За първия Джулай на Балкана

* Успешно ли бе това начало и дали Джулая на Балкана ще се наложи? Може би е рано да се каже
Прощапулник
Посрещане на първия юлски изгрев, 2016 г., при Арката на Беклемето, сн. Нико Заричинов
Преди откриването
Кметът открива
Луди-млади
Фънки - голямата атракция
ЗА ПЪРВА година Община Троян – инициатор е специалистът по туризъм в общинската администрация Христо Ангелов – организира посрещане на юлския изгрев (Джулай) на Беклемето. По подобие на морския Джулай на Камен бряг, само че навръх Балкана. Първоначалното място бе при Арката на свободата (Чорапогащника) на билото, но заради неблагоприятната метеорологична прогноза събитието бе „свалено” на голямата поляна до Карцовия бук; което се оказа удачно решение. Програмата „на живо” започна малко преди 20:00 ч. (30 юни) с кратко приветствие на кмета Донка Михайлова и приключи около 2:00 след полунощ на 1 юли; а на сцената се качиха няколко местни рок банди и след тях гостите – ъндърграунд групата „Черно фередже” с Фънки и рок динозавърът Звезди с неговите от „Аналгин”.

КАКТО си му е редът, първите лъчи на първото юлско слънце за 2016 г. мнозина посрещнаха на билото – срещу ширналото се срещу тях великолепие на Троянския Балкан и Дунавската равнина надолу и под звуците на великото парче „Джулай морнинг” (юлско утро) на митичната британска банда „Юрая Хийп”.

УСПЕШНО ли бе това начало и дали Джулая на Балкана ще се наложи? Може би е рано да се каже. Но едно е сигурно – събитието има потенциал. Факт е и друго – организаторите се бяха постарали много и се справиха отлично, за което поздравления. Разбира се, не са малко и въпросителните; а нашата препоръка е, че Джулая не бива да се обръща на Рок академия 2, прилича му да е по-шарен.

На сцената на Джулая на Балкана - Звезди
Т21

8 коментара:

Анонимен каза...

Как може дебела и изсулена свиня да е атракция?
Аз заради такива "звезди" пропуснах.
Иначе като идея ми звучи страхотно.

Анонимен каза...

Браво на №2.Такива като Фънки, Васко Кръпката, Азис, а в други сфери Каролев, Ал Йорданов-шуробаджанакът,Методи Андреев и тям подобни оплескаха идеята за нещо по-добро след 1989г и доведоха хората до разочарование и несталгия.27 години тези типове са наекрана и цапат прекрасната идея за демокрация, противопоставят народа на България- От това разбира се те живеят - едните от "песните" си, другите от злословията си.А ние се надявахме

Unknown каза...

Моят "джулай" е всеки ден, в който се събудя достатъчно рано, за да видя изгрева. Не ми трябват компании, музики, организатори, помпозновъзторжени поздравления, речи, сълзи и целият този екзалтиран ентусиазъм на тази "традиция", па бил и той искрен. Забелязал съм, че повечето искрени изблици са всъщност досадни. Вселената е достатъчно всепоглъщаща, за да споделям миговете, когато я чувствам, с някого другиго. Джулая (звучи ми като джолана) се корени в един спонтанно възникнал купон (пиянски естествено — както си трябва) още от тошово време, свързан с както ги наричаха тогава неформални младежки движения (хипари, пънкари, рокъри — разбирай байкъри и други имитации на съответните течения на запад). Химн на това събитие естествено е станало парчето "Джулай морнинг" на Юрайа Хийп. В последствие се разразства в нещо като религиозен ритуал, състоящ се срещу първи юли всяка година и свършващ с изгрева на слънцето. Като всяко нещо, което събира тарапана, отдавна е комерсиализиран, организиран, прономерован, прошнурован, подходящо озвучен и електрифициран, свирят отломките на Юрайа Хийп и други групи, и по този начин обезмислен. Много по-интересно е било, когато цялята дундурма е била забранена и разгонвана от милицията. Хората, но които спонтанно се е случило нещо хубаво, знаят колко тъпо и разочароващо е да се опиташ да го пресъздадеш отново. Нали правиха два Уудстока... Както Хауърд Стърн каза, когато се шумеше около тези "възстановки": "Revive Hendrix and I am going".”

Анонимен каза...

Иване, ти и ти къде отиде.Уудсток се провежда последните години в Полша и се радва на голяма популярност.Разбира се онзи от 69-та няма как да бъде повторен, по обозрими причини!
Това събитие на Беклемето е страхотно и само по себе си уникално, но заставайки зад Джулай, е абсурдно.А пък речта на членката на ИБ на БКП другарката Донка Михайлова...Смятай!

Анонимен каза...

Ще ме прощавате, ама не се пище "прощАпулник" (подзаглавието).

Unknown каза...

5-ти, наистина посрещането на слънцето на Беклемето само по себе си беше страхотно преживяване и за мен,а за чест на организаторите беше отлично организирано. Само тази ярко осветена кметска ВИП палатка по средата на "бивака" ми намирисваше малко на късен социализъм, но....нали няма пълно щастие!:))). Аз харесвам кмета Михайлова и мисля, че като цяло се справя със мандата си. Добре и искрено се държа и на Бклемето. Както се шегуваме с един приятел (живеещ при "лошите" зад океана): Нека правят сега комсомолците "Джулая" за да разберат какво са изпуснали навремето!:))) Дано това на Беклемето стане традиция.

Анонимен каза...

Иван Хаджийски, всички палатки сякаш бяха осветени и доста еднакво изглеждащи :) ще си прегледам пак снимките, белким видя нещо вип. Ако има - ще се извиня публично ;)

Анонимен каза...

Поредната издънка на общината.
Фънки и групата му се изсраха до Карцовият бук.А тези дето ги гледаха пикаха наоколо,но за съжаление нямаше сняг.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |