Още веднъж за „ромските стипендии“

* И тъй като в бедна и апатична България етническата омраза постепенно се просмуква в жилите на българина, апелирам не към човещина, не към почтеност, а към прагматизъм
Гореща тема
Ангелина Иванова
Авторката Ангелина Иванова е учител в троянското СУ „Васил Левски“. Завършила е българска филология в Софийския университет, известно време преподава етнология в Югозападния университет в Благоевград. Години, до закриването му през 2007 г., е директор на „циганското училище“ в с. Добродан; признава: „Много се занимавах с това училище, но когато стана ясно, че вече вреди на децата, просто приех неизбежното“. Повече от десетилетие се интересува професионално от образователната интеграция във всичките й измерения. Знае няколко езика, включително цигански, което е свързано с работата й по немскоезичния Атлас на циганските диалекти на Балканите. Дъщеря е на големия български учен фолклорист и етнолог проф. Тодор Ив. Живков.  
Т21
***

ВРЪЩАМ СЕ към темата за „ромските стипендии“, въпреки че въпросът беше решен, макар и, да речем, доста глупаво, в духа на невежество и евтин популизъм. Вместо на 700 деца, които се опитват да се изучат, парите ще се раздадат на „обучители“ – по неясни критерии.

ОТ МНОГО НЕЩА по време на дискусията се изненадах. От много се огорчих. Най-много ме заболя обаче от факта, че белите интелигентни арийчета от едно елитно столично училище обявиха тези стипендии за „дискриминационни“. Бих искала да попитам тези бъдещи представителчета на „средната класа“ колко пари струват телефоните по джобовете им и, което е по-важно, колко пари са дали семействата им от детската градина до днес за разни видове допълнителни уроци. Колко от тези млади родолюбиви лъвчета са влезли в „престижни училища“ без допълнителна помощ, само от часовете в училище (имам предвид без „семейна подготовка“, защото в много случаи допълнителните часове са безплатни, но в тях инвестира труд и време член на семейството, близък, приятел).

ПРИ ЕДНО от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), която проверява уменията по четенето и математика и познанията по природни науки на 15-годишните (9. клас), се установи, че българчетата са на едно от последните места В СВЕТА по знания и умения на тази възраст. До 15-годишна възраст средностатистическият български ученик е изостанал с около три години в сравнение със средния ученик във Финландия, почти две години в сравнение с ученик от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, включваща 35 развити държави) и най-малкото с една година зад учениците в някои други страни от групата на централноевропейските и южноевропейските държави като Унгария, Словакия, Сърбия и Гърция. Делът на българските ученици, показали резултати под минималното равнище на знания, т. е. функционално неграмотните ученици, е плашещо – 41% за четене в сравнение с 19% в ОИСР и само 8% във Финландия.

ВАЖНОТО в случая обаче е, че социално-икономическият фактор при постигането на резултатите е видим, грубо релефен. Повече от 20% разликата в резултатите се обяснява с ефектите от социално-икономическия статут на учениците, което поставя страната ни в една група със страни като Перу и Уругвай. С други думи – ако ученикът е роден в бедно семейство или на село, не говори български език у дома, живее само с един от родителите си, неговите родители са по-ниско образовани или работят неквалифициран труд, вероятно е на 15-годишна възраст той/тя да е изостанал/а в когнитивните си способности с цели 3 години в сравнение с връстниците си, които не са в подобно неравностойно положение. 23% от учениците в София са показали резултати под прага на минимална грамотност, докато този процент за учениците в селата (с население над 3 хил. души) е няколко пъти по-висок – 78%.

УЧЕНИЦИ от най-горния квинтил (топ 20%) по социално-икономически и културен статут съставляват 80% от отлично представилите се ученици, тоест високи резултати получават предимно децата от материално обезпечени семейства. А само 2% от учениците в неравностойно положение в България могат да се категоризират като „жилави” (resilient) – постигащи най-високи резултати, въпреки неблагоприятните социални и семейни условия, в които живеят. Именно това се има предвид, като се подпомагат ромските деца – защото не можем да разчитаме само на тези „жилави“ хлапета да оцелеят. И тъй като в бедна и апатична България расизмът е решение и етническата омраза постепенно се просмуква в жилите на българина, апелирам не към човещина, не към почтеност, а към прагматизъм.

АНАЛИЗИТЕ на Световната банка (която отскоро има нов главен изпълнителен директор българин - Кристалина Георгиева – бел. ред.) показват, че повишеният достъп до образование ще има положителен нетен ефект върху държавния бюджет дори и без да се подобри качеството на предлаганото образование. А един симулационен модел показа, че намаляването на разликата в академичните резултати на учениците в България  ще добави около 1.1 процентни пункта към базовия прираст на БВП (брутния вътрешен продукт) през следващите десетилетия.

ИМЕННО силно етничният профил на бедността в България довежда и до асиметричност в образованието. Бедността, крайната мизерия, в която живеят ромските деца, е първият фактор, който постепенно довежда и до социалното изключване на представителите на ромите от живота на обществото, с последващо отпадане от пазара на труда, сегрегиране и в крайна сметка – лягане върху социалната система. Впрочем въпросът с релацията „социални помощи/етническа принадлежност“ подлежи на допълнителен анализ.

Ангелина Иванова

Още от същия автор:

39 коментара:

Анонимен каза...

И защо учениците трябва да имат нужда от допълнителни частни уроци, че да не изостават? Защо не получават нужните знания в училище?
Всички знаем в днешно време как се пишат бележки, особено в селските училища, и можем да предположим как ще пишете на циганчетата 3,50 да си получат стипендията! От страх родителите им да не дойдат да ви набият!
На мен лично никой не ми е помагал, нито с допълнителни уроци, нито с помощ от близък, защото родителите ми работеха тежка работа на смени и нямаха време да вършат и работата на учителите! Въпреки това съм взимала стипендия за отличен успех. Ако циганчетата искаха да се научат на нещо, щяха да учат, а като им се дават наготово привилегии, с нищо не им се помага, освен да си останат паразити!
Четох коментар на социален служител, че правели проверки дали циганчетата са мотивирани да ходят на училище заради безплатните закуски. Оказало се, че идват да си получат закуската сутринта и после весело припкали към къщи с нея. На въпроса на служителите към учителя за отсъствието на децата, отговорът бил: "Ами те сега бяха тук, сигурно са някъде в двора." Разбира се, отсъствия не им се пишели. С тези стипендии щеше да е същата порнография.

troyan21 каза...

Циганският проблем е най-големият проблем на България! Дано е решим! А дано!

Анонимен каза...

Може да се реши.
НЕ им търсете интеграция.
Отрежете им купищата пари, които им се дават за нищото и ги дайте на българите.
Ама то се цели България да се претопи от циганите и после бой по тях- ела сега да ми работиш цял ден за 200лв, щото ти даже не можеш да четеш.
- Ама, бате, аз до завчера без да излизам от нас вземах по 500лв, а сега ти искаш много да работя за 200лв.
- Ами така е. Затова толкова години ви пазихме и гледахме да се увеличите. За да ликвидирате умните и можещите.

Анонимен каза...

Приветствам статията!Макар и много предпазлива,което е обяснимо на фона на настроенията на хората,казва доста истини.Споделям и загрижеността на Т21...Разбирам и глупостта на коментиращия след коментара на Т21,която е резултат от общата беднотия...

Анонимен каза...

ПИЗА, Финландска системи,стипендии и т.н., всичко се мери с "различен аршин",поради това не подлежи на сравнение.Нашите ученици Пиза ги изпитва по техните програми, ако е обратното да им видим резултатите,Финландската система е възможна, когато и ние открием нефт в Черно море /те в северно вече са открили/,стипендии за всички с успех над 4,50/социална/ и сега си я има, но за някои може и по-така/по етническа принадлежност/ и "те така" и "те така"...

Анонимен каза...

Парите никога не са решавали проблемите с ромите, няма и да ги решат ... Нужна е както мотивация, така и строги наказания за родителите , които не пращат редовно децата си на училище. Най-добре е, ако вместо детски надбавки (които родителите изяждат и изпиват), децата - ромчета да се хранят безплатно в училищният стол. Така средствата ще отиват по предназначение. В такъв случай, ако бащата ром не праща детето си на училище (досега го е пращал заради детските) да влиза ефективно в затвора. Само за година - две и нещата ще потръгнат. Иначе с разни стипендии и тем подобни само ще се повиши алъш-веришът в кръчмите на гетата ...

Hyusein Dereli каза...

Кой съгласен и кой не ......

.... , не знам дали се влага достатъчно мисъл и смисъл , когато изговаряш думата "мизерия" ? В - *МИЗЕРИЯ* - живеят вече 26 години най - слабата прослойка от малцинствения етнос - циганите . Можете ли да си помислите също , че в семейство живеещо в тази мизерност , може да израсне или порасне дете склонно към образование, защото ......, аз не мисля . От къде тръгва ОБРАЗОВАНИЕТО .... , на ВАС ясно ли ВИ е .... ? Та .... значи , как от едно несоциализирано и нездраво семейство, се очаква резултат - образование ? Нали ТО - детето , трябва да израсне в що годе нормална среда , в нормален дом с работещи родители , с родители в главите на които целта не е глава заровена в кофите за боклук , с родители които са нямали проблем да завършат поне средно , родители които могат да възпитат детето си , насочвайки го в правилна посока , давайки му онова от което има нужда , подкрепа , стил на живот , оформяйки го като личност , която след време да поеме живота в собствените си ръце ..... И как да стане всичко това възможно без възможности .... ? Първо .... , държавата за нас е като "мащеха" , второ .... , правителството ни е като "втори баща" и трето .... , обществото ни е като "потъващ кораб с увиснали платна" и няма как да излезе от това си състояние т.е. , ..... да изплува . Ако се върнем на зад в годините от падането на "Берлинската стена" и вземем под внимание положението на циганския етнос ....,едва ли можем да дадем определение - ЦВЕТУЩО, напротив ...., ТО ден след ден , месец след месец вече 26 години на преход , расте в негативна обреченост. А , дали е така .... ? Да ..... , така е ! Защото, първите ХОРА, изритани от работа с прекъсване на трудова дейност , бяха именно ТЕ- циганите, същите които дадоха своята ДАН за построяване на фабрики , предприятия , болници , училища .... и защо, защото с тях най-лесно се процедира , с тях най-лесно може да се заиграва , та КОИ са ТЕ .... Не бяха ли ТЕ .... , най-рано асоциализирани , не бяха ли ТЕ .... , най-рано останалите без работа , не бяха ли ТЕ .... , отритнати и мразени от обществото ? За каква ИНТЕГРАЦИЯ става въпрос ТУК .... ? За какво говорим и плещим сега , без да влагаме и грам логика в изказа и коментарите си за ТЯХ ....? Как е възможна такава коронарна и повърхностна мисловност ? Как е възможно да сме забравили , че някога сме участвали заедно рамо до рамо в изграждането на РОДИНАТА - БЪЛГАРИЯ .... ? Как е възможно да забравим , че след 1989 г. всичко ЗАЕДНО построено , беше разпродадено или разграбено от хора, на които не им пука за нито един от нас .... ? Как е възможно ..... ? Лесно е да обиждаш , лесно е да набедиш някого , лесно е да намериш грешник и отдушник , с който да оправдаеш собствената виновност ! Да ... , никой не ще да е или да се постави на мястото на онзи другия, който вече е със залепен етикет: не желаят да работят, не желаят да се образоват, не плащат нито ток, нито вода .... , паразити на социална помощ - та нима им е оставена някаква друга възможност , хлебарки .... , спуни , мангали и всевъзможни други, питателни и не до там, епитети ..... За това ...., Дами и Господа - пишещи , мислете преди да сте почнали да пишете ..... !

Иванова каза...

А кой ви е виновен за мизерията, в която живеят хората от вашия етнос? Да си припомним за блок 20 в Ямбол, построен през 80-те години, преди прехода! Държавата ви дава общински жилища срещу символични наеми, които превръщате в сметища, не си плащате тока и водата и все някой друг ви е виновен! Ако от фабриките са били съкращавани първо циганите, е било, защото са били най-неквалифицирани, а не защото са дискриминирани.

Иванова каза...

Между другото, не съм авторката на статията.

Анонимен каза...

Циганите са новите варвари - мързеливи, първични,приличащи по-скоро на животни,отколкото на хора. Но за това са виновни и упрВЛЯВАЩИТЕ. нЕ МОЖЕ ДА СЕ отнасяш с доверие и разбиране към етнос, който действа първично. Трябва здрава ръка, специални селища от затворен тип, с полиция и бой, бой докато...., никакви привилегии. Те са тези, които дърпат назад страната ни !!!

Анонимен каза...

До 7-ми,нима мислите, че няма българчета и от други етноси,на които децата ходят на училище без горна дреха през зимата, или ги болят коремите сутрин/фелдшера казва "какво ми ги пращате постоянно,да отиват да закусват", или няма самотни майки,а напоследък много бащи сами отглеждат деца, а за тях държавата дали се досеща!?!Вместо да гледаме Финландия, защо не погледнем по-близки до нас държави, например УНгария.Интересно ми е, някои след като интегрират бежанците, какви резултати ще покажат по Пиза.Скандинавските страни, май са започнали да им дават пари само, ако изчезнат от държавата им.Какво прави нашата държава за ВСИЧКИ българи, независимо от етноса, драги ми,7-ми!?!

Иванова каза...

Колкото повече чета поста на Дерелиев (7-ми), толкова повече се ядосвам. Мога да му отговоря на въпроса дали в семейство, живеещо в мизерия, може да израсне дете, склонно към образование. Моите родители (чисти българи)шест години бяха на квартира в пристройка в двора на хазяите, без течаща вода, с клозет и чешма на двора. Къпеха се в баните на фабриката и майка ми топлеше вода с бързовар да пере бебешки дрешки и да ни окъпе. Въпреки това работеха и учеха, и бяха началници на смени. Успяха да си купят жилище, помощи никога не са взимали, и двамата с брат ми бяхме отличници. Всичко е до възпитание и манталитет!
А какво значи "коронарна мисловност", че уж съм отличничка, пък не го знам този израз?!

https://www.facebook.com/groups/1605989679676585/ каза...

Daniel Dimitrov сподели своя публикация.
28 октомври в 17:36
Говорим за пари обявени в публичното пространство за подпомагане на Образователната Интеграция на Ромските Деца/Стипендия/. Говорим за средства, които знаем къде и по - колко ще се дадат а ефекта - отрицателен. Само ще отбележа факта, че до вчера много от нас включително и част от тези протестиращи питаха, кой открадна или къде потънаха многото пари предназначени именно за образователната ни Интеграция и защо тя вече не е факт при вече съществуващата декада на Ромското включване итн. За първи път самият аз виждам прозрачност в подобно начинание само, че маската ЦИНИЗЪМ бе свалена и се показа истинското лице на част от нашите братя етнически Българи - Колеги, Комшии, Познати и Приятели. Дори съучениците на децата ни не Роми показаха отношение. Като искате образователна интеграция нека Ромският Образователен Фонд да финансира и заплащането на учителите ви.
Тоест Държавата да не е част от всичкото това, или ако трябва да обобщим:
Първо сме неграмотни и трябва да ни социализират защото сме били паразити, а в последствие ни се заявява, че като сме искали да се ограмотим Ромски организаций от всякакъв тип да поемат тази инициатива.
Само ще кажа, че ако нямаме тази образователна интеграция няма да можем да си намерим и работа та да бъдем и ние полезни на тази държава. Друг е факта, че където и да отидем първо им прави впечатление тенът на кожата ни а не Образованието...
Та тези 30 Евра стигат точно за закуската на едно дете. Ще попитам до кога???
Обвинявате ни в
източване на социалната система
Ромска престъпност
Сега вече ще говорим за източване и на Образователната система а защо не ни вмените и вина за близо 30 годишният не успешен преход на държавата...
Не зная защо и има ли връзка но съвпада и с кампанията за Президент на РБ.

Анонимен каза...

И ние, българите, се питаме къде потънаха парите за вашата интеграция, дали пък не са в бездънните джобове на ромските НПО-та? Колко са на брой те в малка България и с какви средства функционират? И дали Страцимир Дерелиев и Даниел Димитров не са представители на такива организации? И като искате да се ограмотите, кой ви пречи? Нима образованието в България не е безплатно, че да трябва и да усвоявате едни пари, за да се ограмотите?

Hyusein Dereli каза...

"коронарна мисловност"

Повторете си: „Желая да се освободя от нагласата, съществуваща в съзнанието ми, която е причина за това ми състояние"
Повторете си неколкократно новия умствен модел.

Анонимен каза...

15-ти, както кажеш така и ще направим, цар си на многото думи, с които нищо не казваш!А,щях да забравя, ако решиш можем да си пъхнем модела в някоя дупка.Обади се пак!

Hyusein Dereli каза...

В България има двоен стандарт спрямо ромите и това е неоспорим факт. Та значи .... , от една страна българското общество като цяло крещят и викат , че децата от ромски произход трябва да се образоват , за да се интегрират , а от друга , когато някой се стреми да изпълни препоръките на ЕС за стимулиране на ромското образование , биват атакувани . Това показва , до колко и какво е настроението и желанието на българина като цяло . Страхът от това , "някой да не им изяде хляба" , чрез образование, е на предна линия и атаките им се базират и основават на измислени клишета и лъжи .

Hyusein Dereli каза...

.... няма нищо вярно в това , което твърдиш ...!

Hyusein Dereli каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Иванова каза...

Муахаха, страх ни било циганите да не ни изядат хляба, като се образоват! Страцимире, не ми отговори на въпроса кой ви пречи да се образовате? Против сме да ви се дават едни пари от нашите данъци, без да полагате усилия! Децата ви изначално са поставени в равни условия с нашите и сме против това нашите да бъдат дискриминирани! Не е лошо и ти да се образоваш още, защото явно не знаеш какво значи думичката "коронарна".

Hyusein Dereli каза...

Иванова .... ,не го ли преосмислиш и 100 пъти да го прочетеш, все едно, значи нищо не си разбрала !

Hyusein Dereli каза...

Как кой ни пречи .... ? Ами ... , вие ...! Уж искате от нас нещо , а в следващия момент се оказва , че не сте го желали тъй силно !? " Ни в клин , ни в ръкав " Оправите си коронарната - периферна мисловност и заповядайте пак на диалог ! Колкото до образованието ми , то си личи .....

Hyusein Dereli каза...

http://dreamland-bg.com/index.php?topic=191.0

Анонимен каза...

Страцимире, 30 евро се изпиват от един дърт "ром" за един ден и той се глади по корема и вика- държавата е длъжна. Това няма нищо общо с образованието на този етнос!

Анонимен каза...

Генади, имаш платен цигански трол във форума.Блокирай го!

Анонимен каза...

Явно вече някой цигани,са получили по 30 евра и тролят/спамят/ в Троян 21.
Де раздават парсата,та да се нареждам и аз?

Анонимен каза...

"Бих искала да попитам тези бъдещи представителчета на „средната класа“ колко пари струват телефоните по джобовете им и, което е по-важно, колко пари са дали семействата им от детската градина до днес за разни видове допълнителни уроци. Колко от тези млади родолюбиви лъвчета са влезли в „престижни училища“ без допълнителна помощ, само от часовете в училище (имам предвид без „семейна подготовка“, защото в много случаи допълнителните часове са безплатни, но в тях инвестира труд и време член на семейството, близък, приятел)."

И тези деца и техните родители трябва да се чувстват виновни за това, че са учили, когато е трябвало? Че работят на 1-2 места? Че са средно интелигентни и че съмяват да свързват двата края въпреки всичките бакии в държавата? Абсурден анализ просто. Самата идея и самото предложение да се даде сума пари на определена група от населението само по себе си е дискриминационен акт. Т.е. министерството определя ромчетата като нещо по-различно от българчетата ли?
Относно успехът от матурите - доста съмнително е как се провеждат те в малките градски и селски училища, така че да не се сочи за някакъв фактор този успех.

Иванова каза...

Страцимире, Страцимире, вярно е, че си личи образованието ти. Коронарни са съдовете, които са около сърцето във вид на корона, с мисловността нямат нищо общо.
Още веднъж доказа, че на циганите все други са им виновни. Образованието е безплатно, но българите ви пречели да го получавате... така и не каза как. Абсурдно смешен си с разсъжденията си как циганчето с успех 3,50 ще ни вземе хляба.
Оправи си ти и периферната, и централната мисловност, че то не става само с лапане от НПО, трябва и акъл.

Анонимен каза...

И ряскай от тук,мангал грозен !

Анонимен каза...

Финландската система като е толкова успешна, да сте видяли от тях някакви първи места на международни състезания по математика или светът се е задръстил от финландски програмисти или Hi-Tech специалисти, че нещо не ми се връзва!

Анонимен каза...

Мангустите са под закрила на закона и
се изхранват като паразити - за сметка на нас.
Но мангустата в неделя ще отиде и
ще гласува за ГЕРБ.
След това ГЕРБ от нас отново ще си вземат парите, които са налели за мангалите.
Те и сега ги вземат от нас де.
Ние им плащаме за огромните предизборни кампании, за закупуването на гласоподаватели, за огромните им кражби от асфалт и куп други неща.
Всичко е нашият гръб и си ги търпим и си ги храним...

Hyusein Dereli каза...

"Страцимире, Страцимире, вярно е, че си личи образованието ти. Коронарни са съдовете, които са около сърцето във вид на корона, с мисловността нямат нищо общо."

Иванова, Иванова .... да , но тези коронарни съдове отиват и към мозъка,знаете ли и ако са запушени , получаваш "Мозъчна исхемия" .... , та аз нямах предвид прекия смисъл на понятието , а преносния му такъв , но както и да е ....
Иванова ... , нямам намерение да споря с човек , който е с предварителна нагласеност и да обяснявам на дълго и широко какво , как , що .... Правил съм го с много съмишленици от ваш тип и не сме стигали до кой знай какъв резултат или консенсус . Не смятам да си губя времето с вас,а и имам други по-важни занимания .... До колкото за НПО - нямам нищо общо ...! Изразявам гражданската си позиция като вас . Лек ден и не се преуморявайте , щото периферията на коронарната ви мисловност ще вземе да прегрее .....

Иванова каза...

Страцимире, ето това е един цитат от фейсбука ти, където казваш, че не искаш интеграция:
".... не съм го казвал до сета , но ще го кажа открито .... ! Както .... , ако уважението изисква взаимност , то така и ОМРАЗАТА изисква същото .... !
.... и аз ви мразя не по - малко , както вие мразите нас .... ! Мразите нас .... , по - вече от вас .... ! Мразя ви и не ми пука за вас .... !
Президент ли ще си избирате , мутра за министър ли ще оставите , към самоизяждане - канибалско ли ще посягате .... , все ....., ми ..... ,е ..... , тая .... !
МРАЗЯ ИТЕГРАЦИЯ И НЕ ИСКАМ КОМПЕНСАЦИЯ , ИСКАМ ДА ОСТАНА С МОЯ РОД И С МОЯТА НАЦИЯ ...... !"
Още нещо да кажеш за предварителната нагласа и за липсата на диалог? За коронарните съдове, които отиват към мозъка не искам да слушам, не ми е забавно вече.

Hyusein Dereli каза...

Благодаря Ви Иванова .... ! Значи... , все пак съм оставил следа исъм направил впечатление, та посетихте и профила ми във "Фейсбук" ... !? Там ще намерите и други мои коментари, а ако толкова ви интересува можете и в Гугъл да потърсите за още, примерно напишете:stratsimir6 или step_by Приятно сърфиране .... !

Анонимен каза...

Мангал...

Hyusein Dereli каза...

(35-ти)

Да .... , Мангал с главно "М" .....и кво ... ?

Анонимен каза...

И целия да си с главни, все си оставаш унтерменш...

Към г-н Дерелиев каза...

Страшимире, а ти като се пишеш ЕнтилАгентен циганин, ползваш ли капут ? Защото това е основният проблем на етноса ви. Живеели сте бедно, нямали сте пари, мързи ви и т.н. Ами чифтосвайте се с капути, бе !

Анонимен каза...

Като гледам коментарите на повечето са толкова интелигентно написани и без обиди ,че чак ме хващта срам

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |