Първи Международен пленер по ковано желязо в Орешак

* Организатор и домакин е Националното изложение, участват ковачи от България, Англия, Шотландия, Холандия и Украйна, откриването –
 7 август, 20:00 ч.
Предстоящо
НАЦИОНАЛНОТО изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак организира за първи път Международен пленер по ковано желязо. В ковашката надпревара ще участват майстори от пет страни – Англия, Шотландия, Холандия, Украйна и България. Откриването е на 7 август 2017 г., понеделник, в двора а Националното изложение, където точно в 20:00 ч. ще бъдат запалени огнищата на участниците и участници и зрители ще се насладят на спектакъла „От пламък слънце“ в изпълнение на момчетата и момичетата от спортен клуб по огнени изкуства „Дивинитас“ (София).

ПЕТ ДНИ участниците в пленера ще демонстрират своите умения пред гостите на Националното изложение, а в събота, 12 август, е награждаването на призьорите и закриване на събитието. Заповядайте!
***

Коването

ПОНЯТИЕТО „коване“ включва в себе си както изработката на предмета, така и довършителни работи на готовите изделия – насичане на фигурата, пълнеж на релефа и т. н. Всичките тези действия се извършват единствено с горещ метал, което коренно се отличава от някои други занаяти като напр. ключарството, при които се извършва студена обработка на метала. Условно художествената обработка на метал може да се раздели на три вида – механично изграждане, ръчно коване и щамповане.

ХУДОЖЕСТВЕНОТО коване е самостоятелна посока на развитие на ковашките умения, а за получаване на някои елементи (гладки крака, ковани окончания, резба и други) днес се използват машини за коване. Но в крайна сметка качеството на коването зависи от майстора, както и при художниците – рисуват с едни и същи бои, но картините на всички са различни.

ОТКОГА датира този безспорно древен занаят със сигурност никой не може да каже. А в днешно време майсторите продължават да развиват традициите на художествена обработка на метал и да ги издигат до нивото на изкуство. Великолепните врати, огради, стълби, мебели и други елементи на интериора и екстериора неизменно придават на нашите домове особен стил и елегантност.

Т21
по информация на НИХЗИ - Орешак

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |