На Събора на Доростолските свети мъченици

* Светата божествена служба беше оглавена от патриарх Неофит
 * „Хората не ни взеха нито стотинка - нито за вечерята, нито за  нощувката. Изключително добронамерени и любезни бяха тези наши румънски домакини!”

Пенка Панамска
От мястото на събитието

През първата половина на м. юли у нас се проведе събор за честване на Доростолските свети мъченици. Съборът бе ръководен от Негово светейщество Българския патриарх Неофит и се състоя в катедралния храм „Св. св. апостоли Петър и Павел” в Силистра, където се пазят мощите на св. Дасий Доростолски, загинал за вярата през 302 г. 
Реликвите на светеца бяха дарени от папа Йоан Павел ІІ по време на посещението му в България през 2001 г. В поклонението се включи и група от Троян, а по-долу ви представяме разказа от мястото на събитие на една от участничките - съгражданката ни Пенка Панамска.

ТОВА СА впечатленията ми от посещението на събора в Силистра на 10 юли т. г. по повод най-новия празник на Българската православна църква (БПЦ) - Събора на Доростолските свети мъченици.

ПРОТОСИНГЕЛЪТ на Доростолската митрополия  и  председател на катедралния храм „Св. св. апостоли Петър и Павел” – отец Добри Иванов, преди 3-4 седмици покани  нашия отец Станимир Маринков и миряните от Троян да посетим Първата съборна служба в Силистра по случай най-новия български църковен празник - Събора на Доростолските св. мъченици, които са 21 на брой. По решение на Българския патриарх Неофит и на Светия синод на БПЦ погромът над Доростолските мъченици ще се чества всяка година в третата неделя след Петдесетница.

Тържествената служба за Доростолските свети мъченици в катедралния храм в Силистра
СВЕТАТА божествена служба се състоя в неделя от 9:00 ч. и беше оглавена от патриарх Неофит и членовете на Светия синод. Присъстваха и българските  митрополити, между които и Гавриил Ловчански. Специално за участие в церемонията пристигнаха хористите от патриаршеския храм „Св.  Александър  Невски” от София, водени от диригента доц. Димитър Димитров, брат на патриарх Неофит. Сред гостите бяха високопоставени духовници от  Гърция, Русия, Молдова, Украйна, Румъния и Кипър.

ИМАШЕ много редови свещеници и миряни с автобуси от цяла България и Румъния, сред които бяхме и ние – групата от Троян, и заедно с всички изпитахме тази духовна радост. Организацията беше изключителна, като всички хотели в града и околностите бяха заети от гости; а няколко групи от Монтана, Видин, Ямбол, Хасково и ние бяхме разпределени да нощуваме в Северна Добруджа, Румъния. Троянската група заедно с  монтанци нощувахме в хотела на манастир „Струнга”.

ВЪПРЕКИ ЧЕ пристигнахме в Румъния доста късно, след 22:00 ч., миряните и служителите в манастира ни посрещнаха много радушно, с открити лица и голямо дружелюбие. Нагостиха ни с чудесна прясна храна, сред блюдата имаше и току-що уловена риба от Дунава. След това ни настаниха в техния хотел за през нощта. Хората не ни взеха нито стотинка - нито за вечерята, нито за  нощувката. Изключително добронамерени и любезни бяха тези наши румънски домакини! В друг един румънски манастир -  Дервентския, бяха настанени други групи от България.

Част от троянската група, втората отляво - Пенка Панамска
СЛЕД тържествената служба в неделя пред храма „Св. св. апостоли  Петър и Павел” беше раздадена храна на всички желаещи. А предния ден, в събота сутринта, посетихме Свищов - Съборната църква в града и Свищовския манастир. Преди отпътуване от Силистра разгледахме женския метох в Каран Върбовка, посветен  на св. Марина. Нашата екскурзия беше поклонническа и всички сме горди и радостни, че бяхме част от пътешествието по тези свети християнски места.

Пенка Панамска

Още от същия автор:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |