Бойко Борисов: „Ако някой спаси България, това ще е Господ”

* Премиерът гостува на Троянския манастир за храмовия му празник Голяма Богородица, нарече го „едно приказно място в България”
  
На Голяма Богородица
Борисов запали свещ за здраве в Троянския манастир, 15 август
„ЕДНО приказно място в България, и духовно. И понеже в този свят, ако някой спаси България, това ще е Господ, правим всичко, което можем.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Троянския манастир днес, на Голяма Богородица (15 август), когато прочутата обител празнува своя храмов празник и посреща хиляди гости от близо и далеч.

ПРЕМИЕРЪТ специално подчерта подкрепата, оказвана от държавата за Троянския манастир и по-конкретно за новото манастирско крило: „1 милион и 420 хиляди лева сме отпуснали за този манастир и то във време на криза – в предишния и сегашния мандат (на ГЕРБ). Всичко това е новопостроено”. Борисов разгледа тази нова част от манастирския комплекс, за чието довършване миналата година правителството отпусна допълнително 300 хил. лв. „Поздравявам отговорните свещеници, участвали в осъществените ремонти и реставрации в манастира. Това е едно приказно място, което всички вярващи могат да посетят”, написа малко по-късно в профила си във фейсбук премиерът.

Премиерът с игумена Сионий, Кристалина Георгиева, Донка Михайлова и Владислав Горанов
ПЪРВИЯТ човек в изпълнителната власт бе придружаван от своя финансов министър Владислав Горанов и от кмета на община Троян Донка Михайлова. В групата бе още една важна личност, българският еврокомисар Кристалина Георгиева; като нейното присъствие тук бе повече от логично – г-жа Георгиева има личен принос в подкрепата на Троянския манастир и не бива да забравяме, че е орешашка снаха (съпругът й Кинчо е родом от манастирското село Орешак) и неведнъж е казвала, че обича това място.

При пристигането си премиерът целуна ръка на игумена
На гроба на патриарх Максим
Борисов сред народа
ПРИ ПРИСТИГАНЕТО си в Троянския манастир Бойко Борисов бе посрещнат от игумена Велички епископ Сионий и му целуна ръка. След това се черкува в манастирската църква и целуна чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица”. Не пропусна да запали и свещица на гроба на блаженопочившия патриарх Максим (гробът е зад чудотворната икона). Излизайки от църквата, премиерът запали свещ за здраве и в свойствения си стил се разговори с някои от намиращите се наблизо поклонници.

ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ очаквания, че г-н Борисов ще се включи в традиционното литийното шествие, водено от Негово светейшество патриарх Неофит, обаче не се оправдаха. С хеликоптера, с който пристигна в Орешак, той отпътува за Ловеч, където посети новопостроения катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий”. Премиерът разгледа внушителната сграда, по която отвътре продължават довършителните работи и се рисуват стенописите и напомни, че само през миналата седмица правителството е отпуснало за този храм 240 хил. лв.  

Т21
Снимки: Фейсбук

   
Още по темата:

25 коментара:

Анонимен каза...

Най-лесно господ може да спаси България, като
накара ЛИЧНИЯТ му хеликоптер да откаже и да се разбие.

Анонимен каза...

Да бе като се разбие нали ще отиде при него , тогава господ какво ще го прави. Сигурно и там ще почне да краде.

Анонимен каза...

На никой ли не прави впечатление, че премиерът на България посещава за двата си мандата, точно два пъти Троян, като и двата пъти идва с хеликоптер?Троян отстоява на няма и два часа от столицата!?!?

Анонимен каза...

Дона какво прави там нали партията любима/бкп/ не позволява ходенето в храм.

Анонимен каза...

" Държавният девиз на нацията пък е „Боже пази България“ . В случая Бог е натоварен да пази България, вероятно, защото другите са заети да си пазят частните интереси. "

Анонимен каза...

С герб на власт освен да чакаме Божие чудо друга надежда нямаме.
Страхотна самоирония от премиера.

Анонимен каза...

ако някой спаси България, това ще е Господ,
Като чул тези думи, Господ рекъл:
- Няма да ми стигне мандата.

Анонимен каза...

Тази Донка не изпусна и за миг бат Бойко. Хората не могат от нея да се снимат с него.

Анонимен каза...

Тоя манастир май е по-скъп от Шератон!

Unknown каза...

Нищо ново под СЛЪНЦЕТО! Дори и на такъв светъл и голям празник като днешният. Хора, които нямат нищо общо с християнската вяра-влачат раздърпани чехли,обути в традиционните къси гащи и тениски бързат да се снимат със СВЕТИ Премиера и Света Дона/МАДОНА/! Е...Гената го няма на тази снимка,но споко....неговото не се губи! Той е за пълната свобода!!! Която винаги е негова! Дали с Борисов или с Михайлова - ТОЙ /КОЙ?/ ВИНАГИ е СВОБОДЕН!!! И ЩЕ ПРЕБЪДЕ !
Срам и Позор!!!
Содом и Гомор!
Вместо ПОЧИТ пред БОГОРОДИЦА, снимки с местните и държавни БОГОВЕ, кебапчета и чалга!!!!!
Нямаше ли кой да им каже на тия хора, че суетата е грях!?!?! Както и кражбата! Както и ЛЪЖАТА!
ГОСПОД ЕДИНСТВЕНО МОЖЕ ДА СЪДИ!!!
Всички НИЕ сме БОЖИИ РОБИ!!! Но не сме /поне засега ваши/!!!
Относно 300 000 лв.-не ставайте смешни!!! Не живеем по колибите! Това е цената на два нови джипа, които само след три години са остарели или за скраб.
ГОСПОД е навсякъде!!!
Във всеки наш Дом! Навсякъде около нас!
Вразумете се и ТОЙ ще ви покаже ПРАВИЯТ ПЪТ!
Бъдете добри и се обичайте!
Помагайте си и бъдете милосърдни!
Помагайте на бедните, защото те не са виновни,че някой им е откраднал настоящето!
Най-важното: Пазете децата!!!
Какво им ОСТАВЯМЕ!?!

Unknown каза...

СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!/Надпис над Народното Събрание на РБългария/
Б.Борисов сред народа! /надпис под снимка в Троян21 от15.08.2016/
ХОРА...../ако можем да ви наречем така изобщо/!
Събудете се и ние ще ви помогнем да разберете че вече сте в ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ВЕК!
Съединение,Сила,Народ,Вожд!
"Работническо дело" след 11 конгрес на БКП ли четем!?!
Една снимка не значи,НА НЯКОЙ му е много важно как живее народа!
По време на приказките и без Интернет Царя е ходил преоблечен в дрипи и без охрана/за да не го познаят/!
Целта му е била САМ да види и се убеди как живее народът му!
Без фотографи и "писатели"/хронографи/ около себе си!
Събудете се! Премиерът каза още преди:Не гледайте само сланината и ракията! Мислете как България да пребъде!
"Бедният ВИНАГИ е РОБ!!! РОБЪТ ВИНАГИ е БЕДЕН" /цитат от Христо Ботев/

Анонимен каза...

Никога не съм се занимавал с политика, но ми харесва това, че Бойко не им цепи басма. Това най ми харесва. Знам, че думите му дразнят някои хора, но аз му се радвам и изключително се забавлявам от това, че не цепи басма на никого. Някои се дразнят, че той казва: Аз направих това, аз направих онова! А когато някой носи лична отговорност, както Бойко в момента, това значи едно-единствено нещо: че в момента на кормилото на държавата има някой, който не казва “ние" и така да размива цялата отговорност, а поема цялата отговорност върху себе си. А така правят истинските водачи.
Много мои колеги на мен ми се сърдят за това, че дълги години винаги казвам: Аз, аз, аз! Но аз просто поемам отговорност за всичко, което се случва. Знам какво значи това. Най-лесно е да се скриеш зад някого и да казваш: Ние! Така правеха всичките ни политици досега.
Фактът, че на кормилото в момента има човек, който има категорична позиция, който поема отговорността за нещата, които се случват, за мен е достатъчен, за да бъда оптимист. Уморих се, както всички сме се уморили, политиците да ни лъжат.
Магърдич Халваджиян

Анонимен каза...

Бойко Борисов от дете е една Божа сила, която е непобедима. Харесам го, защото е Божи човек, добър човек. Той ще може да помогне на хората в България. Вечер, когато го дават по телевизията го виждам как се кръсти, сякаш чрез Бог се кръсти. Това казва дядо Добри от Байлово.

Анонимен каза...

Вземи си хапчетата и гаси компютъра.Достатъчно за днес, утре ще играеш пак.

Анонимен каза...

Толкова глупости по повод Празника Света Богородица не е допустимо да се ръсят.Само двама, които са излезли с имената си,споделят свои разумни оценки и размисли. Останалата анонимна сган е от постоянното присъствие / не повече от десетина последни мохикани от племето на заблюдените. Ще узреят и те за истините, вярвам!
Та с две думи - на свят ден по църковните канони не се говорят глупости, не се оплюва ближния, а се възхвалява светеца, чиито празник е.

Анонимен каза...

Анонимна сган вика един анонимен от сганта...та с две думи-когато си прост, то е за цял живот!

мичо генковски каза...

Струва ми се храмовият празник на Троянския манастир е добър повод да си спомним, че кметството Орешак, игуменът на Троянския манастир Сионий, общинската управа приеха идеята на група орешачани на площада в Орешак да се издигне паметник на патриарх Максим.Започна няканва преписка по този повод. Тия дни научих, че работата е зациклила. Коментариите бяха поне в две-три посоки - бюрократични неуредици, комисионни интереси, някъде по веригата,традиционната мудност на някои институции, които трябва да дадат ход за реализация на признателност пред живота и делото на бележития орешачанин, българин, пресвят духовник - патриарх Максим.Не е нужно човек да е дълбоко вярващ, за да подкрепи тази идея. Достатъчно е да бъде родолюбец, да цени ролята на църквата в борбата за запазване на българщината,да изпитва уважение към заслужилите предци в недавната ни история.Воден от тези мисли си позволявам да очаквам, че кметство, манастир, община ще активират работата си за достойно скорошно откриване на паметник на нашия именит съселянин. Впрочем по нищо не личи, че площадът в Орешак носи името "Патриарх Максим". Нормално в такива случаи се поставят съответни табели.

Анонимен каза...

Мичо, вий комунягите, бързо забравихте шумкарския си произход, и изрязко станахте вярващи!Само не знам кого си мислите, че заблуждавате !?!?

Анонимен каза...

http://budha2.blog.bg/politika/2015/10/30/duhyt-na-bkp-vyzkrysna-v-gerb-avtoritetite-i-partiiata.1403469

мичо генковски каза...

Драги приятелю 18!
Когато в България е имало шумкари /партизани-борци против фашизма/ аз не съм бил роден. Така, че нямам шумкарски произход.
Трябва да ти споделя, че през 1985година Общинският комитет на БКП в Троян възложи на мене да отговарям за реставрацията на двете манастирски крила /източното, с игуменарницата и северното с килиите на монасите/, които оформят двора пред църквата.Нито тогава съм бил , нито сега съм вярващ. Но ние "комунягите" отлично знаехме, че манастирите имат огромна роля във възрожденската история на страната ни.Поради това считахме за свой родолюбив дълг да ги потдържаме и реставрираме.По време на реставрационните работи имах няколко лични срещи с патриарх Максим.Запомних го като всеотдайно отдаден на богослужението и христовата вяра, като достоен българин и горд орешачанин. Затова и отстоявам идеята за негов паметник.

Анонимен каза...

Знаеш ли !8-ти. Правиш впечатление на недостатъчно грамотен. Ето например какви отклонения от правилата си допуснал.Не се пише "вий", пише се "вие".Следва запетая,след това любимата ти дума "комунягите" и отново запетая. В българския език няма дума "изрязко". Има дума "рязко".

Анонимен каза...

Добрите и всеотдайните, честните, обичаните и истински хора/ако са били такива/ не се нуждаят от паметници! Те са в сърцата и душите на хората!
Не ги правете идоли, грешно е!

Анонимен каза...

22-ри, познанията ти достигат до толкова, че да изречеш една глупост. Народите, навсякъде по света от дълбока древност до днес са строили паметници на всеотдайните, честните, истинските хора. Като започнеш от Христос, чиито паметник виждаш всеки ден, ако следиш Олимпиадата в Рио, и стигнеш до наши дни. Наскоро прочетох, че се предвижда паметник на обичания от поколения Емил Димитров. Любопитно ми е в твоите сърце и душа какви хора си съхранил. Имаш ли смелостта да ни обявиш някои имена. Така както си анонимен разбира се.

Анонимен каза...

Ах, самата Госпожа Грамотност се е изказала.Виж се какви си ги написала, пък тогава критикувай останалите.
Мичо , чудя ти се на наглостта , но като знам , че и онуй от трапето се разкарва на свобода ...

Анонимен каза...

Стига с тия кашкавал-партизани,обрали мандрата и понеже мандраджията не искал да им хариже кашкавала, затова бил фашист.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |