Орешашкият панаир започва, 12-15 август

* Голямата новост тази година – първото търговско изложение „Произведено в Троян”; ще се представят 22 троянски фирми от различни браншове * Негово светейшество патриарх Неофит ще води Божествената света литургия
 
Предстоящо

ДОПЪЛНИТЕЛНА екстра или по-точно нова търговска ниша ще има на започващия след два дни (12 август) Орешашки панаир – тържището, което датира от втората половина на 18. век и е съпътствало през вековете до днес честването на храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично” (Голяма Богородица, 15 август). Става дума за първото търговско изложение „Произведено в Троян”, което ще представи продукцията на 22 троянски фирми, големи, средни и малки, сред тях производители на храни, напитки, селскостопанска продукция, мебели, керамика, строителна и битова химия, олекотени завивки, туристически услуги и др. Специалните шатри на „Произведено в Троян” ще бъдат разпънати в двора на Националното изложение – Орешак през всичките четири панаирни дни. 

„ИДЕЯТА е да представим на едно място цялото многообразие на троянската икономика”, коментира за Т21 директорът на Националното изложение Иван Чакъров, който е инициаторът на проявата. Той сподели още, че търговското изложение „Произведено в Троян” не само разширява мащаба на Орешашкия панаир, но и го връща към времената, когато е бил тържище със сериозно стопанско значение и авторитет (за разлика от сергийно-биташкия модел, до който се бе изродил в най-ново време – бел. ред.).

КАКВО ДРУГО ще могат да видят гостите на традиционния Орешашки панаир, който започва в петък (12 август) и ще достигне кулминацията си на Голяма Богородица в понеделник (15 август)? Според дългогодишната традиция и сега Божествената света литургия на храмовия празник в Троянската света обител ще бъде отслужена от главата на Българската православна църква; Негово светейшество патриарх Неофит ще води и литийното шествие с чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица”, тръгващо от манастирската църква и завършващо в параклиса (Могилата) срещу входа на Националното изложение. Нямаме предварителна информация дали ще бъде спазена и друга традиция – за празника на Троянския манастир тук да пристигат държавници от най-висок ранг.

И ОЩЕ. В неделя (14 август) в Националното изложение ще бъде открита изложба с произведения на „младите майстори”  от четвъртото Лятно училище по занаяти, провело се тук в края на м. юли. Друга важна информация за гостите отблизо и далеч - при подхода от Троян и пред входа на Троянския манастир на два големи билборда ще бъде показана картата на Орешашкия панаир 2016 с посочени: пътни връзки, паркинги, атракциони, бирарии, занаятчийски шатри, търговска зона, сцени, места за хранене, полицейски и медицински пунктове. И накрая трябва да отбележим, че двукилометровия пътен участък преди входа на Орешак откъм Троян, който създаваше големи главоболия на шофьорите в предишни години и допълнително усложняваше ситуацията по време на Орешашкия панаир, наскоро бе основно реновиран.

Т21 
   
Още по темата:

18 коментара:

Анонимен каза...

Хайде на циганията, стоките от левката на тройна цена и кИбапите (до вчера лаеха).
Насам народе, не се бутай, всеки се бъде настъпен или ограбен от мургави братя.

Анонимен каза...

1-ви, стой си у вас и си подсмърчай, да ти кажа ли... Аман от хейт, ако не плювнеш, броиш деня за загубен.

Анонимен каза...

Алоооо НАП, една тайна ще ви кажа - Бирариите НЕ издават никакви касови бележки.

Анонимен каза...

Аз, понеже видях НАП и понеже съм глупав, нали за баничарниците издаването на бележки е задължителни, щото ми дават за левче-баничка, а на малкия пазар - за 2 лева кило домат - не е задължително! Нали?!

Анонимен каза...

Ще си подсмърчам в Гърция, че и
бг черноморието е отврат от към
цени, качество на обслужване, чистота
и още куп други показатели.
Не хейтвам. Просто това е моето мнение
и виждане за панаира.

Анонимен каза...

Не е необходимо да си хейтър, за да знаеш като истински троянец, че по време на въпросния орешашки панаир си е истинска цигания. 90% от хората посещаващи това мироприятие отиват там да слушат мазна чалга, да се напият и похапнат като за последно. В действителност се намират добри стоки от занаятчии, но за съжаление хич не са по джоба на средностатистическия българин. И все пак, предпочитам да си купя нещо направено от човек, отколкото ГМО кюфте на скара или полуфабрикати пържени във фритюрници. Другото, което е повече от ясно е, че сега много от посетителите ще пият до зори и после ще се качат все едно са безсмъртни в да карат коли. Като малък посещавах панаира, защото имаше много интересни неща, но за едно малко дете. Макар, че и тогава още разбирах, че нещо не е наред и се прибирах разстроен вкъщи. Не това не е хейтване, това е потенциалното ниво на българския народ. Зрелища, бой, пиене, ядене и чалга. Тук там има някой, който се опитва да бъде интелигентен, възпитан, разбран и човечен, но тълпата го смачква като използвана амбалажна хартия за кюфтета. Радвайте се, това е вашия живот, но не ни казвайте какво и как да мислим за състоянието, в което се намира народа и държавата.

Анонимен каза...

№ 5 ти Да не си въобразяваш, че Византийците те имат за нещо повече от Български МАНГАЛ. Върви, харчи си левчетата там па после се оплаквай от икономиката тук.

Анонимен каза...

Не лъжеш №3. Ами да си получил касова от доктор или зъболекар? Най сивия сектор в държавата.

Анонимен каза...

Дори на Джаба - Иван Макариев такситата издават от време на време касов бон. Голям бизнесмен, дарител и кандидат 20 пъти за общински съветник. Следващия път ще гласувам за него.

Анонимен каза...

Така, така, гласувайте за простаци, строящи си кръчма насред жилищен квартал, надуващи цигански маанета с колоните отвън и спиращи пред кръчмата на пътя, все едно им е бащиния! После се чудете как така градът затъва все повече!

Анонимен каза...

7-ми, поне ти се усмихват и са любезни.
Може да им идва да ни убият, но не го показват.
А тука на морето - мързи я да дойде и да ти вземе парите, че ти се и сопа на всичкото отгоре.
А като до преди 5-6г 95% от хората като почиваха само и единствено в бг какво стана? Да не би да процъфтя икономиката????
Хайде стой си на село и храни кокошките, че да има някое ичице за иедене.
6-ти много си прав, но повечето няма и да те разберат.
Остави ги да си лаят :)

Анонимен каза...

До 7-ми! За сведение много хора почиваме в Гърция. И пак за сведение - т.нар. византийци може да ни смятат за каквито си искат, тяхно право, но всеки един от нас, който е почивал там, знае, че се чувстваш турист номер 1, пък те нека си ни мислят за каквото и да е! А ти, дето толкова ти е мило за икономиката, правилно 11-ти пита - да не би да е процъфтяла, след като всички почивахме тук! Айде, моля ти се. Вече 12 години почиваме в Гърция и, живот и здраве, това няма да се промени скоро!

Анонимен каза...

И аз мисля да ходя та от къде си купувате консерви и маргаринче та и аз като баровците да се изфуклевя че съм ходил там....?!?!?!

Анонимен каза...

ходим в Плевен в Кауфланд или Метро.
Има голям избор на консерви - грах, царевица, скумрия, боб с кюфтета, скумрия в собствен сос и куп други неща. Ама то в кварталното магазинче няма къде да ги видиш повечето неща.
Има и маргарин с какъв ли не вкус, че даже и с вкус на МАСЛО (мисля на Калиакра беше).
Добре, че отдавна спрях да им купувам боклуците.
Мини първо през панаира, пък после ходи към Гърция.

Анонимен каза...

Мерси,е това е форум!

Анонимен каза...

Мерси, от тези панаири,Орешаци и цигании!Циганизацията на Троян е в ход!

Анонимен каза...

Хей, расист! КАква циганизация???
Това е интеграция на роми :)

Анонимен каза...

Мдаааа.
Сива икономика.
Загледах снощи на поне 5 сергии като някой си купува нещо (дрехи, сладки, играчки за деца и други), е никой не извади касов апарат.
И по бирариите е така. И по увеселителните джаджи е така.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |