На изложбата на Петя Христова

* Художничката: „Мариела Шошкова е най-невероятният галерист, който съм виждала, а пък аз съм виждала много”
Галерия „Серяковата къща”
Петя Христова на откриването на изложбата си в Троян, галерия "Серяковата къща", 29 юни
НАВРЪХ Петровден, 29 юни, в троянската галерия „Серяковата къща” бе открита изложба стъкло и цветна графика на художничката от Елхово Петя Христова.

„ПЕТЯ и съпругът й, също художник, имат приятели в Троян. Миналата година минаха през галерията, много я харесаха, аз харесах тях и така се роди идеята за тази изложба. Избрахме да я открием на Петровден, защото авторката е именичка и защото това е един много хубав български празник”, каза на вернисажа галеристката Мариела Шошкова. Като представи и авторката – завършила педагогика в Пловдивския университет, работила известно време като учител, а след това, вече от много години, се занимава професионално с изкуство – живопис, графика, скулптура, стъкло, рисуване върху коприна; носителка е на две международни награди, има множество участия у нас и в чужбина, ръководи и два детски арт проекта в Косово.

Художничката и галеристката Мариела Шошкова
„МНОГО пътувам, винаги е свързано с работата ми, с изкуството. И където и да отида, чувам, че ако пиеш вода от това място, ще се върнеш отново. Тествала съм, действа ми само в Троян, затова няколко пъти се връщам. Щастлива съм, че направих изложба тук и много съм ви благодарна, че сте с мен днес”, сподели от своя страна гостенката. Тя предупреди, че изкуството е заразно, но добави, че „много е готино да си художник, защото всеки ден все едно си на ново работно място”. Каза хубави думи и за нашия Троян – „красив и буден град”. И завърши словото си със страхотен комплимент към стопанката на „Серяковата къща”: „Мариела Шошкова е най-невероятният галерист, който съм виждала, а пък аз съм виждала много. За мен тя е изключителен професионалист и е голямо богатство за Троян”.

ИЗЛОЖБАТА на Петя Христова ще може да бъде видяна до 29 юли.

Т21

Бележка на редакцията

Тази изложба съвпадна с една важна промяна в статута на „Серяковата къща” - на сесията на Общинския съвет на 30 юни с голямо мнозинство бе гласувано предложението на кмета галерията да премине към Музея на занаятите, запазвайки своето наименование, функции и идентичност. Досега галерията се стопанисваше от сдружение „Дружество на троянските художници”, като сградата (Серяковата къща), която е общинска собственост, бе предоставена на сдружението за безвъзмездно ползване за срок от 10 години. Този срок изтече и тъй като художниците нямат възможности да осигурят средства и изобщо ресурс за галерийната дейност, се потърси спасителен вариант. Отделно – троянският музей е с художествена насоченост, има богат фонд изобразително изкуство и новото звено се „вписва” отлично в профила му. Има и редица други предимства, които като цяло ще гарантират стабилността и развитието на троянската галерия „Серяковата къща”.

6 коментара:

Unknown каза...

Една много чувствена и искренна изложба! Която доказва, че за да създадеш изкуство е важно да си отдаден и да имаш сърце на сътворител, а не парче хартия между твърди корици! Успех и да продадеш всичко с което ни зарадва на откриването!:)))

Анонимен каза...

Депутат Миховски присъства ли на откриването, или само известният меценат от горното трапе, Минчо Акимов е бил?

Анонимен каза...

Тази вашата галелеристка е най голямата мърша със онази от музея само крадат тази защо не остана по София при е...Ча си голямата демократа ей уважаеми художници тя се подиграва с вашия труд слага по 40% надценка и тя ги прибира тя ми обевява една цена отивам при художника от 150 при нея той ми я дава за 80 представете се

Анонимен каза...

Не бойте се, общината е гласувала да бъде преотстъпена галерията за срок от 10г. на музея. Така тези двете ще се напапкат и не само те. Мир да ина, затова се е върнала от Софията, защото ще има повече за ядене. Музея ни вче хубав, но не благодарение на нечии възможности да не цитирам имена. А за това, че е платено за троянскитв ученици смятам за повече от скандално. Няма значение културата, важно е пара да има.

Анонимен каза...

Гена, моля те, не изтривай горните два поста.Нека останат, та да се знае какво е лицето на Троян-Психично болни хора!

Анонимен каза...

5-ти не с лошо. Хората като проумеят истината и стават луди така ли?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |