Най-евтините храни са в София, най-скъпите – в Ловеч

* Потребителската кошница с 10 основни продукта в София струва около 27.40 лв., в Ловеч са същото плащаш 36.19 лв.
 * Къде (ли) би бил Троян в класацията?

Взето назаем

ПРОУЧВАНЕ за храните у нас показа, че най-евтините хранителни продукти се предлагат в София, а най-скъпите в Ловеч. По данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) една потребителска кошница у нас струва средно 31.87 лева. От ДКСБТ са проучвали 10-те основни хранителни продукта, които са необходими на едно средно статистическо домакинство: захар, олио, брашно, ориз, боб, яйца, пилешко месо, кайма, сирене и кашкавал. И докато в столицата тези продукти ще ви струват средно 27.40 лв., потребителите в Ловеч плащат за тях 36.19 лв.*

СЛЕД „шампиона” Ловеч в класацията по най-скъпи храни у нас са Бургас и Ямбол със средни стойности на потребителската кошница съответно 35.47 лв. и 35.33 лв.; следват Кърджали и в Русе, където за основите хранителни продукти се плащат 33.92 лв. и 33.75 лв. А след София градът с най-евтините основни хранителни продукти е Добрич - там потребителската кошница излиза средно 28.81 лв., следва Пловдив, където за същите продукти се плащат 29.53 лв.

Антония Руменова, gotvach.bg

* Бел. ред. Интересно къде би бил Троян в тази класация. Нямаме данни, но едва ли потребителската кошница в Троян е по-евтина от в съседния Ловеч?!

18 коментара:

Анонимен каза...

Добро утро , Троян и Ловеч са едни от най - скъпите градове!

Анонимен каза...

Това с класацията е вярно и не до там. Много е важно КЪДЕ в София живееш за да определиш ценово потребителската кошница. В кв. Лозенец например кг. Череши минава 4'50лв. В Троян са по 2'50лв. В ж.к.Люлин са 2.80лв. Краставици в Лозенец 2.80 лв., Люлин 1.80. Добро качество хляб в Троян 1.50-2лв. В София около 3лв. Кисело мляко 2% и в Троян и в София от що годе добри марки на почти еднаква цена, Троян води с 5-15ст. Вижте за бирата в кен, в Троян тотално се посират. Само за сравнение, вчера в голяма верига в София, бира Болярка кен 4,5 % алкохол, 69ст. Вижте сега в Троян цената на тази бира.Троян е скъп град спрямо доходите на местното население. Трябва да се знае, че 600лв. в Троян е приемливо, но в София си е обречен човек на мизерия. Обяд в София около 4-7лв. Месечна карта 50лв. Квартири около 400-700лв. за нормална квартира в приличен район. Едно вечерно излизане включващо вечеря и бар с умерена консумация , около 60лв. На човек. Не се подлъгвайте да идвате по София за пари. Тук може да дойдете ако искате да направите кариера или да се учите през целия си живот на нови и нови неща, другото е загуба на време. Отделно София изобщо не става за живеене, това е бизнес град. 1час на посока пътувате до работа. Всяко излизане вечер е свързано с транспорт и задължителни резервации. Да се отиде на театър е вълнуващо, но тръгнете поне 2 часа предварително, което в работни дни е невъзможно , предвид постановките от 19:00ч.

Софиянците са граждани, колкото троянци са столичанин:) Всеки нека направи своя избор за живеене!

Анонимен каза...

Номер 2 - ЕВАЛА за коментара :) От години и аз обяснявам същото..

Анонимен каза...

Е,и?

Анонимен каза...

Нищо 4-ти, просто ти казват, че си прост и ще плащаш.

Анонимен каза...

Ако наричате боклуците които се продават в Троян/ с малки изключения/ храна значи че, никога не сте яли такава.......

Анонимен каза...

Е, нали си имаме слънца. От които едното май залезе (до цирковата площадка).
Купувайте "салам" за 5-6лв/кг и се чудете защо сте дебели, с кръвно, захар или куп други проблеми.
Толкова ли е сложно да си хванете колата сами или с приятели и да отидете до Плевен. Там да минете през Метро, а на прибиране през Кауфланд и да похарчите едни 200лв, но след това цял месец ще купувате само хляб в Троян?
Пък като отидете в Плевен можете и до някой мол да отидете, да се тагнете от там.
Излезте малко от това село и не си мислете, че всичко започва и свършва в кварталният магазин със застарели или с изтекъл срок на годност стоки.

Анонимен каза...

7ми, сцепи кочината от простотия. Най-добре такива като теб хич, ама хич да не излизат от Троян.

Анонимен каза...

Троян,световна столица на еснафщината!

Анонимен каза...

Готино ли е в София?Има ли яки коли и готини мацки?

Иванко каза...

Колко струва транспортът, наемите, гражданската отговорност, такси, данъци и пр? Ако сравним Троян със София...

Анонимен каза...

Подобни сравнения са безумни.Все едно да сравняваш Лондон с Борнемут.Факт е, че животът в България е скъп защото огромна част от работещото население получава мизерно възнаграждение.

Анонимен каза...

От всички коментари,само 12 ми направи впечатление.Прав е.Защо бягат хората от прехвалените Калинел и Рикостил?!Защо карат работници от Ловеч и Севлиево,а после и те напускат?Колко млади работят в тях и т.н.,и т.н.

Анонимен каза...

8-ми, като си толкова умен и велик си купувай на безумни цени от местните магазини и си кротувай в кочинката.
Аз от поне 6-7г основно пазарувам по съседните ГРАДОВЕ - Севлиево и Плевен. Понякога за разходка може и В. Търново. Определено съм доволен от куп неща, като:
-ЦЕНА
-Качество
-Обслужване - няма флегматични бабички или касиерки, които ти се мръщят, че си им прекъснал обсъждането на индийския сериал.
-Имат си паркинг - не е нужно да паркираш по тротоарите или да не можеш по няколко минути да излезеш и да се включиш в движението.
-Богат избор. Ако не знаеш, 7-ми в Метро само като отидеш за сок, прах за пране, пилешко месо или нещо друго, ще отриеш всевъзможни видове. Но ти това от местните магазинчета няма как да го знаеш. Там има 1-2 вида салам, 2-3 вида сирене и до там се изчерпва асортимента.
Приятно пазаруване!

Анонимен каза...

Тъжно е да чета препирни между хората за елементарни неща като храната.Тъжно, защото никой от спорещите няма вина, но се препират сякаш от тях зависи.Подобна тема в т.н. европейски свят е немислима.Всеки пазарува откъдето си иска, просто защото предлагането е огромно, както и хората са много.България/Троян се обезлюдява с дни,а за оставащите работещи става все по непосилно ежедневието.

Анонимен каза...

7-ми, евала бе. И аз от доста години вече пазарувам основно ИЗВЪН Троян-ът. Много съм доволна от избора си. А като прибавя и това, че работата ми е свързана с пътуване и не плащам специално гориво, с което да отида само да напазарувам, смея да кажа, че вариантът ме устройва прекрасно. А тукашното население продължава да се кефи на малките магазинчета и да се бие в гърдите, че купува винаги прясно и истинско всичко. Абе глей си работата, и аз моята. Успех на всички с избора!

Анонимен каза...

Типичен пример за проблем с АЗ-ът.
Едва ли можеш да допуснеш, че причината много,много хора да пазаруват от Троян е много простичка-това са им възможностите?Едва ли, просто защото комплексирания човек не може да се надскочи.Той има едничката цел да изтъкне как ТОЙ.НЕГОВОТО мислене и поведение,разбира се, е единственото правилно.В немотията или безразличието на хората ТОЙ вижда провокация спрямо неговото АЗ...

Анонимен каза...

Троян действително е "скъп" град. Вече две години под ред, преди да тръгна за Троян за по- продължително време, си купувам основните хранителни продукти от София, тъй като тук те са значително по- евтини....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |