Извадиха още бракониерски мрежи от яз. „Сопот”

* Този красив язовир се бракониерства от двама тетевенци, още толкова троянци и един луковитчанин * Хората трябва да знаят, че рибата за консумация, купена от бракониери, крие опасности
 
д-р Йордан Найденов
Крими

Текста за поредната схватка на служителите от ловешкото звено на Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури” (ИАРА) с бракониери мрежари на язовир „Сопот” взехме от страницата във фейсбук на ръководителя на звеното д-р Йордан Найденов. Публикуваме го, не само защото става дума за агресия срещу богатствата на най-значимия за риболов и воден туризъм водоем в община Троян. А и защото се сочи решение на тежкия проблем с бракониерството. 

НА 13 АВГУСТ се извърши нощна проверка на яз. „Сопот”. Във водата бяха открити и извадени три броя мрежи с обща дължина 190 м. Освен от Мирьов дол (Лесидренския залив) отскоро се появи и нов играч в бракониерството, който започна да пуска мрежи в горния край на язовира (до троянската база). Мрежите са нови, професионални и струват добри пари, което показва, че става дума за човек с финансови възможности. Проверката бе съпроводена с буря и силен дъжд и не можахме да обхванем цялата водна площ, което предполага, че вероятно във водата имаше още мрежи. Съставихме два акта за установяване на административно нарушение (АУН) на Закона за рибарството и аквакултурите.

Момент от нощната акция срещу бракониерите на яз. "Сопот" на 13 август 2016 г.
ТОЗИ КРАСИВ язовир се бракониерства от двама тетевенци, още толкова троянци и един луковитчанин. През есенно-зимния сезон, когато няма риболовци и язовирът е в състояние на маловодие, тези хора упражняват ежедневен натиск върху рибния ресурс на язовира. Тъй като сме само двама човека по контрола, призоваваме риболовната общност, милееща за това божествено място, да ни окаже помощ и да се справи с тези наглеци и досадници от години. Държавата ни е малка, всички се познаваме и си знаем кривиците. И трябва да си помогнем, за да си подредим живота - няма кой друг да дойде и да излови пепелянките! А ние няма да се откажем и упорито продължаваме напред!

НЕ МОЖЕ заради бълхата да изгорим юргана!Риболова е спорт хората организират риболовен туризъм, инвестират се пари във оборудване, лодки, риболовни принадлежности, прилагат се различни риболовни техники става дума за една мощна индустрия. Риболова е достъпен за всички социални слоеве, могат да си го позволят и по скромно живеещи хора затова са измислени зарибителните кампании да се подпомогне ресурса да се контролира по закон спазват ли се правилата за отговорен риболов.

Изтеглените бракониерски мрежи са нови и скъпи и издават човек с финансови възможности
СПОРЕД МЕН проблемите са два. Единият опира до възпитанието на хората, а другият е, че трябва да има строг закон и наказателна отговорност срещу посегателствата върху природата и бракониерството. Да се знае, че няма мърдане при бракониерство на риба и дивеч, при незаконна сеч, при добив на природни блага без необходимите разрешителни. Сега всичко се размива и това стимулира бракониерите, както и купуването на риба/дивеч от тях. Хората трябва да знаят, че рибата за консумация, купена от бракониери, крие опасности; защото тази риба не е уловена според стандартите и не е съхранявана правилно, което може да предизвика сериозни здравословни проблеми.

д-р Йордан Найденов, ИАРА - Ловеч

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

опааа, най-големият бракониер го изтипосахте ухилен в началото на статията!тозин крадец и далавераджия само дейност имитира и си мисли, че хората не го познават.

Анонимен каза...

"държавата ни е малка и всички се знаем"-ей в това изречение е разковничето.всички знаем че инспекторите действат подборно,не проверяват всеки и не търсят нарушители на определени места,абе...знаем си се!

Анонимен каза...

Този на снимката е д-р Бен Ладен, познат на всеки рибар, най-големият бракониер, мисля, че има или имаше рибарски магазин в Ловеч. Първо той трябва да бъде озъбтен!!!

Анонимен каза...

"Озaптен" не идва от "зъб", а от "заптие" :D

Анонимен каза...

Кога ще идваш пак на желязна да отидем твойта кукла на умаревци да се позабляваме

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |