Един французин в Троян

* Жан Клод Синьоре, собственик на ателие недалеч от Перн ле Фонтен, бе гост на НГПИ „Проф. Венко Колев“ и демонстрира уникална „въжена“ техника за изработка на големи глинени съдове * „Преди 5 години бях в Троян и Орешак и тогава научих за прочутата троянска керамика“
Изкуство без граници
Жан Клод Синьоре в действие, Троян, 13 октомври 2016 г.
ФРЕНСКИЯТ керамик Жан Клод Синьоре демонстрира майсторството си пред троянска публика – в салона на Художествената гимназия (НГПИ „Проф. Венко Колев“), 12 и 13 октомври. Французинът за пореден път е в града ни – той бе тук преди няколко години в състава на група, посетила Троян и Априлци в рамките на проект по програма „Лидер“ и посредничеството на сдружение „Посока Европа“. Жан Клод е творец, който прилага много разнообразни техники, овладени при странстванията му по света. В основата обаче е традицията на провансалската керамика, неизменна част от концепцията му за изграждане на традиционна, а така също и на модерна до авангардност художествена керамика.

ПРЕДИШНАТА (преди троянската) подобна демонстрация Жан Клод е имал пред ученици и студенти в Антиб, прочутия курортен град на Френската Ревиера. В Троян бе по покана на Община Троян и като част от гостуващата група от побратимения ни френски град Перн ле Фонтен за Петковден (14 октомври), празника на нашия град.

ПРЕД УЧЕНИЦИТЕ на НГПИ и пред керамици от района гостът представи интересна техника за изграждане на големи съдове с въже. И понеже изкуството не познава граници, езиковата бариера не беше проблем за съвместната работа между френския керамик и учениците от гимназията, които не бяха просто наблюдатели на демонстрацията, а активно и с голямо желание се включиха в процеса на изграждането на големите съдове.

СЛЕД ДЕМОНСТРАЦИЯТА Жан Клод Синьоре бе така добър да отговори на някои въпроси и да ни разкаже за работата си.

***

- Откога познавате тази техника необикновена техника за изграждане на големи съдове?
- Лично аз работя по тази техника от 2005 г., но бях чувал за нея още през 2000 г. Това е специфична керамична техника за изграждане на големи съдове във Франция, датираща от 1920 г. В Биот (град на Лазурния бряг между Кан и Ница) Рене Оже-Ла Рибе създава фабрика за големи съдове и саксии и начинът на изработването им е фирмена тайна. През 1974 г. Жибер Сер, който е техен работник, купува фабриката и материалите и продължава традицията за изработване на големи съдове – над 2 метра.Той ме научи на тази техника и аз съм му много благодарен. В момента има десетки последователи по света. Във Франция са трима-четирима майстори, които правят големи глинени съдове – използват се във винарското производство, тъй като има тенденция виното да се прави по римска традиция и да отлежава в такива съдове.

- Къде сте имали подобни демонстрации?
- Правя демонстрации на тази техника навсякъде, където ме поканят, предимно в Южна Франция. Последно бях в Антип, където работих с тамошни студенти. Целта ми не е реклама, нито печалба, аз правя това доброволно и откликвам с желание на всяка покана.

- С какво се занимавате извън пътуванията и демонстрациите?
- Вече съм пенсионер и мога да се насладя на работата си в ателието ми. Работя с порцелан и имам ателие и бутик в Карон, недалеч от Перн ле Фонтен, в подножието на Мон Ванту. Работил съм като учител по керамика и съм бил президент на професионалните организации на регионално и национално ниво.

- Как оценявате работата си с троянските ученици?
- С голямо желание работих с вашите ученици. В началото те се притесняваха, но постепенно добиха увереност и показаха изключителни умения за работа с глината. За мен беше истинско удоволствие да общувам с тях. Много бързо се разбрахме, чисто професионално разбира се.

- За втори път сте в Троян, познавате ли троянската керамика, с която е известен нашият край?
- О, да. Преди 5 години бях в Троян и Орешак и тогава научих за прочутата троянска керамика. Тогава посетих и училището ви и още тогава се влюбих във вас. Направи ми силно впечатление отношението между ученици и учители, рядко съм срещал такава топлота и взаимност.
                                      
Интервю на Миглена Климова

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |