Англичани в Троян

* Гостуваха ни група студенти по архитектура от лондонския Метрополитън Юнивърсити заедно със своя професор Кевин Хейли, причината – България, Троян и Неда Личева
По света и у нас
Студентите от Лондон след посещението си в ателието на керамика Румен Георгиев, Троян
проф. Кевин Хейли
ПРЕДИ седмица, за три-четири дни, 30 ноември – 3 декември, в Троян и района гостува голяма група от лондонския Метрополитън Юнивърсити (London Metroplolitan University) – 20-тина студенти по архитектура заедно със своя преподавател проф. Кевин Хейли и асистента му Сам Браун. За справка – проф. Хейли освен университетски преподавател е собственик на авангардното архитектурно студио „Студио 5“ (Aberrant architecture studio 5), преподава архитектура и в Кралската академия по изкуствата. Британските студенти са от завършващия догодина випуск 2018 и троянският им „десант“ не бил никак случаен.

Неда Личева
ЦЕЛТА бе да се запознаят с българското – бит, обичаи, традиции, занаяти и разбира се, архитектура, защото темата на дипломната им работа е свързана с България, както и с техния български домакин и гид Неда Личева. Неда е троянка, художник, керамик трето поколение (внучка е на троянския грънчар Цонко Тодоров, а майка й е известната керамичка Мариана Личева), завършила е Художествената академия в София, работи и със стъкло, машинен арт (от машинни части, предимно автомобилни, създава арт творби), бодиарт, фотография, доскоро бе преподавател в троянското художествено училище НГПИ „Проф. Венко Колев“.

ОТ НЕДА научихме подробности за британското посещение в Троян. Най-напред – как се стигнало до него. Тя (Неда) има приятелка, която учи и завършва миналата година архитектура в Метрополитън Юнивърсити при проф. Кевин Хейли; но не само това – българката, чието име е Спаска, е първенец на випуск 2017, а предната година печели университетската награда за иновации, любопитното е, че е внучка на космонавт и също пилотира самолет. Но на темата – тази пролет Неда отива на гости на приятелката си в Лондон и Спаска я запознава с проф. Хейли. Професорът вижда фотографии с работи на троянката (керамика, стъкло, машинен арт, фотография), разговарят и така се ражда идеята България и Неда да са тема за дипломната работа на завършващия випуск 2018. И за неизбежното гостуване в Троян – за трупане на информация, впечатления и идеи за дипломната работа.

В НГПИ "Проф. Венко Колев"
Посрещането в ресторант "Кайзера" в Орешак
С адашите от троянската банда "Ново 5"
КАК преминава гостуването? Според Неда, британската група – в която всъщност имало студенти от целия свят и била твърде интернационална, е впечатлена и вдъхновена от видяното. От архитектурата (Троян, троянските села, Трявна, Боженци и особено Велико Търново), от посещенията в ателиетата на керамика Румен Георгиев и резбарката Веска Хаджийска и срещата с учениците в НГПИ, от видяното в комплекс „Хитър Петър“ в Бели Осъм (моделът „екостопанство, хотел и ресторант“), от българската кухня (в механа „Кайзера“ в Орешак ги посрещнали момичета в народни носии с хляб и сол по стар български обичай), от старинното величие на Троянския манастир, от хората – любопитни и гостоприемни, от срещата им при самото пристигане с адашите музиканти от троянската група „Ново 5“. И както се оказало, от… троянската сливова; „Посетихме „Винпром Троян“ и всички дегустираха, а на тръгване мислеха да си купят отделен куфар и да го напълнят с ракия“, сподели ни на ухо г-жа Личева. „Кевин не спира да говори за България, всички сме много впечатлени. Това ми каза по телефона една от студентките след прибирането си в Лондон“, допълни домакинята.

Младите британски архитекти при гостуването си в Троянския манастир
ДОРИ грозната история с „преспиването“ в „Чифлика Палас“ в Чифлик не успяла да помрачи впечатленията на британците. Те си наели хотела за една нощувка по интернет, но на място условията се оказали различни, ужасни, по думите на Неда – мръсотия навсякъде, мухъл, несменяни чаршафи, за капак грубиянско отношение на управителя и отказ да анулират резервацията. Явно нещо не е наред с този най-голям хотел в известния троянски курорт и трябва да се вземат мерки, но това е отделна тема. 

ОТТУК нататък? Неда Личева е получила покана за участие в т. нар. критическа комисия, която ще оценява дипломните работи (по българската тема) на студентите по архитектура от випуск 2018 на Метрополитън Юнивърсити. Което ще се случи през пролетта, когато троянката ще лети до Лондон.

Генадий Маринов

2 коментара:

Анонимен каза...

Звездите по небето светят... когато учени открият интересната звезда, проучват я и наблюдават нейната красота. За това дошли са тези хорица били, да разглеждат троянските красоти, завладени от нашите звезди. Браво! И Благодаря!

Анонимен каза...

На българските студенти пожелавам, да имат същите възможности.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |