Пак варим домашната на воля

* Лимитът се вдига на 1000 литра, отпада уведомителният режим за месеците от януари до юни * Търговците и производителите на казанки – вписани в регистър
Наздраве!
При казанката на Празника на сливата и троянската сливова, Троян, 2009 г.
ВРЪЩАТ стария по-либерален режим за домашно варене на ракия, даже нещо повече – либерализират го допълнително. Това стана ясно миналата седмица, след като предложенията за промени в Закона за акцизите, внесени от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок, получиха одобрение на заседанието на парламентарната Бюджетна комисия. Прогнозите са, че предстоящото гласуване на новия законопроект на второ чете тази сряда (18 януари) ще мине гладко се сбъднаха и промените вече са факт.

„ТОЗИ ВЪПРОС е много актуален за нашия край. Всички знаем, че тук във всяка къща се вари троянска сливова и съм сигурен, че тази промяна ще удовлетвори много хората. Това бе и един от най-често поставяните въпроси в приемните ми през мандата“, гордо написа по повода в страницата си във фейсбук троянският депутат гербер инж. Иван Миховски.

ЗА КАКВО става дума? Приетото през миналата година ограничение лимитът за варене на ракия в пунктовете да се намали от 1000 л на 500 л (любопитното е, че тогавашните предложения пак бяха на Патриотичния фронт) бе отменено; и лимитът отново се вдига на 1000 л. Друг важен момент – отменен бе наложеният с миналогодишните поправки уведомителен режим за варене на ракия през първите шест месеца на годината (януари - юни); иначе казано – вече можеш да си вариш ракията, когато пожелаеш, без да се налага да уведомяваш Агенция „Митници“. Третата същностна промяна – разрешената обща вместимост на съдовете в пунктовете за домашно варене на ракия ще бъде до 1000 л, а не до 500 л, както е в момента.

Худ. Милко Диков
ИМА И ОЩЕ един важен момент – всички вносители, производители и търговци на казанки за варене на ракия (съоръжения, оборудване и т. н.) ще трябва да бъдат вписани в регистър, създаден според изискванията на специална наредба, която ще се изготви в Министерството на икономиката. Регистрацията на обектите пък ще се извършва от местните власти (общините), които събират и акцизите, а регистърът ще се води от митническата агенция.

ОЧАКВА СЕ на общините да се възложат и някои функции по контрола на количествата ракия, която се вари в споменатите пунктове. „Смятам, че кметовете на общините са най-близо до тези обекти и, заинтересовани от това да получат акциза в приход на собствената си община, биха упражнявали по-сериозен контрол върху тези обекти“, заяви председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (цитатът е по www.capital.bg). Обмисля се също възможността казаните за варене на домашна ракия да се снабдят с измервателни устройства, каквито в момента има на бензиностанциите.

4 коментара:

Анонимен каза...

В "парламентарната група на рибите" в 43-то Народно събрание влизат 10 депутати, които не са взимали думата по време на пленарните заседания.



Четирите парламентарни групи с мълчащи депутати са най-големите – ГЕРБ, “БСП лява България”, ДПС и Реформаторски блок.



В най-голямата група – тази на ГЕРБ, има четирима народни представители, които не са говорили от парламентарната трибуна. Това са Антон Долапчиев,

Анонимен каза...

Това е хубаво. Герб-аджийте се мъчат да спечелят хората.
Иначе по принцип и от снега може да стане човек, но
на Бойко родителите нещо са объркали нещата.

Анонимен каза...

Илиане,
прочетох, че те канят да се върнеи щото без тебе нищо не става. Ти си ангел хранител. Само ти можеш да победиш комунизма. Ето виждаш вече и ракия ще си варим, ще пием, ше пеем и ще разгромим този комунизъм, който се оказа много жилав. И казваш ти - все е на власт. Каквото и да се случи. Който и да управлява. Иначе как да се спасим от Минко и Донка. Само тебе чакаме Илиане. Знамената вече се веят, ракията ври,сърцата ни тупкат от вълнение - И-ли-ан, И- ли-ан. Кажи ни, че Аврора скоро ще отплава от Аделаида, сгрей душите ни, които пъшкат под комунистическото иго.
Пиша и си мисля - ама защо все комунисти се оказват демократично избрани от народа ни. И се сещам за твоето - ами цървули сте.Сме Илиане. Ама най-големи цървули се оказахме през 1989година когато не разбрахме на чия страна да застанем. Емоциите ни надвиха. Днешният ни разум е доста закъснял.Шаде - казват немците. Сори - казват янките.Не знам как казват руснаците ама и те нещо казват в такива случаи.

Анонимен каза...

Само ти нищо не каза, шаде че написа една камара безсмислени редове...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |