Заптиета и казаци по площада

* Възстановката по случай 140-годишнината от битката за Троянски проход бе дело на НД „Традиция“ с подкрепата на Музея на занаятите и Община Троян * Троянският театрал Хъша бе в главната роля –
 на ген. Карцов
7 януари
Ген. Павел П. Карцов (Венелин Йорданов-Хъша) поздравява троянци, публиката ръкопляска
Цветя за победителите
Милосърдна сестра оказва помощ на ранен щурмовак
ВСЕКИ 7 януари Троян чества битката за Троянския проход през лютата зима на 1877/1878 г.  А сегашната 140-годишнина от победния щурм бе отбелязана по по-особен и запомнящ се начин. В топлия неделен ден пред малката музейна сграда (където е бил някогашният турски конак) и по троянския площад „Възраждане“ беше многолюдно и живописно. Турски заптиета, възрожденско българско население, руски войници, казаци, офицери и милосърдни сестри населиха градското пространство. Историческата възстановка на събитията в Троян отпреди 140 години бе дело на Национално дружество „Традиция” – клонове „34-ти пехотен Троянски полк” (Априлци - Троян - Севлиево) и „Васил Ганчев-Плевналията” (Плевен). Водеща беше Десислава Вутова от Музея на занаятите, оказал заедно с Община Троян пълно съдействие на ентусиастите от „Традиция“.

Командирът, щабът му и знаменосецът по улиците на Троян
Свиреп казак (Христо Йовчевски) преди щурма
НЕКА припомним, че на 3 януари 1878 г. ген. Павел П. Карцов пристига в Троян и се установява в сградата на бившия турски конак. На военно заседание същата вечер се решава отрядът под негово командване да премине към настъпление и превземане на Троянския проход. Щурмът започва на 4 януари. Български доброволци и един руски батальон проправят пъртина в снежната планина. Билото е достигнато едва към 9 часа вечерта. Решава се турските  укрепления да бъдат превзети чрез внезапна нощна атака. Цяла нощ се правят неуспешни опити за овладяване на противниковите позиции. Студът е -22 градуса, а виелицата – непроницаема и ледена. Рано сутринта на 7 януари руските войски започват настъпление в две колони, до 2 часа след обяд всички турски сили са прогонени от техните укрепления и започва преследването им по южния скат към с. Кърнаре. Към 8 часа вечерта ген. Карцов се завръща в Троян, тържествено посрещнат от гражданите и поздравен за голямата победа.

ПО ВРЕМЕ на възстановката бяха представени срещи в квартирата на ген. Карцов (в изпълнение на актьора от троянската читалищна трупа Венелин Йорданов-Хъша) между руското командване и представители на тукашното население. Припомниха се достойните имена на тогавашния троянски кмет Бочо Попов, игумена на Троянския манастир архимандрит Макарий – изключително деен помагач, Христо Исикийски, загинал като водач на руския отряд в Балкана и др. Разказа се за опожаряването на Троян – „хубаво застроения, чист и красив град“, от който не е останало и следа, за възстановяването и израстването му.

След възстановката – снимка за спомен пред паметника на ген. Карцов
СЛЕД историческото „театро“ бяха поднесени венци пред паметника на ген. Карцов на троянския площад, в с. Балканец в подножието на Троянския проход, където има паметник на загиналите, и на Карцовия бук под билото. С това по-тържествено от обикновено януарско събитие се сложи началото на честванията на 150-годишнината от обявяването на Троян за град, под знака на която ще премине цялата 2018 г.

Т21   

3 коментара:

Анонимен каза...

Браво за възстановката.
Много добре се получи

Анонимен каза...

Гена, ти си от Троян, Балканджия, ква мъгла при минус 22 градуса. Снежна виелица да, ма чак мъгла без "глобално затопляне".

troyan21 каза...

До №2: Правилно, поправям!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |