СТРУКТУРА, обособила се през 1906 г., е първото самостоятелно производствено звено в армията ни и днешният Военен географски център в Троян е негов наследник. Вече 110 години ние изработваме военно-географски материали и данни в аналогов и цифров вид за целите на националната сигурност и отбраната на страната, както и за националното стопанство, ведомства, организации, юридически и физически лика”, каза още в словото си полк. инж. Марковски. Началникът на ВГЦ – Троян припомни и двата основни етапа: първият – от 1906 г. до 1952 г., когато звеното се намира в София; и вторият – от 1952 г., когато с указ №258/1950 г. започва реорганизация и преместването в Троян, до наши дни.

Бригаден гененерал Шошев награждава кап. инж. Дочо Николов
„РАДВАМ СЕ, че съм тук с вас за отбелязването на 110-годишнината от създаването на Военния географски център и 62 години от окончателното преместване на центъра от София в Троян, което мен лично ме прави щастлива. Пожелавам ви от мое име и от името на ръководството на министерството да сте все толкова отдадени на това, което правите и ВГЦ да продължи успешно да изпълнява своята мисия”, се чу в приветствието на зам.-министър доц. д-р Десислава Йосифова. Г-жа Йосифова подчерта, че за пръв път е посетила ВГЦ миналата година на Петковден, празника на Троян, и била „изключително впечатлена от страхотната производствена база и техниката”, както и от „любовта и всеотдайността, с която работят хората тук”.

Представителният ансамбъл на армията на сцената по случай 110-годишнината ВГЦ - Троян
С ПРИВЕТСТВИЕ към юбилярите се обърна и кметът на Троян. „Особено удоволствие е за мен по повод 110-годишнината на Военния географски център да изразя уважението на Общината, уважението на троянци за това, което ВГЦ е бил, е и ще бъде за развитието на нашия град”, заяви г-жа Михайлова. На читалищната сцена се състоя и награждаване по случай юбилея на изявени служители на ВГЦ – Троян – наградите връчиха зам.-министър Йосифова и бригаден генерал Шошев. Празникът завърши с коктейл в ресторант „България”.

Т21 
Още по темата: 

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |