Борис Бояджиев: Фирмата съществува заради клиентите

* „Не може един управител да се държи назидателно и арогантно към наши клиенти, това доведе до определено недоволство“ * Настоящата дейност на „Балканска звезда“ е възможна единствено в партньорство с „Елпром Харманли“
Тема с продължение: „Балканска звезда“ ЕООД
Борис Бояджиев
ДОСТА се разшумя около троянското предприятие за производство на електродвигатели „Балканска звезда“ ЕООД след изненадващото уволнение на 4 ноември на управителя инж. Теодор Енев (виж „Защо уволниха инж. Теодор Енев“ – бел. ред.). Самият инж. Енев наля масло в огъня с предположението, че не е изключено зад всичко това да се крият намерения за изнасяне на част от производството в „Елпром Харманли“ АД – по-голямото предприятие на същия собственик, което пък би довело до съкращения на троянски работници.

НЯКОЛКО дни по-късно ни потърси собственикът Борис Бояджиев – за разяснения какво се случва в „Балканска звезда“. Г-н Бояджиев е икономист, за кратко е бил научен работник, след което (от 1991 г.) е в частния бизнес – започва с проектантска фирма, участва и в приватизацията, а в момента със сина си Тодор Бояджиев управляват фамилен бизнес от десетина фирми, производствени (в различни браншове – машиностроене, строителство, химическо производство, като най-голямата е споменатата „Елпром Харманли“ АД) и консултантски (сред консултантските особено място заема  „Фименко“ ЕООД); корените му са троянски - прадядото е от с. Балканец, женен е за троянка, обича Троян, двете му деца са израснали тук, има и допълнителни инвестиции в някои троянски села.

„КОГАТО купих „Балканска звезда“ от Община Троян фирмата бе с ограничено производство, а продуктовата й номенклатура бе остаряла – например инструменти за заточване на ленти за банциг, и без пазарни шансове в новите условия. Реших се, защото тук имаше традиции в производството и кадри. Но за да го има днес предприятието, положихме доста усилия за обновяване. Едно трябва да е ясно – ако нямаше гръб като „Елпром Харманли“, просто нямаше как да се случи. И когато решихме да правим електродвигатели в Троян, това стана възможно заради предприятието ни в Харманли“, обясни г-н Бояджиев.

НО СОБСТВЕНИКЪТ е реалист – „Елпром Харманли“, което преди години било най-малкото предприятие в системата на ДСО „Елпром“ (най-голямото и добро било „Елма“, Троян), сега е най-голямото, защото „в царството на слепите едноокият е цар“ и повечето от другите отдавна са затворени. Въпреки всичко обаче, включително и въпреки намесата на държавата, която „помогна някои фирми да изчезнат от хоризонта“, „Елпром Харманли“ работи, а с него и по-малкият му брат „Балканска звезда“ (Троян). 

Собственикът с работници в един от цеховете на "Балканска звезда" ЕООД, Троян
„ТОВА, което се случва, не е заради фигурата на Теодор Енев. Той бе поставен в определена среда и му бе дадена възможност, но неговият проблем е, че няма достатъчно точна самооценка за себе си, прекалено много „аз, аз, аз“ има при него“, заяви Борис Бояджиев. И повтори, че настоящата дейност на „Балканска звезда“ ЕООД е възможна единствено в партньорство и с подкрепата на „Елпром Харманли“ и другите фирми от групата; което означава кооперирани доставки, осигуряване на материали, финансов ресурс, поръчки, клиенти. „Фирмата съществува не заради управителя или собственика, а заради клиентите, те ни плащат заплатите. Основните клиенти на „Балканска звезда“ са наши клиенти, на групата, за които аз лично съм се борил“, уточни собственикът; и не спести обвинения към бившия управител: „Не може един управител да се държи назидателно и арогантно към наши клиенти, това доведе до определено недоволство“. Попитахме това ли е същинската причина за уволнението на инж. Енев – заявено бе, че има и други неща, но те засега няма да бъдат изнасяни.     

ЗАДАДОХМЕ на г-н Бояджиев и възловия въпрос предвиждат ли се съкращения в „Балканска звезда“ ЕООД (Троян) и ще бъдат ли прехвърлени дейности в завода в Харманли. Отговорът бе, че работата тук продължава и трусове няма да има. Попитахме и друго – как гледа на опита да се възобнови производството на електродвигатели на мястото на затворилите „Елма“ и „Елматех“. Отговорът не бе положителен: „Не вярвам, това е абсурдно. Моето мнение е, че производство там вече не може да бъде организирано“.

Т21

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Времето ще покаже кое как е. Ако "Балканска звезда" стане по-добро предприятие-за клиенти, работници и собственици, което аз пожелавам на всички,значи ходът е правилен.

Анонимен каза...

Аз нищо не разбрах... а Вие

Анонимен каза...

Бояджиев иска да каже, че е купил една безперспективна фирма през 2003 г., 8-9 години се е чудил какво да я прави, след което е хванал Теодор Енев от пътя, прехвърлил е към Балканска звезда част от клиентите си (а дали е така виж по-долу)и фабриката се е получила за отрицателно време.

Всъщност в 2 неща е абсолютно прав.
1. АЗ-ът на инж. Енев го има. Не е прав обаче че е прекалено много.

2. Финансовия ресурс на Елпром Харманли. Когато си докарал едно предприятие до големи загуби в продължение на почти цяло едно десетилетие, никоя банка няма да ти даде заем. Заради това даваш заем от другия си джоб (Харманли) и чак когато се види че това предприятие започва да живее, банките могат да ти дадат някой лев.

Колкото до клиентите. Доколкото съм запознат, в Харманли правят обикновени асинхронни електродвигатели (за масовия потребителски пазар), а инж. Енев вианги се е целил в специализираните. Поради тази причина не ми се вярва клиенти на Харманли да са станали клиенти на Балканска звезда. Освен ако Харманли не са ги изгонили с ниско качество, каквото менние имаше написано към предишния материал

Анонимен каза...

Теодоре, ти що пишеш за себе си в трето лице?
Това допълнение на "АЗ"-ът ли е!?

Анонимен каза...

Щото не е Теодор, ама ти си достатъчно напомпан за да не го допуснеш.

Анонимен каза...

Ееееееееееее, Теди, работи сега по "проекта" си, а епистоларното творчество го остави засега на заден план.
А това да се пише в трето лице за себе си дали изхожда от "АЗ"-ът ;)

Анонимен каза...

Имате нещо против АЗ-ът на Т.Енев ?
Който е работил с него знае много добре , какво точно стои зад личното местоимение АЗ ,което той доста често използва.
А именно:
АЗ - стоя зад думата си.
Аз - нося цялата отговорност за това което правя.
Мога още доста от неговите АЗ да изброя.
И ако не знаете или сте позабравили,неговото АЗ се бореше със зъби и нокти да запази производството на електромотори в нашия град.И докато Банев не го принуди да напусне , "Елматех" работеше без заеми.Доста хора знаят,какво последва по късно.
Може много да плюете господа съграждани но деен човек като него трудно се намира.
Ако се е захванал да възстанови работата на "Елматех" , то АЗ вярвам , че ТОЙ ще успее.
Поздрави от далеко .
:)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |