Сливата не се изложи

* Голямата фестивална цел – да напълни района с гости, да стимулира туристическия бизнес и да трупа имидж (и слава) на края ни,
 бе изпълнена
БФС Отзвуци
Слива 2017, Троян
Официалното откриване – кметът и водещите
И 25-ТАТА Слива Българския фестивал на сливата (БФС)*, както е официалното й наименование не се изложи, 22-24 септември. А миналогодишната и по-миналогодишната история се повтори – седмица преди феста никъде в района, за града да не говорим, нямаше свободни места и хотели, къщи за гости и т. н., ресторантите също се пукаха по шевовете от народ. Наши приятели паднаха жертва на този сериозен фестивален наплив – не успяха да си намерят хотел и желанието им за 2-3 дневно троянско гостуване се провали. 

Гледка от Сливата в Националното изложение, Орешак
А БЕГЛИЯТ поглед към автомобилните регистрации в двата фестивални центъра – площада в Троян и Националното изложение в с. Орешак, очертаваше твърде широка география: гости от София, Плевен, Габрово, Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград, Русе, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора и т. н., и т. н. С други думи, както отбелязахме и преди година, голямата фестивална цел – да напълни района с гости, да стимулира туристическия бизнес и да трупа имидж (и слава) на края ни, е изпълнена. За всичко това – браво!

Най-важната екстра - казанката
Ути с големия тиган бе сред най-атрактивните гости
Какво е сливата без слевовата?!
БРАВО и за: шарената и твърде амбициозна фестивална програма на двете сцени (в Троян и Орешак); Улицата на занаятите – истинска, само с майсторски занаятчийски стоки и без грам биташки привкус, дълга и предълга (100 сергии); водещите Камен Воденичаров и троянската му партньорка Мая Йовкова (водещият, доказано е, е много важен, а Камен е единствената родна звезда, която се справи със задачата и се вписа във феста ни, пък са се пробвали доста други – бел. ред.); добре структурираната и с достатъчно места „весела“ част – местата за хапване и пийване бяха колкото трябва, а менюто, включително сливовото, си заслужаваше; традиционните фестивални екстри – дефилето, казанките, конкурсите (на нас лично ни липсваха литературният и карикатурният, но не ангажираме никого с мнението си – бел. ред.) и др., тук включваме и Деня на отворените бутилки в троянския „Винпром“, които си бяха на мястото и не изневериха на себе си… Браво и за сериозния интерес на националните медии – още един знак, че троянската Слива вече има национални измерения. Браво и на организаторите – от общинската администрация и екипа на Националното изложение; защото ако някой си мисли, че цялата тази „дандания“ се случва лесно, няма да е прав. Не на последно място, браво на помагачите и спонсорите – основният сега бе „Елпром Троян“.  

НО, КАКТО си ни е обичаят, да кажем и за кривиците. Защото и тях ги имаше и няма да е добре да ги премълчим. Най-основната, поне според нас – забелязва се, и то не от сега, една тенденция на опитомяване, на оделикатяване и вчесване на Сливата, което, убедени сме, не е добре, ама никак не е добре. Сливовият фест се роди рошав и нахален, израсна гаменско-бохемски и не бива да го караме да изневерява на природата си. Казано друго яче, на сегашния му липсваше провокативността, пиперливата закачка, хедонизма – дано се върнат! После – сливовият фест някак неусетно почна да се пълни с несливови екстри. Което в някаква степен е неизбежно, но ако се прекали, става опасно. Опасно сливовото ни шоу да стане като всяко друго шоу, да изгуби физиономия. Затова много трябва да се внимава с несливовите добавки, този път бе на ръба. И друго – някак прекалено много фолк се натрупва във феста; не че има лошо в тези чудесни български носии, още по- ако ги гледаме на някое прелестно троянско девойче, в калпаците, потурите, хората, гайдите, надпяванията и седенките, ама от много почва да горчи, народът го е казал.

НАЗДРАВЕ! До догодина!

Генадий Маринов

* БФС - Български фестивал на сливата, да не се бърка с Български футболен съюз, обидно е.

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Ако общината, кметът и Националното изложение искат да помагат на турбизнеса трябва да организират "Сливата" в дни различни от национален
празник. Защото на националните празници гости така и така има и хотелите и механите се пълнят

Анонимен каза...

Генади! Закачки, както казващ може да има, но фестивалът, макар и допускащ шегата, скеча не трябва да избива в чалга. Животът ни е толкова "чалгасан",че...

Анонимен каза...

Доста обективна статия.

Анонимен каза...

Сега пък много бил фолклора,ами другия път поканете Виенската филхармония и Лос дел Рио ...за баланс!Ейй уродска работа!

Анонимен каза...

Когато има 3 или 4 почивни дни, ВИНАГИ е пълно в Чифлик и района.
Не е до сливата.

Анонимен каза...

Да вероятно е така, защото в Орешак всичко е резервинано от месеци преди това.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |