Троянският съд вкара в затвора телефонен измамник

* Рецидивистът Х. Д. Г. от Горна Оряховица, по прякор Рижия, ще лежи зад решетките 1 година и 4 месеца * Ужилената е от с. Калейца, платила 1400 лв. за „операция” на дъщеря си
Крими
МИНАЛИЯ месец (на 7 юли) съдия Даниела Радева от Районен съд – Троян осъди ефективно на 1 година и 4 месеца затвор при първоначален строг режим телефонния измамник Х. Д. Г. с прякор Рижия, жител на Горна Оряховица, с основно образование, неженен, безработен, осъждан многократно. Делото е било разгледано по съкратената процедура след пълни самопризнания на обвиняемия, което довело до редуциране с една трета на първоначалната присъда от 2 години. Наказанието е за извършената измама и нанесените материални и морални щети на съгражданката ни В. Т. Д., живееща сама в дома си в с. Калейца.

ПРЕСТЪПНОТО деяние е следното. На 19 декември миналата година В. Т. Д. си била сама вкъщи. Около 19:00 ч. по домашния й телефон се обадил мъж, представил се, че е от Енергото и съобщил страшната вест – дъщерята на В. Т. Д. е пострадала тежко, ударил я е ток, в момента се намира в операционната и е в критично състояние. За операцията обаче са необходими пари. Ошашавената жена попитала коя от двете й дъщери е пострадала – Теменужка или Донка, и получила отговор, че е първата (Теменужка). След това казала, че ще се обади на другата си дъщеря (Донка), но мъжкият глас обяснил, че тя вече е при тях в болницата, но няма възможност да разговаря. Последвало доста странно нареждане – В. Т. Д. да изключи мобилния си телефон, коeто тя без да се замисли изпълнила.

СЛЕД ТОВА чула и нужната сума – 6000 евро. Жената обяснила, че има само 1400 лева, след което кой знае защо й било поискано да ги преброи и да съобщи серийните номера на банкнотите (една 100-левка, 45 банкноти по 20 лв. и 8 банкноти по 50 лв.). Цялото това разиграване по телефона продължило около два часа, като междувременно В. Х. Д. дала адреса си в Калейца и уточнила, че къщата й е на края на селото. Накрая, както й наредили, сложила парите в плик, а около 22:00 ч. пристигнал куриер, пешком, и взел плика.

ЖЕНАТА се прибрала вкъщи след предаването на парите и тогава телефонната гавра с нея продължила – същият мъжки глас отново се обадил и иронично подхвърлил „Полиция!”, след което затворил. Чак в този момент на доверчивата калейчанка й просветнало, че е измамена. Доубедила се, когато звъннала на дъщерите си и разбрала, че са живи и здрави. Но не си признала какво се е случило, понеже я било срам. Месец по-късно - на 21 януари 2016 г., казала истината пред едната от дъщерите си. След което била подадена жалба в РУ на МВР – Троян. Последвали незабавни оперативно-издирвателни действия и престъпникът бил закопчан. Х. Д. Г. бил подведен по чл. 209, ал. 1 от НК, предвиждащ до 6 години затвор. Но съдът взел предвид, че подсъдимият е млад човек, направил е самопризнания, съдействал е на разследващите органи и е изразил критично отношение към своето деяние. Затова било наложено смекченото наказание, което Рижия в момента излежава в Ловешкия затвор.

Т21

Бележка на редакцията
Има и още нещо…

ПОДОБНИТЕ случаи в Троянско през последните години са десетки, изиграните нашенци – също; някои се знаят, други – не, понеже си траят от срам да не лъсне пред всички лековерието и глупостта им. Има ужилени в поносими размери, но има и с доста сериозни суми от порядъка на 10-20 хил. лв., има и измамени по няколко пъти. Говорим за/на тях, пострадалите, не от липса на съчувствие, напротив. Но не бива да  подминаваме факта, че няма друго престъпно деяние, за което да е говорено и предупреждавано повече, от полиция, институции, медии, отвсякъде. А резултатът – почти никакъв.

ИМА И ОЩЕ нещо, което трябва да си кажем – да плащаш по тъмни доби на съмнителни типове за някаква облага (отърваване на близък от съда, спешно лечение и тем подобни), означава, че се включваш в нечестната игра. Ставаш част от схемата, съучастник. Ако го нямаше това съучастничество, въпросната телефонна измет отдавна щеше да е забравена. Доказателството е, че подобни неща ги няма в никоя бяла държава. Факт!

5 коментара:

Анонимен каза...

ИМА И ОЩЕ нещо, което трябва да си кажем – да плащаш по тъмни доби на съмнителни типове за някаква облага (отърваване на близък от съда, спешно лечение и тем подобни), означава, че се включваш в нечестната игра.Тази нечестна игра Генади се нарича КОРУПЦИЯ и трябва да я назоваваме с точното и име.А в България тя е с огромни размери.

Анонимен каза...

Докато има телета, ще има и касапи.

Анонимен каза...

Докато има клавиатури, ще има и пишещи. Докато има безмозъчници ще има и абсурдни коментари. Докато има неефективна съдебна система, ще има престъпници на улицата. Колкото сме по- прости, толкова по- бързо ще затрием подобието си на държава.

Анонимен каза...

За това в САЩ вече в много щати има закон за 3 присъди и доживотен затвор. "3 strikes and out"
Открадни един път кола, втори път обери къща или пак открадни кола или колело и друго няма - до живот за 3 престъпления. Съдията не може да даде друга присъда и да иска. Това е законодателство.

Анонимен каза...

Е, ако Ютерова беше съдия можеше и нищо
да не му се случи, понеже тази не познава законите и пише глупости в решенията си.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |