Троянският стадион - единствен, неповторим

* Имаме си в Троян едно вълшебно, силно енергийно място, което се посещава и използва все по-осъзнато, все по-масово от троянци

Герда, предподавател по Йога за здраве
Читателите ни пишат

ИМАМЕ си в Троян едно вълшебно, силно енергийно място, което се посещава и използва все по-осъзнато, все по-масово от троянци и техните гости – нашия градски стадион. Всеки го знае – в подножието на Турлата, на 5-6 минути бърз ход от центъра. И все повече хора ще видиш тук да посрещат изгрева на слънцето в ранна утрин, да изпращат залеза привечер, да се разхождат и спортуват през целия ден – троянци и гости на всякаква възраст: от невръстни бебенца в детски колички до приближаващи 100-те (е, последните са единици, за съжаление!).

ПОМНЯ кога се изгради нашият стадион, беше чудесна придобивка за Троян! Помня след това неговото продължително занемаряване в годините на прехода, сериозното ерозиране в подножието на гората, опустелите изпочупени седалки за зрители, които и без това бяха спрели да ходят на това изоставено пустеещо място... Запомнила съм добре и периода на възстановяване във вида, който има сега.

Гледка към троянския стадион
ЗАЩО реших да напиша? Защото всяка ранна утрин, когато отивам там да посрещна изгрева, да походя, да направя нещичко на малката площадка със спортни уреди, да слизам и се изкачвам многократно по бетонните стълби, изпитвам нуждата да благодаря сърдечно на троянската управа (кметове и общинари), които имат отношение към възстановяването, а сега – към стопанисването и оживяването на уникалния ни стадион. Мисля, че специална благодарност заслужава и един едър, внушаващ респект и уважение мъж, на когото е поверена организацията по стопанисване и поддържане на необходимия ред. Много често виждам този мъж още в ранна утрин, когато повечето хора още спят. Благодаря Ви, г-н Кепов (Венцислав Кепов – бел. ред.), че осигурявате доброто обгрижване на стадиона! Позволявам си да го изкажа специално и от името на практикуващите Йога върху вълшебния килим от зелената отлично поддържана трева.

Занимания по йога на стадиона
И ЕДНА гореща молба към всички нас, които ползваме стадиона – да си го пазим! Тъжно ми става, когато видя след някаква спортна проява, наблюдавана от седящи зрители, мястото около седалките засипано със слънчогледови люспи и какви ли не други отпадъци...По два съда за смет има и над, и под стълбичките. Останалото е въпрос на възпитание и лична отговорност.

И ЕДНО пожелание: нашият хубав стадион да става все по-жив, да „отеснява” и се изпълва със спорт и нови привърженици на здравословното движение, дишане, контакт с уникалните ни природни дадености! 

19 юли 2017 г., Троян
С обич и благодарност за споделеното:
Герда, преподавател по Йога за здраве

14 коментара:

Анонимен каза...

Аз не помня толкова отдавна, но помня как само допреди няколко месеца въпреки забранителния знак на входа на стадиона троянци (вкл. и председателя на Общинския съвет г-н Николай Тодоров) масово влизаха с колите си си по алеята. Наложи се да поставят метални скоби, за да спрат автомобилното нашествие на стадиона.

Анонимен каза...

Това нашествие е от магнетичната сила на гробището под турлатс. Тази сила е толкова голяма, че кара шофьорите да влизат с колите си почти до треватс, хората да плюят бясно семки по трибуните, а долу футболистите да ритата не като професионалисти, а като обезумели. Страшна сила има там!

Анонимен каза...

Баси...

Анонимен каза...

Професионален футбол в Троян няма.А Окръжна е последното ниво на футбола.
Не разбирам, обаче, какъв е смисъла на това писание?

Анонимен каза...

Вече една от скобите се "заключва " с пирон, катинарът е изчезнал, по данни от съседната скоба, на която е изкривен, може да се предположи, че е бил счупен. И няколко лампи не светят.
А смисълът на това писание е, че стадионът е на всички.

Анонимен каза...

Благодарете и на Бозата / както го знаят повечето троянци/,че изпроси пари за седалките от бат Боико ;)

Анонимен каза...

Пак съм тоя къде не разбира смисъла... Баба ти Гуру, що не пробва да се качи и до парк Капинчо, да усети енергията от приемния център на ИК на БКП, по известен като " Резиденцията на Бай Тошо" ? Бие ток направо !
Хората, които са оформили Троян навремето, въпреки партизанските управници, са били хора с мисъл. Имаме уникален парк само на 10 мин от центъра на града. Някои го помним като функциониращ , както за местните така и за приходящи почиващи. Помним и Троян като жив град, с живи хора, а не орките, които бродят сега...

Анонимен каза...

Гергина Дацов ли е таз?

Анонимен каза...

Аз пък лично искам да попитам г-жа Донка Михайлова на кого е стадиона на Кепов или на всички граждани?! Редно ли е да се слагат ограждения на терена да не могат да играят децата, редно ли е Кепов постоянно да има се кара. Според неговите думи той с лични средства поддържал терена и се кара ужасно на всички!Та искам да чуя от г-жа Михайлова дали това е така?! Бил поддържал терена за мачове, които са 5 пъти в годината и все едно Манчестер играе.

Анонимен каза...

Я намери един град, в който терена на стадиона да е за общо ползване! Един само!

Анонимен каза...

Верно, ама в никой град няма стадион на кепоф

Анонимен каза...

Ако всяка фирма дари по 10 лв. ще стане чудесен стадион

Анонимен каза...

Естествено, че ще се кара.
Трябва дори да се глобява!Терена се поддържа и ползва от футболния клуб и това коства много средства на спонсорите, общината, Кепов и колегите му.
9-ти да те питам защо не играят децата да речем зимата по татамито на Матев, в баскетболната зала или по тенис корта?
Терена е прекрасен, уважавайте усилията на хората, които го поддържат.

Анонимен каза...

Пистата е за тичане отгоре е път със тея скоби не може да се качи линейка ако се наложи голяма глупост

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |