За „подгответата“ трябват големи грижи, обич и топлина

* В НУ „Христо Ботев“ (Троян) не се забравя, че играта е работата на децата, ученето е удоволствие и забавление, а радостта –
 детската мотивация
Който се учи, той ще сполучи
УЮТНО, спокойно и сигурно място – това е Начално училище „Христо Ботев” - Троян за всички деца, и особено за най-малките, 5-6-годишните малчугани. Именно те изискват най-големи грижи, топлина, обич и разбиране, които получават от своите учителки. Децата в подготвителни групи в НУ „Христо Ботев“ се обучават целодневно в среда много близка до тази в детската градина и в семейството. И към всяко дете се подхожда индивидуално, според неговата личност, характер, качества и потребности. В нашето училище се дава свобода за избор на широки възможности за стимулиране на инициативата, желанието и готовността за учене, като не се забравя, че играта е работата на децата, ученето е удоволствие и забавление, а радостта – детската мотивация.

ПРИОРИТЕТИ в работата на подготвителните ни групи са:
• Учене чрез игра;
• Професионализъм и компетентност;
• Приобщаване към националните и общочовешки ценности;
• Използване на разнообразни форми, подходи и методи;
• Съвременна, динамична педагогическа среда;
• Използване на информационните технологии в обучението;
• Иновационни идеи;
• Право на избор, творчество и свобода;
• Целогодишно обгрижване на децата (учебната година започва на 15 септември и е с продължителност 12 месеца);
• Сътрудничество с родителите;
• Интегриране на деца със специални образователни потребности.
Основни цели във възпитателно-образователния процес са: развиване на компетентностите и интересите на децата по всички образователни направления, създаване на умения и навици за самостоятелност, хигиена и етични взаимоотношения с връстници и възрастни.

МОДЕЛЪТ гарантира придобиване на предучилищна подготовка - обща и специална готовност за училище, реализира се в модерна и комфортна среда, а децата се обучават от висококвалифицирани педагози. В подготвителните групи се отделя специално внимание на празниците и развлеченията (Ден на християнското семейство, Коледа, 1 март, 8 март, Цветница, Великден, 24 май), конкурсите (изработване на сурвакница, на мартеница), екскурзиите (Плевен, София, Ловеч, Велико Търново), приемствеността подготвителна група - училище.

СПОРЕД интересите и потребностите на децата по време на допълнителните дейности са обособени центрове по интереси „Играя и се забавлявам“, „Малки артисти“, „На работа ръчички“, „Медени гласчета“. Които допринасят за личностно развитие и за разнообразяване живота на детето. При заявено желание от страна на родителите, в подготвителните групи се предлагат педагогически дейности, които не са дейност на училището.

ВСИЧКО ТОВА има важна роля в процеса на специфично общуване с възрастни и връстници, постига се цялостно въздействие върху детското развитие, оказва се влияние върху творческото съзряване и възпитание на 5-6-годишните деца. Докосването до традициите и ценностите се превръща в истинска приказка за човешките добродетели и урок за формиране на нравствена и естетическа култура.

Елена Иванова, Даниела Тодорова, Росица Маринова -
старши учители в НУ „Христо Ботев”, Троян

Още по темата:

24 коментара:

Анонимен каза...

Това реклама на Митова ли беше???

Анонимен каза...

Да! Това си е реклама на училището.Предполагам, че учителите си вършат добре работата, но възможностите на М. База с тесния двор и играта на малките отзад до бившите гюмове за боклук, липсата на дървета са голям минус. Дано орехът да живее дълго��

Анонимен каза...

това е най-селското училище

Анонимен каза...

Децата играят, пеят, танцуват ..... и в края на годината нищо не знаят!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Това училище трябва да бъде закрито, но ОБЩИНАТА спи!

Анонимен каза...

Най-доборото начално училище в цялата община!

Анонимен каза...

В долната част на Лъгът е N1, а за града айде по полека че се изпусна!

Анонимен каза...

НУ "Христо Ботев" е най-доброто училище за начално образование!!! Знам го от опит. Персонала е всеотдаен и се грижат отлично за децата!

Анонимен каза...

Всички родители, чиито деца са били в "Христо Ботев" споделят, че е най-доброто за децата ми. Ще им се доверя. Успех на екипа!

Анонимен каза...

Училището е добро.
Зимата даже и в коридорите е топло.
Учителите не са някакви нерваци, а си имат подход към децата.

Анонимен каза...

Най-доброто училище. В него и двете ми деца получиха много внимание, обич и знания от отлични професионалисти.

Анонимен каза...

Всичко което се предлага в училището, го предлагат и детските градини. Мисля че мястото на детето до 7 г. възраст е в детската градина. Няма база за сравнение между двете институции относно обучението и възпитанието на детето. Не знам защо толкова упорито дърпат децата в училището, т.е. знам, защото всяко дете носи определена сума на училището. За съжаление така е с делегираните бюджети.

Анонимен каза...

От както въведоха делегираните бюджети училището гледа на децата като на приходи за заплати. Детската градина е място за деца до 7г., а училището е място за учениците. Под вещото ръководство на Митова се извършва агитация на родителите, че в училище децата учели повече. Децата денем играят между чиновете, а на двора няма нито един уред за детска площадка. Това не е добре за децата, водещата дейност до 7г. е играта. Къде играят те?

Анонимен каза...

Добре че няма камери в стаите,защото майка плаче....голямо учене пада!

Анонимен каза...

Родителите сами преценяват, на кои грижи да поверят най- скъпото си - своето дете, но много умело и "успешно" педагозите от това училище ги убеждават, че там детето ще се чувства чудесно. Практиката показва, че някои родители дори са заплашвани, че няма да приемат детето им в първи клас ако не го запишат в предучилищна група във въпросното училище.
При наличието на прекрасно обзаведени детски градини в града и персонал, който също е високо квалифициран и основни приоритети на всяко детско заведение са: "Учене чрез игра;
• Професионализъм и компетентност;
• Приобщаване към националните и общочовешки ценности;
• Използване на разнообразни форми, подходи и методи;
• Съвременна, динамична педагогическа среда;
• Използване на информационните технологии в обучението;
• Иновационни идеи;
• Право на избор, творчество и свобода;
• Целогодишно обгрижване на децата (учебната година започва на 15 септември и е с продължителност 12 месеца);
• Сътрудничество с родителите;
• Интегриране на деца със специални образователни потребности." защо е тази самореклама.
Нека родителите сами преценят!

Анонимен каза...

Условията в училище не са подходящи за деца на 5г. Следобед спят в стаята, където "учат" и играят. Ползват общ коридор и там се играе също. В детските градини това не е така, децата спят в отделни помещения, което прави следобедната почивка спокойна. За съжаление има родители, които под натиск на началните учители от въпросното училище записват децата си там, без изобщо да знаят какви са условията. Във всички подготвителни групи децата трябва да покрият еднакви държавни образователни стандарти, какво означава, че ще учат повече в училище? Нима има време да провеждат повече ситуации от останалите? Кой го позволява и какво биха могли да научат повече? Това са заблуди за родителите, които после се изясняват.

Анонимен каза...

Но от училището могат да си позволят да ги заведат на екскурзия, докато от двора на градината на се излиза...
А и в градините персонала е малко ****

Анонимен каза...

Не мисля ,че екскурзиите са най - важното нещо за избора на учебно заведение. А що се отнася до персонала съм убеден, че в детска градина персонала е по- голям от колкото в училище.

Анонимен каза...

За да си правят реклама училище" Христо Ботев" сигурно много са я закъсали...
Явно "анонимен " 17 не е наясно една екскурзия на деца в предучилищна възраст какво изисква. От двора на детската градина се излиза при определени условия, които важат и за децата в подготвителни групи в училище. Правилниците са еднакви, но кой ги спазва и кой не е друг въпрос.

Анонимен каза...

Десет деца да имам ще ги запиша в училище Ботев. Там е истината.

Анонимен каза...

Защо някои се дразнят от споделеното? Представете дейността и във Вашите институции.

Анонимен каза...

Бравус! Сичкити кументари са дусуш кату ЕЛПРОМСКИТИ - сами си ги пишът, сами съ фалиът... и си се саморадват щоту са си самудустатъчни. Бравус!

перверзно!

Анонимен каза...

....Та от кога училище взе да се рекламира с постижения и грижи към децата в подготвителните групи? Не са ли приоритети на началното училище дейностите му за ограмотяване и училищни знания? И само в подготвителните ли групи на това училище към децата се проявяват обич, грижа и топлина?? Що за апетити да се правят детски градини в училище, а не си гледат основната дейност училищата и да се рекламират с постиженията от успехите на началния курс? Каква е тази демагогия за специална грижа към деца, на които мястото им е в детската градина? А и условията и професионализмът в детските градини не е по-лош от така рекламирания....Да не говорим, че в статията са преписани задълженията, приоритетите, подходите и целите определени с нормативни документи, които са задължение на всички работещи в детски градини и подготвителни групи и не са заслуга на подписалите се под статията учителки.....

Анонимен каза...

До: Анонимен 23!
Явно сте много наясно с нормативните документи или просто въпросното училище ви прави конкуренция като институция? От коментара ви личи безсилие и паника. Успокойте се ЦДГ-та, ОДЗ-та! Кой където реши, там ще си запише децата.
P.S. Моите деца изкараха най-прекрасните си 6 години в "Христо Ботев". И всичко, което се описва в статията се върши на дела, не само на думи, уважаеми учители от ДГ!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |